Κρεατόσουπα με κριθαράκι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Το κρύο καλά κρατεί και χρειαζόμαστε ένα ζεστό και χορταστικό πιάτο για το τραπέζι της Παρασκευής
Κρεατόσουπα με μοσχάρι και κριθαράκι, μια θρεπτική παριανή συνταγή προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία σημειώνει: «Οι μαμάδες της Πάρου και της Αντιπάρου, μεγάλωσαν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους με λίγο κρέας, πολλά λαχανικά και μιρμιτζέλι. Σούπα πυκνή, κάτι σαν ζουμερό γιουβέτσι, που φτιάχνεται όλο το χρόνο με το παραδοσιακό χειροποίητο παριανό ζυμαρικό που θυμίζει το κριθαράκι. Στην απλή της μορφή, κρέας-ντομάτα-μιρμιτζέλι, θα τη γευτείτε σε παραδοσιακά τραπέζια ή πανηγύρια στα νησιά μας».
Υλικά
4-5 κόκαλα μοσχαρίσια με λίγο ψαχνό
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα (εμπορίου ή φρέσκια)
1 φλ. κριθαράκι ψιλό
¼ φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για την κρεατόσουπα με μοσχάρι και κριθαράκι, πλένουμε πρώτα τα κόκαλα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει. Αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά εκτός από την ντομάτα.
Τα ρίχνουμε στη σούπα, προσθέτουμε την ντομάτα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το κριθαράκι στην κρεατόσουπα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε λίγα λεπτά να μαλακώσει το ζυμαρικό.
Ξεκοκαλίζουμε το μοσχάρι, πετάμε τα κόκαλα και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρέας στη σούπα. Σερβίρουμε με λίγο χυμό λεμόνι.
Μυστικά για την κρεατόσουπα με μοσχάρι
-Η κρεατόσουπα με μοσχάρι, είναι μια θρεπτική συνταγή που επιβάλλεται να τρώμε το χειμώνα. Είναι φάρμακο ενάντια στις ιώσεις αλλά και πάρα πολύ θρεπτική. Στην Πάρο, φτιάχνουμε πάντα την κρεατόσουπα με μανέστρα ή μιρμιτζέλι (ζυμαρικό ψιλό σαν το κριθαράκι).
-Τα κόκαλα μοσχαριού, αν και είναι ένα υλικό που συνήθως πετάμε, είναι εξαιρετική πηγή κολλαγόνου και κάνουν τέλειες σούπες, λαχανοντολμάδες, γιουβέτσι και σάλτσες.
-Στα λαχανικά, μπορείτε να προσθέσετε ό,τι ρίζα θέλετε και ό,τι λαχανικό σας αρέσει.
Να θυμάστε ότι:
-Τα κόκαλα μοσχαριού χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο, να φύγουν τα αίματα και τα τυχόν σπασμένα κοκαλάκια, πριν τα βάλουμε στην κατσαρόλα.
-Ξεκινάμε το βράσιμο της κρεατόσουπας πάντα με κρύο νερό από τη βρύση και ποτέ με ζεστό.
-Κατά την διάρκεια του βρασμού, εμφανίζεται αφρός στην επιφάνεια του ζωμού. Ξαφρίζουμε λοιπόν το ζωμό του κρέατος όποτε εμφανίζεται αφρός στην επιφάνεια του.
-Μπορείτε να φτιάξετε κρεατόσουπα και με άλλο κρέας πχ γίδα με λαχανικά και τραχανά, όπως συνηθίζουν στην στερεά Ελλάδα και είναι πεντανόστιμη.
-Αν είστε τυχεροί και βρεθείτε σε παραδοσιακό παριανό πανηγύρι ή σε κάλεσμα παραδοσιακό στην Αντίπαρο, θα γευτείτε τη νοστιμιά της απλότητας με λίγα υλικά. Αυτή η συνταγή στα σπίτια φτιάχνεται σαν ζουμερή σούπα αλλά σε καλέσματα, σε παραδοσιακά τραπέζια ή πανηγύρια στα νησιά μας, φτιάχνεται σαν πολύ ζουμερό γιουβέτσι, αλλά όχι στον φούρνο. Μαγειρεύεται σε μεγάλα καζάνια πάνω σε φωτιά. Επίσης, το πιθανότερο είναι να τη συναντήσετε στα νησιά με κατσικάκι και το παραδοσιακό ζυμαρικό μιρμιτζέλι.
Πηγή: argiro.gr