ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει μία εύκολη συνταγή για κις λορέν.
Η διάσημη γαλλική τάρτα κις λορέν σε μια εκδοχή με γέμιση από σπανάκι και μανιτάρια.
Με χειροποίητη τραγανή ζύμη και πλούσια κρεμώδη γέμιση!
Συστατικά
Για τη βάση
- 230 γρ. βούτυρο, + έξτρα για τη φόρμα
- 330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τη φόρμα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 αυγό, μεσαίο
- 20 γρ. νερό
- 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση
- 250 γρ. μανιτάρια champignon
- 250 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. λάδι τρούφας, λευκής
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 2 αυγά, μεσαία
- 1 κρόκο, από μεσαίο αυγό
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- ελαιόλαδο
- θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη βάση
- Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι, και τρίβουμε με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι το αλεύρι να κιτρινίσει και να πάρει την υφή βρεγμένης άμμου.
- Προσθέτουμε το αυγό και το νερό, και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να έχουμε μια αρκετά ελαστική ζύμη.
- Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε τη μεμβράνη.
- Τοποθετούμε 2 φύλλα λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας και πασπαλίζουμε το ένα με αλεύρι.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στην αλευρωμένη λαδόκολλα, την πασπαλίζουμε με αλεύρι, τη σκεπάζουμε με την άλλη λαδόκολλα και αρχίζουμε να την ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να έχουμε ένα φύλλο πάχους 0,5 εκ. (Αν είναι δύσκολο να ανοίξουμε τη ζύμη, την αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να ζεσταθεί λίγο.)
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα πάνω από τη ζύμη.
- Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία ορθογώνια φόρμα για τάρτες διαστάσεων 20×30 εκ.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου και μεταφέρουμε πάνω τη φόρμα.
- Βάζουμε τον πλάστη στη μία άκρη της ζύμης και χρησιμοποιούμε τη λαδόκολλα κάτω από τη ζύμη για να τη βάλουμε πάνω στον πλάστη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα με τη βοήθεια του πλάστη και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κολλήσει η ζύμη στην ταρτιέρα.
- Ό,τι προεξέχει δεν το κόβουμε αλλά το γυρίζουμε προς τα έξω, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσουμε τη ζύμη πιο ψηλά και δεν θα συρρικνωθεί στο ψήσιμο.
- Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι και απλώνουμε ακόμα ένα φύλλο λαδόκολλας στην επιφάνειά της.
- Ρίχνουμε ωμά φασόλια για βάρος ή το ειδικό βάρος για τάρτες, και το απλώνουμε ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια της ζύμης.
- Μεταφέρουμε το ταψί με την ταρτιέρα στον φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
- Βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια.
- Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με τον αραιωμένο κρόκο, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα σπάσει η τάρτα.
- Βάζουμε ξανά την ταρτιέρα στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
- Αφαιρούμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.
Για τη γέμιση
- Κόβουμε τα μανιτάρια στα 4, ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο και αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Μεταφέρουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και ρίχνουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε μέχρι να χάσει τον όγκο του και να αποβάλλει τα υγρά του.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το σπανάκι στο μπολ με τα μανιτάρια.
Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και το λάδι τρούφας, και ανακατεύουμε. - Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τον κρόκο, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.
- Απλώνουμε στη βάση της τάρτας τη γέμιση με τα μανιτάρια και το σπανάκι, και περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος.
- Μεταφέρουμε προσεκτικά στον φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά και μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, κόβουμε με ένα μαχαίρι τα πλαϊνά τοιχώματα της τάρτας που περισσεύουν και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, θυμάρι και πιπέρι.
Διαβάστε επίσης:
Μεξικάνικη βραδιά: 5+1 συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη
Σπιτική μηλόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη
Λαζάνια με κιμά από τον Άκη Πετρετζίκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα Οδός – Κεντρική Οδός: Motorway Company of the Year για 2η συνεχή χρονιά στα Mobility Awards 2024
- Porsche turbo: 50 χρόνια εξέλιξης!
- Βασίλης Πατέρας: Η αγάπη του για τη θάλασσα προσφορά για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού
- ΕΛΓΑ: Την Παρασκευή πιστώνει αποζημιώσεις ύψους 1.236.619,08 ευρώ για Daniel,Elias – Κατέβαλλε 3,5 εκατ. ευρώ για εκκαθαρίσεις του 2021