ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέρα γιορτής, μέρα χαράς, και αθλητισμού ήταν ο 40ος επετειακός Αυθεντικός Μαραθώνιος, ο οποίος πέρασε στην ιστορία με μεγάλη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία, μεταφέροντας, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, μηνύματα ειρήνης, συναδέλφωσης και αλληλεγγύης.
Τα μετέφεραν στα πλήθη που παρακολούθησαν τον αγώνα, από το Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό στάδιο, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλους τους φιλάθλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω της τηλεοπτικής εικόνας, οι δεκάδες χιλιάδες δρομείς που πήραν μέρος και στο φετινό αγώνα.
Περισσότεροι από 70.000 συμμετέχοντες έτρεξαν σε 5.000 μ., 10.000 μ., στον παιδικό αγώνα των 1.200 μέτρων και φυσικά στο Μαραθώνιο το διήμερο των φετινών εκδηλώσεων, που συνοδεύτηκαν από μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις με κορύφωση το 2ο Authentic Talks στο Ωδείο Αθηνών
Πέρα από τον πρώτο της ιστορικής διαδρομής του Μαραθωνίου, ξεχώρισε και ο δρομέας που τερμάτισε τελευταίος στον αγώνα έπειτα από 8 ώρες, 43 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα. Ο λόγος για τον Μάρβιν Άντερσεν που πέρασε την γραμμή του τερματισμού καταχειροκροτούμενος από όσους είχαν μείνει στο Καλλιμάρμαρο, ενώ με τον τερματισμό του έσπευσαν πάνω του οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού για να δουν αν χρειάζεται κάτι. Εκείνος ωστόσο τους παραμέρισε, για να τρέξει προς την σύζυγό του και να την αγκαλιάσει.
Δείτε βίντεο:
@vaso_papardela 40ος Αυθεντικός μαραθώνιος Αθήνας. #athensmarathon2023 #athensmarathon #marathon #sports #run #μαραθωνιος #αθήνα #marvinandersen #fy ♬ Love Is Beautifully Painful (Ghost Duet Version) – Darkrose
Μαραθώνιος Αθήνας: Νικητής ο Κίπτο με ρεκόρ διαδρομής
Μετά και την επιστροφή των ελίτ αθλητών για πρώτη φορά μετά το 2019, ο Κενιάτης Έντουιν Κίπροπ Κίπτου έκανε ρεκόρ διαδρομής με επίδοση 2:10.34, καταρρίπτοντας την επίδοση του συμπατριώτη του Φίλιξ Κιπτσιρτσίρ Καντί, που είχε τερματίσει σε 2:10.37 στη διοργάνωση του 2014.
Ο Κίπτο έφτασε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο στάδιο και γνώρισε την αποθέωση από τους χιλιάδες ανθρώπους που περίμεναν να χειροκροτήσουν τον πρώτο αθλητή και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε αυτόν τον κλασικό αγώνα.
«Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές που με κάλεσαν. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου. Δεν ήμουν καλά προετοιμασμένος, δεν περίμενα να κάνω το ρεκόρ. Πίεσα πάρα πολύ και τα κατάφερα», υπογράμμισε στις πρώτες δηλώσεις του ο νικητής της κλασικής διαδρομής.
Δεύτερος ήταν ο Κιλίμο Λόκιταμ και τρίτος ο Χένρι Τούκορ Κιτσάνα, αμφότεροι από την Κένυα, ενώ πρώτος Έλληνας αθλητής και, φυσικά, νικητής του Πανελληνίου πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ήταν για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Παναγιώτης Καραΐσκος, με επίδοση 2:22.37 που τερμάτισε στην 7η θέση στη γενική κατάταξη.
Ο Έλληνας πρωταθλητής κατόρθωσε να αποκτήσει μια διαφορά από τον Πιτσώλη περίπου στο 30ό χιλιόμετρο, αφήνοντας δεύτερο τον περυσινό νικητή.
«Είναι η ένατη συμμετοχή μου και ο ένατος τερματισμός, το τέταρτό μου μετάλλιο συνδυασμένο με ένα χρυσό μετάλλιο και μια ατομική επίδοση στην συγκεκριμένη διαδρομή. Είμαι πολύ χαρούμενος, είμαι πολύ δικαιωμένος. Ήξερα ότι είμαι σε καλή κατάσταση, ήθελα να το επιβεβαιώσω και σε μία κούρσα. Δεν στο υπογράφει κανένας ότι θα βγει και ότι θα είσαι καλά, βγήκε οπότε είμαι πολύ ικανοποιημένος και πολύ χαρούμενος», δήλωσε ο Καραΐσκος.
«Κλείνω και εγώ δέκα χρόνια μαζί με τον 40ο Μαραθώνιο, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος, αύριο αρχίζει μία καινούρια μέρα, καινούρια ρεκόρ, καινούρια όνειρα και προχωράμε μπροστά».
Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης τερμάτισε δεύτερος με χρόνο 2:23.34 (8ος στη γενική κατάταξη), ενώ τρίτος ήταν ο Γιώργος Μίνος με επίδοση 2:23.56 (9ος στη γενική κατάταξη.
Στις Γυναίκες, η Μαροκινή Σικάινα Αταμάνε έκανε την έκπληξη περνώντας πρώτη γραμμή του τερματισμού με χρόνο 2:31.52 και αφήνοντας δεύτερη την «χρυσή» Ολυμπιονίκη στο Τόκιο, την Κενυάτισσα Πέρες Γιέπτσιρτσιρ (2:32.19), με την οποία μονομάχησε στη μεγαλύτερη διάρκεια της διαδρομής.
Στην τρίτη θέση αλλά ταυτόχρονα και νικήτρια του Πανελλήνιου πρωταθλήματος ήταν η Ελληνίδα πρωταθλήτρια η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, η οποία τερμάτισε σε 2:43.19.
Δεύτερη Πανελληνιονίκης και 61η στη γενική κατάταξη ήταν η Σταματία Νούλα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης με χρόνο 2:46:53″ και στην τρίτη θέση η Παναγιώτα Βλαχάκη του ΓΑΣ Ιλισσός με χρόνο 2:51:56″ που παράλληλα τερμάτισε στην 113η θέση στη γενική κατάταξη.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο οικολογικό αποτύπωμα του φετινού Μαραθωνίου, καθώς, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τσάντες με τον ιματισμό των συμμετεχόντων παράχθηκαν αποκλειστικά από ανακυκλώσιμο υλικό, καθιστώντας τον εθνικό μας αγώνα ως ένας από τους πλέον «πράσινους» παγκοσμίους.
Περισσότεροι από 70.000 συμμετέχοντες έτρεξαν σε 5.000 μ., 10.000 μ., στον παιδικό αγώνα των 1.200 μέτρων και φυσικά στο Μαραθώνιο το διήμερο των φετινών εκδηλώσεων, που συνοδεύτηκαν από μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις με κορύφωση το 2ο Authentic Talks στο Ωδείο Αθηνών
Διαβάστε επίσης:
Αρκάς: Ποιος είναι ο «άνθρωπος χωρίς όνομα» που κέρδισε δόξα και χρήμα με ένα nickname
Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Εορτολόγιο 13 Νοεμβρίου: Η ιστορία του Αγίου Δαμασκηνού που γιορτάζει σήμερα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ασυνείδητους οδηγούς – Γιατί ζήτησα αλλαγές στα Χανιά
- Τραπεζικές χρεώσεις: Έφτασε η ώρα της αλλαγής – Ποιες μηδενίζονται από Δευτέρα 20/1
- Σκέρτσος για Τασούλα: Πολιτική σταθερότητα και μετριοπάθεια
- Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ – Οι ελπίδες εναποτίθενται στον Ντόναλντ Τραμπ