Μανιτάρια ραγού κοκκινιστά έχετε δοκιμάσει; Μην αργείτε, δοκιμάστε τα!

Είναι νηστίσιμα, με εκπληκτική σάλτσα και μοναδική νοστιμιά. Σερβίρετέ τα με μακαρόνια ή ρύζι.

Υλικά Συνταγής

4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
1 καρότο πολύ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες και σπασμένες)
1 κ.γλ. αλεύρι
500 γραμ. μανιτάρια άσπρα
500 γραμ. μανιτάρια πόρτο μπέλο
1 φρέσκο ζωμό μανιταριών
2 κ.σ αποξηραμένα άγρια μανιτάρια (προαιρετικά)
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
αλάτι
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
1/2 φλ. ψιλοκομμένο καρύδι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
παρμεζάνα τριμμένη ή τυρί νηστίσιμο τριμμένο
500 γραμ ταλιατέλες ή μακαρόνια

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καρότο και το πράσο για τα μανιτάρια ραγού. Τα αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να γίνουν το κρεμμύδι και το πράσο διάφανα και να γυαλίσουν, περίπου για 4-5΄. Προσθέτουμε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, το θυμάρι και τα μανιτάρια. Τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4΄, να πιουν όλα τα υγρά τους.

Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να ψηθεί το αλεύρι για 2΄. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, περίπου 2 φλιτζάνια, ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά. Προσθέτουμε το φρέσκο ζωμό (μανιταριών) ψυγείου. Αλατοπιπερώνουμε.

Σιγοβράζουμε το ραγού μανιταριών για 15΄-20΄, μέχρι να πυκνώσει και να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο καρύδι. Πασπαλίζουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό στο τέλος του βρασμού.

Σερβίρουμε με μακαρόνια ή ταλιατέλες και τριμμένο τυρί, ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο το κάθε πιάτο.

Πηγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου