ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η συνταγή για το πιάτο των ημερών που αγαπάμε
Η Σαρακοστή πλησιάζει και τα εδέσματα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ετοιμάζονται. Ένα από τα αγαπημένα μας πιάτα αυτής της περιόδου είναι τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει μια τέλεια συνταγή για να πετύχουμε τα γευστικότερα ντολμαδάκια.
Δοκιμάστε το!
Υλικά
250 γρ. αμπελόφυλλα, τρυφερά
2 ματσάκια κρεμμύδια, κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
1 κρεμμύδι, μεγάλο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
250 ml ελαιόλαδο
400 γρ. ρύζι καρολίνα
400 γρ. νερό
1/2 ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ
αλάτι
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
χυμό λεμονιού, από 1 1/2 – 2 λεμόνια
4-5 φέτες λεμόνι
Για τη σως γιαουρτιού
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/4 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
5-6 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα
πιπέρι, φρέσκο
Εκτέλεση
Αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά σε βραστό, αλατισμένο νερό, κι έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με κρύο νερό. Όταν τα ζεματίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι τα κοτσάνια και τυχόν χοντρά νεύρα που μπορεί να έχουν κάποια από τα φύλλα μας.
Αν έχουμε δικά μας αμπελόφυλλα σε άλμη, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα, τα βγάζουμε από το βάζο ή τη σακούλα, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Για τη γέμιση
Σε μια κατσαρόλα με καπάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το ½ ελαιόλαδο (125 ml).
Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να καραμελώσουν-μαλακώσουν και να χάσουν τον όγκο τους.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά (θέλουμε το ρύζι να τραβήξει το νερό).
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί-σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι, τον κόλιανδρο, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα από τα λάιμ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε
Για τη συναρμολόγηση
Στρώνουμε τον πάτο μίας κατσαρόλας (22 εκ.) με 4-5 αμπελόφυλλα, (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα), τις φέτες και τον χυμό των λεμονιών.
Δείτε τη συνέχεια της συνταγής εδώ.
Πηγή: akispetretzikis.com
Διαβάστε ακόμη:
Η πεντανόστιμη συνταγή που θα λατρέψετε: Στριφτάρια με καπνιστή πανσέτα και μυζήθρα
Η παραδοσιακή συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για τέλειο μπριάμ
Μία μαγική συνταγή: Ζουμερά μπιφτέκια κοτόπουλο γεμιστά με λιωμένο τυρί
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα