Χειμωνιάτικο μπριάμ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πηγή: argiro.gr
Η χειμωνιάτικη έκδοση ενός αγαπημένου ελληνικού φαγητού
Όλοι αγαπάμε το καλοκαιρινό μπριάμ με μελιτζάνες και κολοκυθάκια. Όμως, τα λαχανικά του χειμώνα έχουν απίστευτη νοστιμιά και ένα ταψί χειμωνιάτικο μπριάμ είναι το πιο υγιεινό vegan γεύμα. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει μια τέλεια συνταγή για χειμωνιάτικο μπριάμ χωρίς κρέας, με πολλή νοστιμιά.
Δοκιμάστε το!
Υλικά
2 γλυκοπατάτες κόκκινες
2 πατάτες
1 μικρή σελινόριζα
1 πράσο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
μισό κεφάλι σκόρδο
2 καρότα
2 παντζάρια
1 μικρό κεφάλι μπρόκολο
1 κ.σ μουστάρδα
4 κ.σ ξύδι βαλσαμικό
1 πορτοκάλι
2-3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για το χειμωνιάτικο μπριάμ με ρίζες του χειμώνα, καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά.
Τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε.
Κόβουμε τα λαχανικά σε ισομεγέθεις μπουκιές.
Το παντζάρι το κόβουμε σε φέτες.
Το μπρόκολο το χωρίζουμε σε φούντες.
Κόβουμε το κεφάλι σκόρδου στη μέση οριζόντια.
Βάζουμε τα λαχανικά σε ταψί 24χ35 έκ. σε μια στρώση.
Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα. Κόβουμε το πορτοκάλι σε φέτες και το ρίχνουμε στα λαχανικά.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το βαλσάμικο, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το θυμάρι και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό το μπριάμ.
Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 45΄ στους 180 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Στη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε 1-2 φορές τα λαχανικά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό. Αν και σκεπασμένα, τα λαχανικά θα ψηθούν στα δικά τους υγρά και θα γίνουν υπέροχα χωρίς έξτρα νερό.
Δείτε τη συνέχεια της συνταγής εδώ.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε ακόμη:
Γεύση που… «ζαλίζει»: Κεφτεδάκια γαλοπούλας γεμιστά με μοτσαρέλα
Η ιδανική συνταγή για το χειμώνα: Κρεατόσουπα με κριθαράκι του Άκη
Μία ενδιαφέρουσα συνταγή: Πρασοτηγανιά με χειμωνιάτικα λαχανικά, μήλο και κεφαλοτύρι
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση