Vegan μουσακάς με φακές από τον Γιώργο Τσούλη, πηγή: giorgostsoulis.com
Η συνταγή για το πιάτο που αγαπάμε στη vegan εκδοχή του!
Μία εναλλακτική συνταγή για να φτιάξουμε τον αγαπημένο μας μουσακά μας δείχνει σήμερα ο Γιώργος Τσούλης, που ετοιμάζει vegan μουσακά με φακές. Αυτή τη vegan εκδοχή του παραδοσιακού μας πιάτου θα την λατρέψετε!
#tsoulotip: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε λαχανικά επιθυμείτε.
Υλικά
Για τα λαχανικά
3 πατάτες, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες πάχους 1εκ.
3 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες πάχους 1 εκ.
3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες στα 4 οριζόντια
1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, κομμένη σε λεπτές οριζόντιες φέτες πάχους 1 εκ.
150 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για τις φακές
500 γρ. φακές
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
300 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένη
1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
2 φύλλα δάφνης
3 σκ. σκόρδο
1.5 lt ζωμό λαχανικών
Ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ
1 lt ζωμό λαχανικών
100 γρ. βούτυρο, φυτικό σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα λαχανικά
Σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου, το οποίο έχουμε λαδώσει, απλώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες, τις όποιες επίσης έχουμε λαδώσει και αλατοπιπερώσει και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40 λεπτά.
Μόλις ετοιμαστούν οι πατάτες, τις αποσύρουμε από το φούρνο και απλώνουμε από πάνω τους τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τις πιπεριές, τα μανιτάρια, λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε εκ νέου για ακόμα 20-25 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα, αφήνουμε τα λαχανικά στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς.
Για τις φακές
Ξεπλένουμε τις φακές σε ένα σουρωτήρι με κρύο νερό.
Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί.
Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
Ύστερα, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Έπειτα, ρίχνουμε τις φακές, τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο, τη ρίγανη, την τριμμένη ντομάτα, το ζωμό λαχανικών, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 25-30 λεπτά.
Τα τελευταία 5 λεπτά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο για να χυλώσει, το ξύδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε εκ νέου.
Όταν είναι έτοιμες οι φακές, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ξανά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε πάνω από τα λαχανικά.
Για την μπεσαμέλ
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να λιώσει.
Δείτε τη συνέχεια της συνταγής εδώ.
Πηγή: giorgostsoulis.com
Διαβάστε ακόμη:
Μία ελαφριά και θρεπτική συνταγή από τον Άκη: Σούπα λαχανικών με σολομό
Μία σπιτική συνταγή από τον Άκη: Κοτόπουλο λεμονάτο με αγκινάρες
Η κερκυραϊκή νηστίσιμη συνταγή που θα σας ξετρελάνει: Μπακαλιάρος μπιάνκο
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση