Κριθαράκι με τυριά και λαχανικά στο φούρνο από τον Γιώργο Τσούλη
Πεντανόστιμη μαμαδίστικη συνταγή που θα αγαπήσετε!
Ο Γιώργος Τσούλης μας ετοιμάζει μία εύκολη συνταγή, ένα φαγητό που θα αρέσει σε όλους και που, μόλις το δοκιμάσουμε, θα θέλουμε να ξαναφτιάξουμε! Μας συμβουλεύει να μην σωτάρουμε όλα τα λαχανικά μαζί, για να μην λιώσουν τα πιο μαλακά.
Υλικά
250 γρ. κριθαράκι, μέτριο
400 γρ. ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες πάχους 2 cm
400 γρ. ντομάτα, κονκασέ
300 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κυβάκια
300 γρ. καρότο, κομμένο σε κυβάκια
200 γρ. σέλερι, ψιλοκομμένο
170 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
120 γρ. μοτσαρέλα buffalo, κομμένη σε φέτες
40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
100 ml ζωμό λαχανικών
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το καρότο, τη μελιτζάνα και τα σοτάρουμε για περίπου 2 λεπτά.
Έπειτα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, το κριθαράκι, ανακατεύουμε ξανά και σοτάρουμε εκ νέου για 1 λεπτό ακόμα.
Κατόπιν, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό λαχανικών, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ύστερα, αδειάζουμε το κριθαράκι σε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 27εκ., το απλώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
Αμέσως μετά, καλύπτουμε το κριθαράκι με τις φέτες μοτσαρέλας, τοποθετούμε πάνω τους τις φέτες ντομάτας, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 40 λεπτά.
Έπειτα, ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε εκ νέου, μέχρι να πάρουν χρώμα οι ντομάτες.
Τέλος, αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο και σερβίρουμε το κριθαράκι ζεστό.
Πηγή: giorgostsoulis.com