Τα πιο αφράτα και λαχταριστά μπιφτέκια για να φτιάξετε την Κυριακή, αλλά και οποιαδήποτε μέρα της βδομάδας, με τραγανές πατατούλες στον φούρνο. Η υπέροχη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη θα σας καταπλήξει οπωσδήποτε, γι’ αυτό και μην χάνετε χρονο… Δοκιμάστε την!

Συστατικά:

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
500 γρ. κιμά χοιρινό
1 κρεμμύδι
150 γρ. ψωμί του τοστ χοντροκομμένο
50 ml γάλα 3,5% λιπαρά
50 ml ελαιόλαδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
ξύσμα από ένα 1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
1 αυγό
1 σκ. σκόρδο

Για τις πατάτες

1 κιλό πατάτες
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
50 ml ελαιόλαδο
50 ml λευκό κρασί
100 ml νερό
2 κλ. δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. θυμάρι ξερό

Μέθοδος Εκτέλεσης:

Για τα μπιφτέκια

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Το προσθέτουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ακι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να καραμελώσουν και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Στο μούλτι χτυπάμε το ψωμί του τοστ μέχρι να γίνει ψίχουλα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τους κιμάδες και αναμειγνύουμε.
Έπειτα προσθέτουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, 1 αυγό, το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, ξύσμα λεμονιού, το ψωμί και όλα τα υπόλοιπα υλικά . Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί και στη συνέχεια τα κάνουμε μπιφτέκια στο μέγεθος της αρεσκείας σας.

Για τις πατάτες

Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το χυμό , τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο , το κρασί , το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Περιχύνουμε σε ένα ταψί 30 x 40 εκ. να καλύψουν τον πάτο οι πατάτες και τα υγρά μας. Προσθέτουμε τα μπιφτέκια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και για άλλα 20 λεπτά ξεσκέπαστα.

Πηγή: akispetretzikis.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 Τι μπορείς να κάνεις με τις (πολύ) ώριμες μπανάνες σου;

Λεμονοριγανάτο κοτόπουλο με ψητές «τσακιστές» πατάτες για το Σαββατοκύριακο!

Η κλασική συνταγή για σπιτικές κρέπες (+tips)