ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πολύ συχνά αποφεύγουμε τα κρουασάν – παρότι είναι πεντανόστιμα, τα θεωρούμε παχυντικά κι ανθυγιεινά. Αυτή η εναλλακτική, όμως, η οποία είναι vegan και δεν χάνει πόντους στη γεύση, αποδεικνύει ότι καμία απόλαυση δεν είναι αρκετά «ένοχη», αν διαθέτουμε τα κατάλληλα υλικά.
Υλικά
4,5 κ. γλ. ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ φλιτζάνι ζάχαρη
2 κ.γλ. αλάτι
6 κ.σ. φυτικό βούτυρο
1 φλιτζάνι μαλακό φυτικό βούτυρο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Με το μίξερ ανακατεύουμε για 10 λεπτά τη μαγιά με το νερό, μέχρι να αφρατέψει. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Τα προσθέτουμε στο μπολ του μίξερ μαζί με τα 6 κ.σ. vegan βουτύρου και ανακατεύουμε, μέχρι η ζύμη να γίνει μία εύπλαστη μπάλα.
Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ και ανακατεύουμε για 6-10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει εντελώς μαλακή κι ελαστική. Τη μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες. Έπειτα, την πλάθουμε σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι το πρωί.
Πλάθοντας τη ζύμη
Το επόμενο πρωί, ζυμώνουμε την κρύα, πλέον, ζύμη και την ανοίγουμε με το πλάστη σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Το διπλώνουμε στα τρία σαν φάκελο και μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία άλλες τρεις φορές για να δημιουργήσουμε πολλές στρώσεις από ζύμη και βούτυρο. Αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και κόβουμε στη μέση. Ανοίγουμε σε ορθογώνιο, κόβουμε διαγώνιο και τυλίγουμε από τη μεγάλη πλευρά προς τη γωνία. Αλείφουμε με λίγο νερό για να κολλήσουν.
Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστούν τα κρουασάν σε μέγεθος.
Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς, χαμηλώνουμε στους 180 και ψήνουμε για 12 έως 15 λεπτά ακόμη.
Διαβάστε επίσης:
Gluten-free pancakes με βρώμη: Η συνταγή για το τέλειο πρωινό
Σπιτικά, λαχταριστά κρουασάν βουτύρου
Ελαφρύ καλοκαιρινό επιδόρπιο: Γλυκό ψυγείου με Oreo
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση