Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες κάνει σήμερα η πολυαναμενόμενη επική ταινία «Ναπολέων», με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ Χοακίν Φίνιξ.
Σε σκηνοθεσία του εμβληματικού Ρίντλεϊ Σκοτ, η ταινία με προϋπολογισμό 200 εκατ. δολαρίων αποτυπώνει το ανελέητο ταξίδι του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην εξουσία υπό το πρίσμα της εμμονικής εκρηκτικής σχέσης του με τη μόνη γυναίκα που αγάπησε, την αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα.
Ο Ναπολέων πίσω από τον Βοναπάρτη
Λατρεύεις να τον μισείς, αλλά κατά βάθος μισείς που τον λατρεύεις…
Ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς όλων των εποχών, ο Ναπολέων Βοναπάρτης έχει προκαλέσει την κριτική και τον θαυμασμό των ακαδημαϊκών, των πολιτικών και του ίδιου του λαού του.
Ο Ναπολέων καταγόταν από ιταλική αριστοκρατία και τα γαλλικά ήταν η τρίτη του γλώσσα – μετά τα ιταλικά και τα κορσικανά. Λέγεται πως το ύψος του ήταν 1,67 μ., και για αυτό του έκαναν bullying στο σχολείο.
Αλλά το μίσος του για τη βασιλεία τον έβαλε στη σωστή πλευρά της ιστορίας όταν έγινε επανάσταση κατά του αυτοκράτορα στα τέλη του 18ου αιώνα.
Ο Ναπολέων διακρίθηκε εναντίον των βασιλικών δυνάμεων στην πολιορκία της Τουλόν το 1793 και, 2 χρόνια αργότερα, στους δρόμους του Παρισιού.
Η ανέλιξή του στον θρόνο και οι πολεμοχαρείς στρατηγικές του χαρακτηρίστηκαν διαβόητες και έχουν επηρεάσει τις γενιές που ακολούθησαν, από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ μέχρι τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ.
Ατρόμητος στον πόλεμο, τύραννος στη χώρα του, αλλά και απελευθερωτής που ήρθε από το πουθενά, ο Βοναπάρτης ήταν µία από τις πρώτες προσωπικότητες που έδειξαν ότι η αρχηγική ικανότητα πηγάζει από οποιαδήποτε κοινωνική τάξη.
Η επιτυχία του στο πεδίο της μάχης αποτελεί μύθο από μόνη της. Ήταν τόσο ευφυής στον πόλεμο και τόσο ανελέητος, που χρειάστηκαν 7 διαφορετικές συµµαχίες ευρωπαϊκών δυνάμεων για να τον κατατροπώσουν.
«Η ιστορία του Ναπολέοντα είναι η αρχή της μοντέρνας ιστορίας. Άλλαξε τον κόσμο, έγραψε ξανά τους κανόνες», σημειώνει ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ.
«Μπορεί να ήταν φοβερός στη στρατηγική και την πολιτική, αλλά είχε εµµονή µε τη γυναίκα του και σκεφτόταν τι έκανε εκείνη στο Παρίσι, όσο οδηγούσε τα στρατεύματα για να κατακτήσει τη Μόσχα».
Άλλωστε, ο Ναπολέων ήταν ένας μοναδικά συναρπαστικός χαρακτήρας, γιατί ήταν δέσμιος του συναισθήματος… όπως πολλοί από εμάς!
Η ταραχώδης ερωτική ζωή του Βοναπάρτη
Ενώ ο συχνά ζηλιάρης και γεμάτος ανασφάλειες Ναπολέων είχε περισσότερες από 20 σχέσεις κατά τη διάρκεια του γάμου του, οι πρώιμες σεξουαλικές του εμπειρίες ήταν εξίσου ταπεινωτικές με την τελική του ήττα στη μάχη του Βατερλό το 1815.
Έχασε την παρθενιά του σε έναν οίκο ανοχής στο Παρίσι, κάτι που ο ιστορικός Άντριου Ρόμπερτς, ο οποίος παρουσίασε μια σειρά του BBC για τον Ναπολέοντα, χαρακτήρισε «μια ιδιαίτερα βρώμικη εμπειρία».
Κι αυτό διότι λέγεται πως ο σκληρόπετσος στρατιωτικός απέτυχε να κάνει σεξ με 3 ιερόδουλες, πριν τελικά τα καταφέρει με την τέταρτη.
Όταν η νεαρή χήρα Ιωσηφίνα με 2 παιδιά γνώρισε τον Ναπολέοντα, ήταν 32 ετών και εκείνος μόλις 26.
Όταν παντρεύτηκε με την Ιωσηφίνα το 1796, ήταν λιγότερο έμπειρος σεξουαλικά από εκείνη, της οποίας ο πρώτος σύζυγος Αλεξάντρ ντε Μποαρνέ είχε χάσει τη ζωή του στην γκιλοτίνα από τους Γάλλους επαναστάτες πριν γίνει η αγαπημένη ερωμένη του νέου ηγέτη Πολ Μπαρράς.
Αλλά 2 ημέρες μετά το γάμο τους ο Ναπολέων στάλθηκε στην Ιταλία για να διοικήσει το γαλλικό στρατό και, μέσα σε 2 εβδομάδες, η νύφη του είχε ήδη βρει αντικαταστάτη εραστή…
Ναπολέων και Ιωσηφίνα: Μια τοξική σχέση αγάπης και μίσους – Τα «βρώμικα» γράμματα
Ο καθηγητής Μίκαελ Μπρόερς, ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος έχει γράψει βιογραφία του Ναπολέοντα, λέει στη Sun:
«Τα πρώτα χρόνια του φερόταν σαν να ήταν σκουπίδι. Είχε σχέσεις κάτω από τη μύτη του. Όταν επέστρεψε από την εκστρατεία στην Αίγυπτο, εκείνη έχει σχέση με άλλον άνδρα. Πρέπει να κατέβει στο καφενείο στο τέλος του δρόμου να πάρει το αντικλείδι, για να μπει στο σπίτι τους».
Ο πόθος του νεαρού Κορσικανού για την Ιωσηφίνα, όμως, δεν μπορούσε να σβήσει. Tης έγραφε «βρώμικα» γράμματα, και μάλιστα σ’ ένα σημείο την προέτρεπε να μην πλυθεί για 3 μέρες, μέχρι να επιστρέψει από τη μάχη.
Το ταλέντο της Ιωσηφίνας στο σεξ ήταν το… αδιευκρίνιστο, σύμφωνα με τη «Sun», «ζιγκ-ζαγκ», ενώ τα γεννητικά της όργανα ο Ναπολέων τα αποκαλούσε «Βaron de Kepen», όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.
Έγραφε:
«Πόσο ευτυχής θα ήμουν αν μπορούσα να σας βοηθήσω στο γδύσιμό σας, το μικρό σφιχτό λευκό στήθος, το αξιολάτρευτο πρόσωπο, τα μαλλιά δεμένα με μαντήλι αλά κρεολικά».
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις μικρές επισκέψεις, ξέρεις, το μικρό μαύρο δάσος… Το φιλάω χίλιες φορές και περιμένω με ανυπομονησία τη στιγμή που θα βρεθώ μέσα του. Το να ζεις μέσα στην Ιωσηφίνα είναι σαν να ζεις στα Ηλύσια πεδία».
Η 35χρονη Βανέσα Κίρμπι, που υποδύεται τη Ιωσηφίνα στην ταινία, λέει ότι ήταν η δύναμη πίσω από το θρόνο. Το ζευγάρι «ήταν βαθιά δεμένο μεταξύ του», εξηγεί η ίδια.
Από την πλευρά του, ο 49χρονος Φίνιξ είχε δεχτεί «πυρά» όταν αποκαλύφθηκε ότι χαστούκισε αυθόρμητα τη Βανέσα κατά τη διάρκεια μιας σκηνής με το ζευγάρι να καβγαδίζει επειδή, όπως είπε, ήθελε να την «εκπλήξει».
Τίτλοι τέλους στον γάμο τους
Ο Ναπολέων και η Ιωσηφίνα χώρισαν 5 χρόνια αφότου εκείνη έγινε αυτοκράτειρα, επειδή δεν μπορούσε να του δώσει τον διάδοχο που επιθυμούσε, αλλά παρέμειναν καλοί φίλοι, αφού εκείνος δεν σταμάτησε να φροντίζει την ίδια και τα παιδιά της.
«Μπορεί να ηγηθεί των ανδρών στη μάχη, να τραυματιστεί, κάποιος να προσπαθήσει να τον σκοτώσει, αλλά να πει στη γυναίκα του ότι θέλει διαζύγιο; Δεν θέλει να το κάνει», εξηγεί ο ιστορικός Μπρόερς.
Όταν τελικά οι άνδρες του το είπαν στην Ιωσηφίνα, τον Δεκέμβριο του 1809, οι κραυγές της ακούγονταν σε όλο το παλάτι των Tuileries. Κατέρρευσε στο πάτωμα και ο Ναπολέων και ένας άλλος άνδρας χρειάστηκε να τη μεταφέρουν στα διαμερίσματά της.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαζυγίου τον Ιανουάριο του 1810, ο Ναπολέων παραλίγο να αλλάξει γνώμη. Όμως, 3 μήνες αργότερα, παντρεύτηκε τη Μαίρη Λουίζ, τη 18χρονη κόρη του αυτοκράτορα της Αυστρίας. Τον επόμενο χρόνο απέκτησαν έναν γιο, τον Ναπολέοντα Β’.
Το άδοξο τέλος του Ναπολέοντα
Το 1812 ο Ναπολέων αποφάσισε να εισβάλει στη Ρωσία, μια εκστρατεία που έμελλε να τελειώσει με την απώλεια των περισσότερων από τους 400.000 στρατιώτες του. Το 1813 η Βρετανία, η Ρωσία, η Πρωσία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναμετρηθούν με τη Γαλλία.
Στα τέλη Μαρτίου του 1814, οι συμμαχικές αυτές δυνάμεις εισέβαλαν στο Παρίσι και – την επόμενη εβδομάδα – ο Ναπολέων αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ωστόσο, ακόμη και η εξορία του στο νησί Έλβα δεν μπόρεσε να τερματίσει την τρομερή αιματοχυσία.
Ο Ναπολέων κατάφερε να δραπετεύσει, να ανακτήσει τον έλεγχο του γαλλικού στρατού και να προελάσει εναντίον των βρετανικών δυνάμεων υπό τη διοίκηση του Ουέλινγκτον τον Ιούνιο του 1815.
«Ήταν πάντα πεπεισμένος ότι ο Ουέλινγκτον δεν ήταν σπουδαίος στρατηγός», αναφέρει ο καθηγητής Μπρόερς.
Οι άνδρες του Ουέλινγκτον, υποστηριζόμενοι αργά από πρωσικές δυνάμεις, τον διέψευσαν βγαίνοντας νικητές στο Βατερλό.
Αυτή τη φορά οι Βρετανοί φρόντισαν να μην μπορέσει να διαφύγει ο Ναπολέων, εξορίζοντάς τον στο νησί της Αγίας Ελένης, χιλιάδες μίλια μακριά στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου και εξέπνευσε σε ηλικία 51 ετών τον Μάιο του 1821.
«Ναπολέων»: Ύστατη προσπάθεια της Apple για κατάκτηση Όσκαρ
Οι πρώτες κριτικές δείχνουν ότι η ταινία «Ναπολέων» είναι «πονηρά αστεία», επιτυγχάνοντας μια ισορροπία ανάμεσα στο παιχνιδιάρικο χιούμορ και τις φρικιαστικές σκηνές μάχης.
Ωστόσο, η ισορροπία αυτή μπορεί να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης για μερικούς, ενώ άλλοι υποστήριξαν πως η μεγάλη διάρκεια μπορεί να κάνει την ταινία να φαίνεται σαν «αγγαρεία».
Οι αναλυτές του box office είναι επίσης αισιόδοξοι ότι η ταινία θα αναδείξει το πολυπόθητο ενήλικο κοινό του κινηματογράφου που άργησε να επιστρέψει στις αίθουσες.
Η ταινία απέφερε 3 εκατομμύρια δολάρια στις απογευματινές προβολές της Τρίτης και αναμένεται να φτάσει τα 22 εκατομμύρια για το πενθήμερο του Thanksgiving, που θα διαρκέσει από Τετάρτη έως Κυριακή.
«Ο “Ναπολέων” είναι μια ενδιαφέρουσα απεικόνιση με το καστ και τον σκηνοθέτη του, μια ιστορία που ταιριάζει στον κινηματογραφικό καμβά», δήλωσε ο Shawn Robbins, επικεφαλής αναλυτής BoxOffice.com.
Ο «Ναπολέων» πιθανότατα δεν θα φτάσει στα μεγάλα ύψη του «Οπενχάιμερ», αλλά δεν χρειάζεται. Την τελευταία δεκαετία, streamers όπως το Netflix, Apple και Amazon εκμεταλλεύονται το κύρος τους για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ και την αναγνώριση των κριτικών στο box office, ενθαρρύνοντας τις εγγραφές συνδρομητών ή υπογράφοντας κορυφαία ταλέντα.
Οι γνώστες του κλάδου βλέπουν την Apple, η οποία εδώ και καιρό συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz, να χρησιμοποιεί το κύρος των προσφορών Apple TV+ για να πουλά προϊόντα της Apple — όχι απαραίτητα για να συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια συνδρομητές.
Αν και οι υπηρεσίες ροής γενικά παρέχουν περιορισμένες μετρήσεις, η Apple είναι ιδιαίτερα ήσυχη από τότε που κυκλοφόρησε την πλατφόρμα βίντεο ροής τον Νοέμβριο του 2019.
Σε αντίθεση με πολλές άλλες στον χώρο, η εταιρεία δεν αποκαλύπτει δεδομένα σχετικά με την οικονομική απόδοση, τις δαπάνες περιεχομένου ή τους αριθμούς συνδρομητών για μεμονωμένες εκπομπές ή την υπηρεσία στο σύνολό της.
Η ικανότητα της Apple να αντλεί εκπληκτικά δημιουργικά ταλέντα είναι αδιαμφισβήτητη και δεδομένων των οικονομικών πόρων και της δημιουργικής ελευθερίας, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε δυναμική της σεζόν των βραβείων τα τελευταία χρόνια.
Ρεκόρ €1,9 εκατ. για ένα καπέλο του Ναπολέοντα
Είναι χαρακτηριστικό ότι καπέλο που φορούσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, την περίοδο που διετέλεσε αυτοκράτορας της Γαλλίας, πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία στο Παρίσι μόλις πριν λίγες μέρες.
Η αρχική εκτίμηση ήταν πως το καπέλο του Ναπολέοντα θα πωλούνταν για 600-800.000 ευρώ. Ωστόσο, η τιμή του έφτασε τα 1,932 εκατομμύρια ευρώ.
Το ρεκόρ εκτιμάται ότι μπορεί να οφείλεται και στο ενδιαφέρον που υπάρχει λόγω της ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ, με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ.
Το καπέλο αυτό είναι ένα εκ των 20 που υπάρχουν ακόμη, από τα συνολικά 120 που εκτιμάται ότι είχε ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Η τιμή του ξεπέρασε τα 1,884 εκατ., ποσό για το οποίο είχε πωληθεί άλλο καπέλο του, το 2014, επίσης σε δημοπρασία του οίκου Drouot.
Διαβάστε επίσης:
Το καπέλο κάνει τον αυτοκράτορα; Αν είναι του Μεγάλου Ναπολέοντα
«Napoleon»: Το νέο τρέιλερ της φιλόδοξης παραγωγής του Ρίντλεϊ Σκοτ
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από πλανόδιος πωλητής ρολογιών… μεγιστάνας του NBA!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί