Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Δημοφιλή στο Internet

Το mononews και το TED εμπνέουν…

Λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει για την περίφημη διοργάνωση του TED που πριν 6 χρόνια ήρθε και στη χώρα μας. Τι είναι όμως το TED και πώς ξεκίνησε, πώς συνδέεται με την εκπαίδευση και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό; Οι απαντήσεις ξεκινούν να ξετυλίγονται μπροστά μας με μία σύντομη ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα του, που μας αποκαλύπτει πως το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση αξιόλογων ιδεών (Ideas Worth Spreading).

Ξεκίνησε πριν από 30 περίπου χρόνια στην Καλιφόρνια και επεκτάθηκε μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα αρχικά του προέρχονται από τις λέξεις Technology – Entertainment – Design, αν και πλέον η ατζέντα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μια ευρύτερη θεματολογία, καθώς παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες ιδέες ανεξάρτητα από τον τομέα εφαρμογής τους.

Στις εκδηλώσεις του TED προσκαλούνται διακεκριμένα παγκοσμίως πρόσωπα της διανόησης και της δράσης και μιλούν για 18 λεπτά, για ιδέες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν “τροφή” για το μυαλό του κάθε θεατή και να οδηγήσουν σε έναν παραγωγικό προβληματισμό. Είναι μια εκδήλωση που αποτελείται από ένα ετερόκλητο, αλλά ταυτόχρονα σημαντικό και μοναδικό κοινό που μαζί με τους ομιλητές των εκδηλώσεων αυτών μπορούν να αποτελέσουν μια τεράστια δεξαμενή σκέψης, ικανή να καινοτομήσει και να κάνει τη διαφορά.

Βασισμένο στο πρότυπο του TED, συνδυάζοντας μια σειρά από εισηγήσεις με εμπειρίες, το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών και αυτόνομα οργανωμένων εκδηλώσεων. Tο πρόγραμμα TEDx ξεκίνησε το 2009 και μέσα σε λίγους μήνες προσέλκυσε το διεθνές ενδιαφέρον με αποτέλεσμα τώρα να έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 εκδηλώσεις, με δεκάδες στην Ελλάδα. Το πρώτο ΤΕDx στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2009 (TEDxAthens), ενώ ένα από τα πρώτα στον κόσμο και το πρώτο TEDx σε εκπαιδευτικό χώρο έγινε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (TEDxAUEB) το 2013.

Μέσα από τα TEDx έχουν αναδειχθεί πολλές καινοτομίες που αφορούν τον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας, της κοινωνίας, της επιστήμης και της εκπαίδευσης. Με βάση όλα τα παραπάνω το mononews.gr εγκαινιάζει τη νέα του στήλη, η οποία θα είναι διαμορφωμένη και αφιερωμένη στους σημαντικότερους ομιλητές της διοργάνωσης παραθέτοντας το βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται η ιδέα του ενώ θα παρέχεται και σχετικό κείμενο.

To mononews.gr θεωρεί ότι τα πρόσωπα που μιλούν στις διοργανώσεις του TED και οι ιδέες τους θα πρέπει να διαδοθούν περαιτέρω στο ελληνικό κοινό. Έτσι λοιπόν από σήμερα το mononews.gr θα δημοσιεύει κείμενα ειδικά γραμμένα για τα πρόσωπα  που άφησαν το στίγμα τους στις εκδηλώσεις του TEDx. Το σύνθημα του mononews.gr είναι : δοκίμασε το μυαλό σου με νέες ιστορίες και videos (Challenge your mind with new stories and videos).

Η συντακτική ομάδα του mononews