5 Νοεμβρίου σήμερα και πολλά είναι τα γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Σαν σήμερα, το 2016, πεθαίνει ο γνωστός επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος.
Ομως, το γεγονός που συγκλόνισε την Ελλάδα έγινε στις 5 Νοεμβρίου 1961 αλλά και τις πρωινές ώρες της 6ης Νοεμβρίου και αφορά ένα καιρικό φαινόμενο σαν κι αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια.
Το αποτέλεσμα της φονικής αυτής θεομηνίας ήταν να πνιγούν 43 άνθρωποι, να τραυματισθούν γύρω στους 300, να καταρρεύσουν 400 σπίτια, να πλημμυρίσουν πάνω από 4.000 οικήματα και να μείνουν άστεγες πάνω από 500 οικογένειες.
Ξημέρωμα της 6ης Νοεμβρίου, μια βιβλικών διαστάσεων καταιγίδα μετέτρεψε την Αττική σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα και «βύθισε» τους κατοίκους της στον θρήνο.
Λίγη ώρα πριν τα μεσάνυχτα, άρχισε να βρέχει. Κάθε λεπτό που περνούσε η ένταση της βροχής δυνάμωνε. Επιπλέον, εξαιρετικά δυνατές ριπές ανέμου, έκαναν πολλούς να σκέφτονται πως κάπως έτσι θα μοιάζει ο τυφώνας.
Μέσα στις επόμενες τρεις ώρες η Αττική είχε μετατραπεί σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα στην επιφάνεια της οποία επέπλεαν δεκάδες πτώματα. Στις 5 το πρωί άρχισε το τελευταίο κύμα της θεομηνίας που αποτελείωσε ότι είχε μείνει όρθιο. Το ισχυρό χαλάζι που έπεφτε έκανε πολλούς να μπουν ξανά στα σπίτια για να προφυλαχθούν. Κάποια από αυτά τα σπίτια έπεσαν. Στην τραγικότερη από όλες τις ιστορίες, το ορμητικό νερό, παρέσυρε ολόκληρο το σπίτι της οικογένειας Ρίτση στα Νέα Λιόσια. Το πρωί το μόνο που είχε απομείνει για να θυμίζει το σπίτι ήταν το δάπεδο του. Τίποτε άλλο δεν έμεινε. Ούτε κάποιος τοίχος. Ούτε κάποια κολώνα. Και τα επτά μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν.
Σχεδόν σε κάθε γειτονιά έβλεπες την αδιανόητη καταστροφή. Άκουγες κάποιον από τους περίπου 300 τραυματίες να καλούν σε βοήθεια. Μπουρνάζι, Ανθούπολη, Νέα Λιόσια, ισοπεδώθηκαν και μέτρησαν τους περισσότερους από τους συνολικά 43 νεκρούς που άφησε πίσω της η θεομηνία. Ταύρος, Θησείο, Αιγάλεω, Ρέντης, Νίκαια, Φάληρο, Μοσχάτο, έμοιαζαν με βομβαρδισμένα τοπία. Ο Κηφισός και ο Ιλισσός φούσκωσαν.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής, σε κεντρικούς δρόμους όπως η Σίνα, η Ομήρου, η Βουκουρεστίου, η Πατησίων, η Αλεξάνδρας. Στην Πειραιώς το νερό είχε ξεπεράσει τα δυο μέτρα! Οι άνθρωποι κοιτούσαν με απόγνωση χωρίς να μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα. Περίπου 400 σπίτια έπεσαν. Περισσότερα από 4.000 πλημμύρισαν. Ακόμα 1.500 οικήματα κρίθηκαν ετοιμόρροπα. Τουλάχιστον 500 οικογένειες έμειναν χωρίς στέγη.
Το τι ακριβώς έγινε εκείνη τη νύχτα, αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο στα ρεπορτάζ των επόμενων ημερών που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες της εποχής. «Καταρρακτώδεις βροχαί συνοδευόμεναι υπό αναρριθμήτων κεραυνών και χαλάζης μετέβαλον τας Αθήνας εις απέραντον τέλμα. Πολλαί κεντρικαί οδοί της πρωτευούσης, ως η οδός Κοραή, Σίνα, Ομήρου, Βουκουρεστίου, Πατησίων, Αλεξάνδρας, Συγγρού κλπ. είχον μεταβληθή εις ορμητικούς χειμάρρους, ενώ αρκετά αυτοκίνητα είχον αποκλεισθή εις το μέσον αυτών μη δυνάμενα να προχωρήσουν λόγω του ύψους των υδάτων.
Υπολογίζεται ότι άνω των 1.500 οικιών επλημμύρισαν και 700 αυτοκίνητα ακινητοποιήθησαν εις Αθήνας. Εις τον Πειραιά επικρατεί η ίδια τραγική κατάστασις. Όλα τα μέσα των Σωμάτων Ασφαλείας, ελικόπτερα της Αεροπορίας, βυτιοφόρα και βάρκες του Στρατού επιστρατεύθησαν προς παροχήν βοηθείας εις τους πλημμυροπαθείς» ανέφεραν σε ρεπορτάζ τους «Τα Νέα» ενώ υπολογίζεται ότι «το 60% των υπογείων των Αθηνών επλημμύρισαν, ενώ δεκάδες πλινθόκτιστοι οικίαι των συνοικισμών Δουργουτίου, Ασυρμάτου, Μεταξουργείου, Περιστερίου κλπ κατέρρευσαν ή κατέστησαν ακατοίκητοι».
Τεράστιες ζημιές καταγράφηκαν σε περιοχές όπως το Μπουρνάζι και τα Νέα Λιόσια αλλά και το Νέο Φάληρο, το Μοσχάτο και τα Καμινιά. «Συνεπεία των πλημμυρών εις τας περιοχάς του Νέου Φαλήρου, του Μοσχάτου και των Καμινίων διεκόπησαν άπασαι αι συγκοινωνίαι μεταξύ των δύο πόλεων. Διεκόπη ωσαύτως και η συγκοινωνία δια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Πραγματικήν λιμνοθάλασσαν εμφανίζει η περιοχή Νέου Φαλήρου – Μοσχάτου. Ο Κηφισσός έχει υπερχειλίσει (…) κατεστράφησαν δύο γέφυραι διά τους πεζούς (…) Τεραστία είναι η έκτασις των ζημιών αι οποίαι υπερβαίνουν και αυτάς τα ζημίας αι οποίαι υπερβαίνουν και αυτάς τας ζημιάς αι οποίαι είχον σημειωθή κατά τας μεγάλας πλημμύρας του 1955 και 1935» συνεχίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
«Τραγικήν όψιν παρουσίαζαν σήμερον την πρωίαν οι συνοικισμοί Μπουρνάζι και Κάτω Λιοσίων, όπου περί τους 20.000 κάτοικοι ημίγυμνοι είχον εξέλθει εις τας οδούς με την απόγνωσιν ζωγραφισμένην εις τα πρόσωπά των, συνεπεία των καταστροφών τας οποίας επροκάλεσεν η νυκτερινή θεομηνία. Αι οικίαι του συνοικισμού Μπουρνάζι επλημμύρισαν συνεπεία καταρρεύσεως του παρά την εκκλησίαν Παναγίτσα φράγματος του χειμάρρου του Αγίου Φανουρίου. Μέχρι της στιγμής ανεσύρθησαν εκ των ερειπίων 13 νεκροί (…) Εις τον συνοικισμόν Άγιος Ιωάννης παρά τις Τρεις Γέφυρες όπου ευρίσκονται δύο βουστάσια, επνίγησαν 50 αγελάδες» επίσης ανάμεσα στα οικόσιτα ζώα που βρέθηκαν νεκρά ήταν και «τρία γαϊδουράκια, επτά σκυλιά, δύο γάτες, μια κατσίκα και 30 κόττες, που επνίγηκαν», σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα.
«Στο νερό επιπλέουν τώρα πτώματα ανθρώπων, πτώματα οικιακών ζώων, έπιπλα, κλινοστρωμνές, οικιακά σκεύη, κρεβάτια. Οι άνθρωποι αδυνατούν να προσφέρουν ο ένας στον άλλον βοήθεια. […] Διετέθη ελικόπτερον της αεροπορίας το οποίον παραλαμβάνει άτομα που απεκλείσθησαν εις οροφάς οικιών. Το εν λόγω ελικόπτερον δεν ηδυνήθη να παραλάβη τους προαναφερθέντας πέντε αξιωματικούς της αεροπορίας λόγω του ισχυρώς πνέοντος ανέμου » ανέφερε «Το Βήμα».
Αλλά γεγονότα
1605: «Η συνωμοσία της Πυρίτιδας»: Καθολικοί με επικεφαλής τον Γκάι Φοκς προσπαθούν να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Στόχος είναι να σκοτώσουν τον τυραννικό βασιλιά Ιάκωβο Α’ και όλα τα στελέχη του. Το σχέδιο αποκαλύπτεται και οι συνωμότες συλλαμβάνονται. Θα εκτελεστούν στις 31 Ιανουαρίου με αγχόνη και διαμελισμό.
1789: Η Συνέλευση των Τάξεων στην επαναστατημένη Γαλλία αποφασίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.
1815: Η Αγγλία και η Ρωσία υπογράφουν στο Παρίσι ειδική συνθήκη, σύμφωνα με την οποία τα Επτάνησα τίθενται υπό την προστασία της Αγγλίας με την ονομασία «Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων».
1828: Απελευθέρωση της Λιβαδειάς από τις ελληνικές δυνάμεις του Δημήτρη Υψηλάντη, μετά από συνθηκολόγηση.
1838: Η Ονδούρα κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.
1912: Εθελοντικά σώματα Ηπειρωτών και 200 Κρητών, υπό τον Ταγματάρχη Χωροφυλακής Σπύρο Σπυρομήλιο, αποβιβάζονται στη Χειμάρρα και μετά σύντομο αγώνα αιχμαλωτίζουν την τουρκική φρουρά και απελευθερώνουν την πόλη.
1914: Η Γαλλία, η Βρετανία και η Ρωσία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Τουρκία.
1914: Την ίδια μέρα, η Αγγλία κηρύσσει άκυρη την αγγλοτουρκική Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (1878) και αναγγέλλει την προσάρτηση της Κύπρου, καθιστώντας την «αποικία του Στέμματος».
1916: Η Πολωνία ανακηρύσσεται αυτόνομο βασίλειο με πράξη, που υπογράφουν οι αυτοκράτορες της Γερμανίας και της Αυστρίας.
1931: Πνίγεται στο αίμα η επανάσταση της Κύπρου. Ο ελληνικός λαός τάσσεται στο πλευρό των αγωνιζομένων αδελφών Κυπρίων.
1935: Οι αδελφοί Πάρκερ κυκλοφορούν στην αγορά το επιτραπέζιο παιγνίδι Monopoly.
1940: Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ επανεκλέγεται για τρίτη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ.
1949: Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφασίζει να δεχτεί στους κόλπους του την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και το Σάαρ.
1956: Έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας αποκαλύπτει ότι 2 εκατομμύρια Έλληνες δεν ξέρουν να βάζουν την υπογραφή τους.
1959: Απελευθερώνεται από τις ελληνικές Αρχές ο τελευταίος Ναζί που κρατούνταν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα, ο Μαξ Μέρτεν και απελαύνεται αμέσως στη Δυτική Γερμανία.
1961: Σφοδρή νεροποντή πλήττει την Αθήνα. Χάνουν τη ζωή τους 44 άνθρωποι, 300 τραυματίζονται και 3.700 μένουν άστεγοι. Ο Κηφισός ποταμός ξεχειλίζει, με αποτέλεσμα τα Λιόσια, το Περιστέρι, το Μπουρνάζι και το Μοσχάτο να γίνουν μία στάμπα λάσπης στον χάρτη της Αττικής.
1963: Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ερείπια των Βίκινγκς στη Νέα Γη, που προηγούνται της άφιξης του Κολόμβου στην Αμερική κατά 500 χρόνια.
1968: Ο Ρίτσαρντ Νίξον εκλέγεται 37ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
1984: Στη Νικαράγουα, ο Ντανιέλ Ορτέγκα εκλέγεται πρόεδρος της χώρας.
1989: Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Νικήτρια αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 46,4% και 148 έδρες, γεγονός που δεν της επιτρέπει να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.
1994: Στις ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν ανακοινώνει, με επιστολή του στον Τύπο, ότι πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
1996: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, νικά τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Μπομπ Ντόουλ, και επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.
1997: Κάνουν πρεμιέρα δύο νέα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, το «Τζόκερ» και το «Νέο Πρότο».
2003: Η ομάδα της Μονακό σημειώνει ρεκόρ τερμάτων στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ στο ποδόσφαιρο, νικώντας τη Λα Κορούνια με 8-3.
2004: Υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το Πρωτόκολλο του Κιότο, φτάνοντας σε 126 τις χώρες που δεσμεύονται από αυτό. Έτσι, αυτό τίθεται σε ισχύ.
2006: O μητροπολίτης Πάφου, Χρυσόστομος, εκλέγεται αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
2006: Ο Σαντάμ Χουσεΐν και συνεργάτες του καταδικάζονται σε θάνατο για την σφαγή 148 Σιιτών το 1982.
2007: Η Google αποκαλύπτει το λειτουργικό Android για κινητά.
Γεννήσεις
1494 – Χανς Ζαξ, Γερμανός συγγραφέας
1615 – Ιμπραήμ Α’, Οθωμανός σουλτάνος
1760 – Μαξίμ Ρεμπό, Γάλλος στρατιωτικός
1855 – Γιουτζίν Ντεμπς, Αμερικανός πολιτικός
1873 – Έντγουϊν Φλακ, Αυστραλός αντισφαιριστής
1885 – Γουίλ Ντυράν, Αμερικανός φιλόσοφος και συγγραφέας
1913 – Βίβιαν Λι, Βρετανή ηθοποιός
1929 – Ράλλης Κοψίδης, Έλληνας ζωγράφος
1936 – Μιχάλης Δερτούζος, Έλληνας επιστήμονας της πληροφορικής
1936 – Ούβε Ζέελερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής
1938 – Ιονάτανα Ιονάτανα, πρωθυπουργός του Τουβαλού
1945 – Αλέκα Παπαρήγα, Ελληνίδα πολιτικός
1947 – Μπάμπης Γκολές, Έλληνας τραγουδιστής
1952 – Όλεγκ Μπλαχίν, Ουκρανός ποδοσφαιριστής και προπονητής
1953 – Ούγο Κόρο, Αργεντινός πυγμάχος
1956 – Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Έλληνας τραγουδοποιός
1959 – Μπράιαν Άνταμς, Καναδός τραγουδοποιός
1960 – Τίλντα Σουίντον, Αγγλίδα ηθοποιός
1964 – Φάμκε Γιάνσεν, Ολλανδή ηθοποιός και μοντέλο
1978 – Μιχάλης Χατζηγιάννης, Κύπριος τραγουδιστής
1980 – Κρίστοφ Μέτσελντερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής
1982 – Ζήσης Ζάννας Έλληνας πολιτικός
1983 – Μίκε Χάνκε, Γερμανός ποδοσφαιριστής
1986 – Κάσπερ Σμάιχελ, Δανός ποδοσφαιριστής
1992 – Μάρκο Βεράτι, Ιταλός ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
1559 – Κανό Μοτονόμπου, Ιάπωνας ζωγράφος
1563 – Ιωάννης Ιάκωβος Ηρακλείδης, κυβερνήτης της Μολδαβίας
1714 – Μπερναρντίνο Ραματσίνι, Ιταλός ιατρός
1807 – Αγκέλικα Κάουφμαν, Ελβετίδα ζωγράφος
1879 – Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ, Σκωτσέζος φυσικός
1943 – Ιδομέν Κοστούρι, Αλβανός πολιτικός
1944 – Αλεξίς Καρέλ, Γάλλος χειρουργός και βιολόγος
1972 – Ρέτζιναλντ Όουεν, Άγγλος ηθοποιός
1977 – Ρενέ Γκοσινί, Γάλλος συγγραφέας και εικονογράφος
1979 – Κωστής Κοτζιάς, Έλληνας συγγραφέας
1984 – Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, Έλληνας νομικός
1989 – Βλαντίμιρ Χόροβιτς, Ουκρανός πιανίστας
1991 – Ρόμπερτ Μάξγουελ, Τσεχοσλοβάκος επιχειρηματίας
1992 – Άρπαντ Έλο, Ούγγρος φυσικός και σκακιστής
1997 – Αϊζάια Μπερλίν, Ρώσος φιλόσοφος
2005 – Τζον Φόουλς, Άγγλος συγγραφέας
2006 – Αντώνης Δροσογιάννης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
2006 – Μπουλέντ Ετζεβίτ, Τούρκος πολιτικός
2006 – Γεώργιος Λάββας, Έλληνας αρχιτέκτονας
2016 – Ανδρέας Βγενόπουλος, Έλληνας επιχειρηματίας