ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πέπλο μυστηρίου, για τις συνθήκες του αιφνίδιου θανάτου της Ευγενίας Λιβανού-Νιάρχου, καλύπτει τα όλα όσα συνέβησαν εκείνο το μοιραίο βράδυ στη Σπετσοπούλα.
Ήταν στις 4 Μαΐου του 1970 όταν στο μικρό ιδιόκτητο νησί του Αργοσαρωνικού βρίσκεται νεκρή μέσα στην επιβλητική έπαυλη η Ευγενία Λιβανού – Νιάρχου. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά σύζυγο του Σταύρου Νιάρχου.
Ένα χρόνο αργότερα ο μεγαλοεφοπλιστής θα παντρευόταν την αδερφή της Τίνα, που μόλις είχε χωρίσει από τον Ωνάση. Η Ευγενία, γεννημένη το 1927, ήταν η μεγάλη κόρη του Σταύρου Λιβανού και της Αριέττας Ζαφειράκη.
Γόνοι επιφανούς εφοπλιστικής οικογένειας, η Ευγενία μαζί με τα αδέρφια της, Τίνα και Γιώργο, μεγάλωσαν στο εξωτερικό μέσα σε πολυτέλειες και πλούτη. Τη δεκαετία του ’40, ο Νιάρχος προσέγγισε το Λιβανό με σκοπό να ζητήσει την έφηβη τότε Τίνα σε γάμο. Εκείνος αρνήθηκε, λόγω του νεαρού της ηλικίας της, αλλά αντ’ αυτού ενέκρινε να του «δώσει» την Ευγενία που ήταν 2 χρόνια μεγαλύτερη. Πράγματι, το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1947 και απέκτησε τέσσερα παιδιά.
Πράγματι, το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1947 και απέκτησε τέσσερα παιδιά.
Το καλοκαίρι του 1965, ωστόσο, σ’ ένα ταξίδι του στη Γαλλία, ο Νιάρχος γνώρισε την Αμερικανίδα Σαρλότ Φορντ, κληρονόμο της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο 54χρονος εφοπλιστής γοητεύτηκε από την 24χρονη δισεκατομμυριούχο καλλονή κι εκείνη ενέδωσε στην «πολιορκία» του. Όταν, λίγους μήνες αργότερα, του ανακοίνωσε ότι περιμένει το παιδί του, ο Νιάρχος με τη συναίνεση, όπως λέγεται, της Ευγενίας αποφάσισε να την παντρευτεί.
Ο διεθνής τύπος της εποχής χαρακτήρισε αυτόν τον γάμο ως μία «υπερμοντέρνα υπόθεση». Κι αυτό γιατί οι συναντήσεις του Νιάρχου και της Φορντ με τη Λιβανού στα διάφορα θέρετρα ήταν πολύ συχνές. Οι σχέσεις του πρώην ζευγαριού παρέμεναν ιδιαίτερα καλές και έδειχναν να απολαμβάνουν ο ένας την συντροφιά του άλλου, παρά την παρουσία της νέας κυρίας Νιάρχου.
Άλλωστε, όπως απέδειξε κι ο χρόνος, επρόκειτο για έναν γάμο που δεν κράτησε πολύ. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, οι δρόμοι τους χώρισαν και ο Έλληνας εφοπλιστής επέστρεψε στην Ευγενία. Μάλιστα, δεν χρειάστηκε να ξαναπαντρευτούν διότι το διαζύγιό τους δεν είχε εκδοθεί ποτέ επίσημα στην Ελλάδα.
Έτσι οι ζωές τους επανήλθαν στην κανονικότητα. Αγαπημένος προορισμός χαλάρωσης της οικογένειας ήταν η Σπετσοπούλα. Πρόκειται για ένα μικρό νησί απέναντι από τις Σπέτσες, το οποίο ο Σταύρος Νιάρχος είχε αγοράσει τη δεκαετία του ’50 και το είχε μετατρέψει σε πολυτελές εξοχικό θέρετρο. Το ζευγάρι περνούσε αρκετές εβδομάδες εκεί. Γι’ αυτούς ήταν ένα μέρος γαλήνης κι απομόνωσης, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τις κοσμικότητες.
Την ανάκριση για τον αιφνίδιο θανάτο της Ευγενίας Νιάρχου ανέλαβε ο εισαγγελέας Πειραιά Φαφούτης και ο υπομοίραχος Σπετσών Κοτρώνης.
Ο θάνατος και οι συμπτώσεις
Τα ξημερώματα Δευτέρας 4 Μαΐου του 1970, η Ευγενία Λιβανού βρέθηκε νεκρή από τον σύζυγό της, στη βίλα τους στην Σπετσοπούλα. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα και το ίδιο κιόλας πρωί έγινε νεκροτομή. Η εξέταση των Δ. Καψάσκη και Γ. Αγιουτάντη απέκλειε την καρδιακή προσβολή, αλλά και την θανατηφόρα κάκωση. Στο σώμα της, ωστόσο, έφερε μώλωπες και εκχυμώσεις. Ο θάνατος χαρακτηρίστηκε ως αιφνίδιος και υπό το πρίσμα αυτό, καμία εκδοχή δεν μπορούσε να αποκλειστεί.
Έτσι, δόθηκε εντολή απαγόρευσης της εξόδου του Σταύρου Νιάρχου από τη χώρα, με την εισαγγελία να την δικαιολογεί ως ένα προληπτικό μέτρο στα πλαίσια της ανακριτικής διαδικασίας.
Οι πληροφορίες αυτές ήταν αρκετές ώστε να δώσουν το έναυσμα για αλλεπάλληλες εικασίες στον τύπο της εποχής. Τα δημοσιεύματα, βέβαια, δεν διήρκησαν πολύ. Στις 8 Μαΐου, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Πειραιώς ανακοίνωσε την απαγόρευση κάθε αναφοράς και δημοσίευσης κειμένων ή εικόνων σχετικών με το θάνατο της Ευγενίας Νιάρχου.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, βγήκαν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων και ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο θάνατός της προήλθε από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών, συγκεκριμένα βαρβιτουρικών. Η κηδεία έγινε σε πολύ κλειστό κύκλο στην αγαπημένη της Σπετσοπούλα.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1971, ο Σταύρος Νιάρχος παντρεύτηκε τη μικρή αδερφή της Ευγενίας, Τίνα Λιβανού.
Λέγεται ότι στο μεγαλοεφοπλιστή είχε στοιχίσει το γεγονός ότι τη δεκαετία του ’40 δεν είχε καταφέρει να κάνει την Τίνα γυναίκα του. Ακόμα περισσότερο, όμως, του στοίχισε το ότι ο αιώνιος ανταγωνιστής του, Αριστοτέλης Ωνάσης, ήταν αυτός που παντρεύτηκε την 17χρονη τότε κοπέλα και απέκτησε μαζί της δυο παιδιά.
Το τέλος της, δυστυχώς, ήταν εξίσου τραγικό. Τον Οκτώβριο του 1974 βρέθηκε νεκρή στο ξενοδοχείο που έμενε με το Νιάρχο στο Παρίσι. Η αιτία θανάτου, όπως γνωστοποιήθηκε, ήταν και πάλι η υπερβολική δόση βαρβιτουρικών χαπιών….
Με πληροφορίες από mixanitouxronou.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Intracom Defense: Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Τσαμάζ
- Optima Bank για AVAX: Μαζικές αναβαθμίσεις κερδών από τις κατασκευές αυξάνουν την τιμή στόχο στα €3,03
- Νικήτας Κακλαμάνης: Με ευρεία πλειοψηφία νέος πρόεδρος της Βουλής – «Είναι μεγάλη η χαρά, η τιμή και η ευθύνη»
- «Rebrain Greece»: Στο Λονδίνο στις 29/3 η νέα εκδήλωση – Πρόσκληση συμμετοχής στις επιχειρήσεις