ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Συνολικά 40 μη κυβερνητικές οργανώσεις, με ανακοίνωση τους ζητούν την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης που χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για υπηκόους Συρίας, Αφγανιστάν, Σομαλίας, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.
Όπως επισημαίνουν, η απόφαση αφορά σε αιτούντες άσυλο προερχόμενους από πέντε χώρες με υψηλά ποσοστά αναγνώρισης διεθνούς προστασίας: ενδεικτικά για το 2020 το ποσοστό θετικών αποφάσεων που εξέδωσε η Υπηρεσία Ασύλου για αιτούντες από τη Σομαλία ήταν 94,1%, τη Συρία 91,6% και το Αφγανιστάν 66,2%. «Με αυτή την απόφαση πρακτικά παγιώνεται η πολιτική αποποίησης της ευθύνης προστασίας των προσφύγων στην Ευρώπη, ακόμα και των ασυνόδευτων παιδιών, στο πλαίσιο που τέθηκε ήδη από την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, τον Μάρτιο του 2016».
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (15 Μαΐου 2021), που παραθέτουν οι οργανώσεις, το 68% των ασυνόδευτων παιδιών που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, συνεπώς «η εφαρμογή της ΚΥΑ δεν συνάδει με την αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού και τις προστατευτικές διατάξεις που προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
«Η λύση», σημειώνουν οι οργανώσεις στην κοινή ανακοίνωσή τους, «δεν μπορεί να είναι η επιστροφή εκτοπισμένων ατόμων στην Τουρκία.
Η Τουρκία δεν παρέχει τη διεθνή προστασία της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 σε άτομα που αιτούνται διεθνή προστασία προερχόμενα από μη ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από τον Μάρτιο του 2021 ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ως εκ τούτου δεν θα προστατεύει πλέον τα θύματα έμφυλης βίας, που κινδυνεύουν σε περίπτωση επιστροφής από την Ελλάδα, βάσει της νέας ΚΥΑ».
Επιπλέον, προσθέτουν, «σειρά αναφορών έχουν ανά τα χρόνια κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Τουρκία, ακόμη και προς εμπόλεμες ζώνες της Συρίας».
Την ανακοίνωση μεταξύ άλλων συνυπογράφουν οι οργανώσεις Αλληλεγγύη Λέσβου, Άρσις, Γιατροί του Κόσμου, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Έλιξ, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, European Lawyers in Lesvos, HumanRights360, Intersos, Κέντρο Διοτίμα, Μετάδραση, Odyssea, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Refugees Rights Europe, Solidarity Now και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.
Διαβάστε ακόμα:
ΣτΕ: Απέρριψε τις προσφυγές για τις επιτάξεις γης για δομές σε Λέσβο και Χίο
Νότης Μηταράκης: Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας για το μεταναστευτικό
Μεταναστευτικό: Ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία -Πώς θα μειωθούν κατά 90% τα αιτήματα ασύλου
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike