ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λόγω προβλημάτων που αναπτύχθηκαν αναβλήθηκε η ιστορική εκτόξευση του Άρτεμις Ι. Καιρικά προβλήματα και μία διαρροή υδρογόνου, στάθηκε ικανή να αναβάλλει προσωρινά την εκτόξευση και να την μεταφέρει για την Παρασκευή. Άλλωστε, είχε ανακοινωθεί από την αρχή πως αν κάτι δεν πάει καλά, ως εναλλακτικές ημερομηνίες εκτόξευσης είναι η 2α ή η 5η Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται πως έπειτα από διαδοχικές αναβολές η NASA έδωσε το πράσινο φως για την εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα της αποστολής «Άρτεμις 1» με έναν πελώριο πύραυλο «Space Launch System» (SLS) να μεταφέρει τη μη επανδρωμένη κάψουλα «Orion» γύρω από τη Σελήνη για μια δοκιμαστική πτήση έξι εβδομάδων.
Ο ισχυρότερος πύραυλος στον κόσμο
Ο πύραυλος «SLS» είναι ο πιο ισχυρός στον κόσμο και θα μεταφέρει το σκάφος «Orion» με προορισμό τη Σελήνη. Η μη επανδρωμένη κάψουλα θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτή για 39 με 42 μέρες και εν συνεχεία θα επιστρέψει στον πλανήτη μας.
Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το 1972 όταν είχαν πατήσει για τελευταία φορά το πόδι τους Αμερικανοί αστροναύτες στο δορυφόρο της Γης, σχολιάζει το CNN. Ο πύραυλος «Space Launch System» θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με το περιοδικό «Economist», θεωρείται μέγα σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων.
Ο τεράστιος πύραυλος μαζί με την μην επανδρωμένη κάψουλα «Orion» έχουν ύψος 98 μέτρων, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο. Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα «Άρτεμις» είναι οι εταιρείες Boeing για τον πύραυλο «SLS» και Lockheed Martin για την μη επανδρωμένη κάψουλα «Orion». Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας πανίσχυρος πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι, ήταν το 1973 όταν ο «Κρόνος 5» (Saturn V) μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό «Skylab».
Τα επόμενα βήματα της ΝΑSΑ
Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής «Άρτεμις 2» γύρω από το φεγγάρι, και το 2025 η αποστολή «Άρτεμις 3» να προσεληνωθεί μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη.
Θα τεθούν έτσι πιθανότατα αυτή τη φορά τα θεμέλια για μια πιο μόνιμη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια «έδρα» στον Κόκκινο Πλανήτη μέσα στη δεκαετία του 2030. Πάντως αρκετοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι όλο αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι υπερβολικά «σφιχτό» και φιλόδοξο, οπότε μπορεί να μετατεθεί χρονικά.
Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στο φεγγάρι, ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων 17» το 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, με πρώτη προσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 το 1969. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις έδιναν πιθανότητα 80% οι σημερινές καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές για την εκτόξευση του υπερ- πυραύλου.
Αν πήγαινε πάει στραβά λόγω τεχνικού προβλήματος ή καιρικών συνθηκών, είχαν δοθεί ως εναλλακτικές ημερομηνίες εκτόξευσης η 2α ή η 5η Σεπτεμβρίου. Χθες, ισχυρή καταιγίδα έπληξε το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι και τα αλεξικέραυνα γύρω από την πλατφόρμα εκτόξευσης τράβηξαν τους κεραυνούς, χωρίς πάντως η NASA να ανησυχήσει ιδιαίτερα..
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση