Η συνταγή για ζουμερό, υπέροχα αρωματισμένο και μαριναρισμένο κοτόπουλο BBQ, με τραγανή πέτσα και πατάτες γεμιστές.

Μία πεντανόστιμη συνταγή μας δείχνει σήμερα η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που ετοιμάζει κοτόπουλο BBQ και γεμιστές ψητές πατάτες. Μία συνταγή που θα απογειώσει το τραπέζι της Δευτέρας.

Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο; Δοκιμάστε το!

Υλικά

1 κοτόπουλο γύρω στα 1.700 γρ.
αλάτι
πιπέρι

Για τη μαρινάδα

1/2 φλ. χυμό φρέσκου λεμονιού
1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.σ. κάρυ
1/2 κ.σ. κύμινο
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. μαγιονέζα

Για τις πατάτες

10 πατάτες μέτριες
ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι
φρέσκο κρεμμύδι
μουστάρδα
τυρί κρέμα
γιαούρτι

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο BBQ

Αφαιρούμε το λαιμό και κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες.

Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω στον πάγκο.

Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τη μία πλευρά, από την ουρά προς το λαιμό.

Πιέζουμε και ανοίγουμε διάπλατα (πεταλούδα) το κοτόπουλο.

Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο, με το στήθος προς τα εμάς και την κοιλιά του στον πάγκο.

Πατάμε με τα χέρια γερά, να γίνει όσο πιο πλακέ γίνεται.

Πιέζοντάς το σπάει το κόκαλο του στήθους και πλαταίνει.

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές.

Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαζάκι. Τα χτυπάμε για λίγο να γίνουν σαν κρέμα.

Βάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη σακούλα τροφίμων ή σε πλακέ μπολ. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι ανοικτό ή πλακέ. Περιχύνουμε τη μαρινάδα. Δένουμε τη σακούλα ή κουνάμε καλά ώστε να πάει παντού η μαρινάδα.

Αφήνουμε να μαριναριστεί το λιγότερο για 12 ώρες και το περισσότερο για 48 ώρες (πάντα στο ψυγείο). Όσο πιο πολύ μείνει η μαρινάδα τόσο πιο ωραίο θα γίνει. Αναποδογυρίζουμε τη σακούλα με τη μαρινάτα αρκετές φορές.

Την επόμενη μέρα αφήνουμε το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 30 λεπτά πριν το ψήσουμε. Αφαιρούμε τη μαρινάτα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.

Αφού γίνουν τα κάρβουνα, τοποθετούμε το κοτόπουλο με την πέτσα στη σχάρα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά το κοτόπουλο BBQ.

Ελέγχουμε αν είναι ψημένο μπήγοντας ένα μαχαίρι στο πιο παχύ σημείο. Αν τα υγρά που βγουν είναι διάφανα είναι ψημένο. Σκεπάζουμε το ψημένο κοτόπουλο για 15 λεπτά και έπειτα το τεμαχίζουμε.

Για τις γεμιστές πατάτες

Δείτε τη συνέχεια της συνταγής εδώ.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε ακόμη:

Μία θεϊκή συνταγή από τον Άκη: Γεμιστό μοσχαρίσιο ρολό με μανιτάρια και τυρί

Η συνταγή που μυρίζει μαμά: Αρακάς λαδερός κοκκινιστός

Μία λαχταριστή συνταγή από τον Άκη: Παπαρδέλες με κοτόπουλο αλά κρεμ

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση