ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Αμερικανός που αγοράζει Πειραιώς, ο επίμονος και ταλαντούχος Εξάρχου, το άγνωστο παρασκήνιο του πολέμου στην Βρεττού, η νέα εταιρεία του Περιστέρη, ποιοι υπουργοί έχουν… beef, τι συμβαίνει με Χρυσή και Νικόλαο κι ένα δείπνο εφοπλιστή στο Matsuhisa
Γεννημένη στις 27 Αυγούστου 1980 στο Καράκας της Βενεζουέλας, από πολύ μικρή ηλικία η Τατιάνα είχε μία αίσθηση προσφοράς προς τον κόσμο γύρω της. Η προσωπική απώλεια του πατέρα της, όταν ήταν 7 χρονών, χωρίς να μάθει τα αίτια του θανάτου του, παρά μόνο σε μεγαλύτερη ηλικία, ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία της Breathe Hellas, στοχεύοντας να σπάσει τη σιωπή των ανθρώπων γύρω από τα ζητήματα ψυχικής υγείας.
Ιδρύτρια της Breathe Hellas, στρατηγική σύμβουλος, συγγραφέας και φιλάνθρωπος, Διεθνής Πρέσβειρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας -ενός παγκόσμιου κινήματος της Ελληνικής Διασποράς με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, η Τατιάνα Μπλάτνικ δε σταματά να αγωνίζεται για το παιδικό της όνειρο.
Πρόσφατα, συνεργάστηκε με τη Lemon Tree Trust υποστηρίζοντας νεόφυτες επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα σε προσφυγικές κοινότητες στο Βόρειο Ιράκ, την Ελλάδα και την Ιορδανία.
Είναι συγγραφέας του «A Taste of Greece» ενός επιχειρηματικού συγγράμματος για την υποστήριξη και την προώθηση της Ελλάδας και της Ελληνικής κουζίνας. Από τον Ιούνιο του 2023 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ergo Capital, ενός επιχειρηματικού οργανισμού, που επενδύει στην τεχνολογία και στα καταναλωτικά αγαθά.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη με τη Breathe Hellas πραγματοποιώντας δύο διαδραστικά εργαστήρια για νέους ηλικίας 18-25 ετών.
Η Τατιάνα Μπλάτνικ μιλά στο mononews.gr για τη σημασία της ανάσας, αλλά και το πόσο απαραίτητο είναι να σπάσουμε τη σιωπή μας.
– Η Breathe Hellas ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια. Ποιες προκλήσεις σας ώθησαν στην ίδρυσή της;
Τ.Μ.: Ξεκίνησα αυτή την αποστολή ως προσωπική. Έχοντας χάσει τον πατέρα μου από αυτοκτονία, όταν ήμουν 7 ετών, πήρα έναν όρκο ότι κανείς δεν θα έπρεπε να υποφέρει στη σιωπή και δεν θα έπρεπε να φτάνει αυτά τα επίπεδα πόνου. Για εμένα, μεγαλύτερο αντίκτυπο δεν είχε ο ίδιος ο θάνατος, αλλά η σιωπή γύρω από αυτόν. Συχνά επιστρέφω σε αυτή την ανάμνηση όταν σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα για τη Breathe. Και θυμάμαι ότι έχει να κάνει με όλα όσα μπορούμε να πράξουμε ως μεμονωμένοι άνθρωποι και ως κοινωνία για να εμποδίσουμε τέτοιες τραγωδίες και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στην ψυχική μας υγεία.
Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι ένας στους τρεις ανθρώπους υποφέρουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους από ένα θέμα ψυχικής υγείας και σχεδόν το 80% των ανθρώπων δεν θα αναζητήσει θεραπεία για τις ανάγκες της ψυχικής του υγείας εξαιτίας του στιγματισμού και της ντροπής. Γι’ αυτόν τον λόγο η Breathe επικεντρώνεται σε τρία βασικά καθήκοντα: τον αποστιγματισμό της ψυχικής υγείας, την προώθηση της αυτοφροντίδας και τη δημιουργία ενός πολιτισμού, που επικεντρώνεται στη συναισθηματική ευεξία και πρόληψη.
– Ποιες είναι οι σκέψεις σας όλα αυτά τα χρόνια;
Τ.Μ.: Όταν ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι, υπήρχε πολύ μικρή δημόσια προσοχή στη συναισθηματική ευεξία και την ψυχική υγεία. Τα τελευταία 3 χρόνια, έχουμε κερδίσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο προβολές για τη βασική μας εκστρατεία σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και έχουμε περισσότερες από ένα εκατομμύριο επισκέψεις στη δωρεάν πλατφόρμα τηλεθεραπείας.
Δημιουργήσαμε τα εργαλεία Peak State της Breathe που υποστηρίζουν την αυτοφροντίδα. Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με διεθνείς οργανισμούς για να υποστηρίξουμε καλύτερες πρακτικές στην Ελλάδα. Τώρα, σχεδιάζουμε μία νέα μεγάλη εθνική καμπάνια και ξεκινάμε με έναν αριθμό άλλων πρωτοβουλιών που θα κάνει το μήνυμά μας πιο ορατό.
-Ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες στην ατζέντα της Breathe; Γνωρίζουμε ότι πρόκειται να λανσάρετε μία νέα καμπάνια προώθησης του θέματος της ψυχικής υγείας σε νέους ηλικίας 18 – 30 ετών.
Τ.Μ.: Τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε τα πρώτα μας εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη, που επικεντρώθηκαν στην προσέγγιση των νέων ενηλίκων. Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε εργαστήρια με ένα ξεκάθαρο και δυνατό μήνυμα, που να μπορούν εύκολα να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε σχολική τάξη στην Ελλάδα και πρώτα απ’ όλα να δημιουργήσουμε ένα νέο σύνολο απλών παρεμβάσεων, που να μπορεί να διδαχθεί σε προσωπικό και εθελοντές.
Ξεκινήσαμε αυτή τη δράση έχοντας στο επίκεντρο τους νεαρούς ενήλικες, γιατί έχουν αντιμετωπίσει ένα υψηλό επίπεδο άγχους πρόσφατα τα τελευταία χρόνια και συχνά πέφτουν ανάμεσα στις ρωγμές των εκστρατειών ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία.
Για παράδειγμα, η Breathe υποστήριξε την έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στην Ελλάδα. Η έρευνα έδειξε μία μεγάλη αύξηση της επικράτησης της πίεσης και του άγχους, που αυξήθηκαν περίπου κατά 175% μεταξύ 2020 και 2021.
Επίσης, γνωρίζουμε ότι περισσότεροι από το 83% των μαθητών και το 93% των δασκάλων ανέφεραν ότι πιέστηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και αυτή δεν είναι η μόνη σημαντική συγκυρία στην Ελλάδα, που έχει αφήσει μία πληγή σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Υπάρχει μία σειρά κρίσεων που έχει αφήσει μία μακροπρόθεσμη κληρονομιά και είναι προτεραιότητά μας να βοηθήσουμε τους νέους να αισθάνονται υποστήριξη.
“Δεν υπάρχει κανένα ταμπού γύρω από την αναπνοή,
άρα γιατί δεν μαθαίνουμε όλοι να αναπνέουμε;”
-Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι το θέμα της ψυχικής υγείας είναι ταμπού και πώς μπορούμε να σπάσουμε τη σιωπή;
Τ.Μ.: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Για παράδειγμα, ας κοιτάξουμε το όνομα του οργανισμού μας. Ανάσα. Απλώς Ανάσα. Αυτή είναι μία δυνατή πρόταση μίας λέξης.
Η ανάσα είναι θεμελιώδης στις ζωές μας, αλλά κατά κάποιο τρόπο καταφέρνουμε να το κάνουμε λάθος. Όταν ξεκινάμε να σκεφτόμαστε σχετικά με την αναπνοή μας, μπορεί να μα φέρει χαλάρωση, να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή μας. Μπορούμε να εξασκηθούμε να αναπνέουμε διαφορετικά, αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι δύσκολο ακόμα και για εμένα, και του αντιστεκόμαστε.
Οπότε, μιλάμε για τη βασική σωματική λειτουργία, που παραμελούμε και την αγνοούμε, ειδικά όταν νιώθουμε άγχος και κατάθλιψη.
Δεν υπάρχει κανένα ταμπού γύρω από την αναπνοή, άρα γιατί δεν μαθαίνουμε όλοι να αναπνέουμε; Η ψυχική υγεία είναι ένα ταμπού, γιατί έχει συνδεθεί με την ψυχική ασθένεια ως αντίθετο της ψυχικής ευεξίας και δεν είναι ιδωμένη ως κάτι που μπορούμε να διατηρήσουμε, όπως κάνουμε με τη φυσική μας υγεία.
Το ταμπού προέρχεται από την ντροπή να δείχνουμε αδύναμοι, αλλά όπως προαναφέραμε ένας στους τρεις ενήλικες θα βιώσει ένα θέμα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Πρέπει να εκπαιδευτούμε να σκεφτόμαστε την ψυχική μας υγεία ως κάτι που αποτελεί μέρος μας, με τον ίδιον τρόπο όπως σκεφτόμαστε τη φυσική μας υγεία και να χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία, όπως την αναπνοή μας που είναι δωρεά. Μπορούμε να αρχίσουμε να σπάμε τη σιωπή αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για αυτά τα εργαλεία που βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν την ψυχική υγεία με πιο ολιστικό τρόπο. Παρουσιάζουμε αυτά τα εργαλεία στο διαδίκτυο στο breathe.peakstate.org.
-Με ποιους τρόπους μπορεί να καταλάβει κάποιος/-α τον πραγματικό του/της εαυτό μέσω της Breathe;
Τ.Μ.: Η αυτοφροντίδα στην πραγματικότητα έχει να κάνει με την οικοδόμηση κοινότητας. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να μας ενδυναμώσουν ως άτομα και επίσης, θα πρέπει να ενισχύσουν τις μεταξύ μας σχέσεις.
Ένα από τα εργαλεία μας έχει να κάνει με τη δημιουργία μία υπενθύμισης για να βγούμε έξω και να είμαστε στη φύση. Αυτό έχει να κάνει με την αλλαγή του πλαισίου σας και με το να αισθάνεστε τη σύνδεση.
Στο τέλος της ημέρας, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να συζητήσουμε σχετικά με τα εργαλεία ευεξίας και μπορείτε να ξοδέψετε πολλά χρήματα και να είστε ικανοποιημένοι. Την ίδια στιγμή, αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό, γιατί χρειάζεται να προσέξουμε τη διαμόρφωση των συνηθειών μας, απλά πράγματα που είμαστε ικανοί να κάνουμε καθημερινά. Αυτά τα εργαλεία είναι προσβάσιμα σε όλους και λειτουργούν εξαιρετικά καλά.
-Πόσο σημαντικό είναι να ενδυναμώσουμε την αυτοφροντίδα;
Τ.Μ.: Η αυτοφροντίδα είναι το πρωταρχικό σημείο για τη γνώση και την κατανόηση της ψυχικής μας υγείας. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς τα πάμε. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη συναισθηματική ευεξία και την ψυχική υγεία. Μερικοί άνθρωποι θα διαπιστώσουν ότι αυτό είναι αρκετό και άλλοι θα μάθουν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ότι πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία. Ελπίζουμε ότι ασκώντας αυτοφροντίδα, θα διευκολύνουμε επίσης τους ανθρώπους να λαμβάνουν βοήθεια όταν τη χρειάζονται.
“Είναι εντάξει να μην είσαι οκ ή τέλειος”
-Αναφέρετε συνεχώς ότι είναι εντάξει να μην είσαι οκ ή τέλειος. Αυτή η συζήτηση επανέρχεται, παρ’ όλο που είναι πραγματικότητα. Γιατί;
Τ.Μ.: Είναι μια καλή υπενθύμιση ότι στο τέλος της ημέρας μπορείτε να τελειώσετε με τη δουλειά σας, ακόμα και όταν δεν είναι τέλεια. Έχει να κάνει με το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να χαλαρώσεις. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μιλάω γι’ αυτό, γιατί και εγώ χρειάζομαι να το υπενθυμίζω στον εαυτό μου, γιατί η τελειότητα δημιουργεί μοτίβα αρνητικής αυτοσυζήτησης. Έχω εξερευνήσει εργαλεία όπως η αναπνοή, για να επιστρέψω στο παρόν και να απαλλαγώ από το άγχος.
-Λέτε ότι η μητέρα σας πιστεύει πως γεννηθήκατε με την αίσθηση της προσφοράς. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας το πιο βαθύ σας όνειρο; Θα θέλατε να προσδιορίσετε συνοπτικά το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης σας;
Τ.Μ.: Η μητέρα μου λέει ότι γεννήθηκα με μια αίσθηση κοινωνικής αδικίας. Θα φύλαγα το χαρτζιλίκι μου για τα παιδιά στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα, πάντα μάζευα χρήματα στο σχολείο για φιλανθρωπικές οργανώσεις, πήγαινα και αγόραζα καραμέλες και να τις έδινα σε προσφυγόπουλα. Αλλά ξέρετε, είναι πρόκληση να κρατήσουμε αυτά τα όνειρα για δικαιοσύνη και ειρήνη, που είχαμε όταν ήμαστε επτά ετών.
Όσο μεγαλώνουμε, ξοδεύουμε τον χρόνο μας μόλις για να προσπαθήσουμε να νιώσουμε ασφαλείς, ξεκινώντας μία καριέρα και αντιμετωπίζοντας προσωπικές προκλήσεις. Τότε, υπάρχουν στιγμές στη ζωή, που αναγνωρίζεις τα ιδανικά σου από το παρελθόν και σου δίνεται η ευκαιρία να τα ζήσεις.
Εμπνέεσαι και δεν έχεις επιλογή από το να τα αγκαλιάσεις. Σήμερα, που δουλεύουμε με τη Breathe, είμαι τόσο εμπνευσμένη και ενθουσιασμένη, επειδή έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι μεγάλο και επίσης είναι σαν να επιλέγω ένα έργο που ξεκίνησε όταν ήμουν παιδί.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Breathe Hellas αναζητήστε στο: www.breathehellas.com
Διαβάστε επίσης:
Το τελευταίο αντίο του Βασίλη Βασιλικού
Γιάγκος Ανδρεάδης στο mononews: Χρειαζόμαστε σωστά Πανεπιστήμια σε μια σωστή κοινωνία
Νίκος Κακλαμανάκης: «Ελληνικό για εμένα σημαίνει ταυτόχρονα φτερά και ρίζες»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!