Έκπτωτοι δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων χρωστούσαν μέχρι και στους Δήμους που είχαν εκλεγεί για να υπηρετούν!

Περίπου 30 εξ αυτών, που εξέπεσαν αυτοδικαίως από το αξίωμα τους, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διεκδικώντας την επιστροφή στα καθήκοντά τους. Είναι όλοι τους εκλεγμένοι στις τελευταίες εκλογές του 2023 και τους έχουν καταλογιστεί οφειλές, μεταξύ άλλων, για απλήρωτα τέλη στους Δήμους και απλήρωτους λογαριασμούς νερού. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται οφειλέτης 10.000 ευρώ!  Αν και  δόθηκε σε όλους προθεσμία, αμέσως μετά την εκλογή τους, να ξεχρεώσουν ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό, δεν το έκαναν. Έτσι, κρίθηκε ότι έχουν ασυμβίβαστο λόγω οφειλών άνω των 300 ευρώ και όπως ορίζει ο νόμος, έχασαν αυτόματα τη θέση τους.

1

Οι πρώτες 19 προσφυγές έκπτωτων δημοτικών συμβούλων και προέδρων έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στο Γ’ Τμήμα του ΣτΕ στις 19 Δεκεμβρίου. Οι υπόλοιπες αναμένεται να κριθούν το πρώτο δίμηνο του νέου χρόνου.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν ως παράνομες και αντισυνταγματικές οι αποφάσεις του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αυτοδίκαιη έκπτωση τους.

Πρόκειται για εκλεγμένους σε τουλάχιστον 6 Δήμους ανά την Ελλάδα. Ανάμεσα τους, σύμβουλοι ενός Δήμου της Αττικής. Μάλιστα, 2 Δήμοι έχασαν από 6 οφειλέτες δημοτικούς συμβούλους. Για κάποιους από τους περίπου 30 που έχουν φτάσει στο ΣτΕ, οι οφειλές βρίσκονται οριακά πάνω από τα 300 ευρώ που ορίζει ο νόμος για το ασυμβίβαστο. Για κάποιους άλλους, ωστόσο, τα ποσά είναι πολύ υψηλότερα, με “ταβάνι” τις 10.000 ευρώ.

Οι περισσότερες οφειλές είναι για απλήρωτους λογαριασμούς για το νερό.

Η έκπτωση τους έγινε βάσει του άρθρου 11 του νόμου 4804 /2021  για το ασυμβίβαστο λόγω οφειλών. Οπως αναφέρεται σε αυτό:

Δεν μπορούν να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι ή πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων, όποιοι, από οποιαδήποτε αιτία, είναι οφειλέτες του οικείου Δήμου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κοινωφελών επιχειρήσεων εφόσον η συνολική οφειλή υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

Μετά την εκλογή τους οφείλουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι την ημέρα της εγκατάστασης των δημοτικών αρχών. Εάν τα χρέη είναι μεταγενέστερα της εκλογής τους, έχουν προθεσμία 10 ημερών αφότου η βεβαίωση της οφειλής καταστεί οριστική ή τελεσίδικη αν υπάρχει δικαστική προσφυγή. Εάν όχι και στις δύο περιπτώσεις, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα τους.

Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ θίγουν ζητήματα συνταγματικότητας λόγω του αυστηρού κυρωτικού χαρακτήρα της αυτοδίκαιης έκπτωσης, η οποία, όπως λένε, έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα τους είναι ότι ουδέποτε τους κοινοποιήθηκε με επίσημο τρόπο όπως είναι η επίδοση, ότι η απόφαση της οφειλής τους είναι οριστική.

Δεν λείπουν και επιχειρήματα ότι οι οφειλές είναι παραγεγραμμένες ή ότι το νερό καταναλώθηκε από ενοικιαστές χωραφιών, οι οποίοι και όφειλαν να έχουν πληρώσει.

Πλέον το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει εάν οι κακοπληρωτές δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι θα επιστρέψουν ή όχι στις θέσεις τους.

Διαβάστε επίσης

Α. Τζιτζικώστας: «Η ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης αποτελεί νίκη για ολόκληρη την Ελλάδα»

«Ήχησε» το 112 για Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία: Πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, αποφύγετε τις μετακινήσεις

Έως τις 9 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το «εσωτερικό Erasmus» στα ελληνικά πανεπιστήμια