Μία νοστιμότατη συνταγή, γεμάτη γεύση, για όλα τα γούστα!

Ένα διαφορετικό ριζότο μας προτείνει να δοκιμάσουμε για το τραπέζι της Δευτέρας ο Γιώργος Τσούλης. Ο σεφ μας δείχνει την τέλεια και εύκολη συνταγή να φτιάξουμε ριζότο αλά… γεμιστά, μία γεύση που υπόσχεται να μας κερδίσει.

Ο σεφ συμβουλεύει: Τα αρώματα που κυριαρχούν στα γεμιστά είναι αυτά του δυόσμου και της ντομάτας. Εδώ επιλέγουμε την ντομάτα να την βάλουμε ως συμπληρωματικό στοιχείο, κάνοντας ξεχωριστή διαχείριση από τα υπόλοιπα υλικά, για να μην επηρεάσουμε χρωματικά το ριζότο. Αν όμως επιθυμούμε, μπορούμε να προσθέσουμε 2 κ.γ. πελτέ κατά την διάρκεια του σοταρίσματος.

Υλικά

140 γρ. ρύζι

120 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

120 γρ. κολοκύθι, κομμένο σε μικρά κυβάκια

120 γρ. μελιτζάνα, κομμένη σε μικρά κυβάκια

120 γρ. καρότο, κομμένο σε μικρά κυβάκια

60 γρ. ώριμη γραβιέρα, τριμμένη

60 γρ. βούτυρο, παγωμένο

40 γρ. σταφίδες, κορινθιακές

10 ντοματίνια, κομμένα στα 2

1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μικρά κυβάκια

1 ντομάτα, τριμμένη

1 κύβο ζωμό λαχανικών

¼ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

¼ μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο

1200 ml νερό

100 ml κρασί, λευκό ξηρό

60 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Για το ζωμό λαχανικών

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Αφού πάρουν βράση και διαλυθεί ο ζωμός, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και το διατηρούμε σε αυτή την θερμοκρασία.

Για τα ντοματίνια

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε τα ντοματίνια και τα αφήνουμε να καραμελώσουν ελαφρώς.

Μόλις είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Για το ριζότο

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι μεσαίου μεγέθους σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.

Όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε, μέχρι να γίνει ελαφρώς διάφανο.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το καρότο, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα, την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Έπειτα, προσθέτουμε το σκόρδο, τις σταφίδες και μετά από λίγο το ρύζι.

Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη ντομάτα κι έπειτα, με την βοήθεια μιας κουτάλας προσθέτουμε μια μικρή δόση από τον ζωμό λαχανικών ανακατεύοντας παράλληλα με μία ξύλινη κουτάλα.

Αφού απορροφηθούν τα υγρά, ρίχνουμε την επόμενη δόση. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι ετοιμαστεί το ρύζι.

Δείτε τη συνέχεια της συνταγής εδώ.

Πηγή: giorgostsoulis.com