ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν είναι λίγα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα ανά τον κόσμο, τα οποία προσελκύουν καθημερινά χιλιάδες φιλάθλους, είτε για να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, είτε ακόμη για να δουν από κοντά το γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του.
Το κόστος κατασκευής τους είναι τεράστιο και διαφέρει σημαντικά, ανάλογα με τον τύπο του γηπέδου, με το αν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας ή άλλες εγκαταστάσεις. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά ποδοσφαιρικά γήπεδα – στολίδια ανά τον κόσμο, τα οποία καθηλώνουν με το μέγεθος, τις υποδομές τους αλλά και φυσικά με το κόστος κατασκευής τους.
Δες πώς κατεβάζεις την εφαρμογή bet365 στο κινητό σου! Υπάρχει και στο Play Store!
Συνεχίζουμε… Το γήπεδο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα φέρεται να είναι το στάδιο Rungrado 1st of May στην Πιονγκγιάνγκ της Βόρειας Κορέας, το οποίο χωράει τον απίστευτο αριθμό των 150.000 φιλάθλων, ωστόσο υπάρχουν άλλα γήπεδα με μικρότερη χωρητικότητα αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος.
Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των δέκα ακριβότερων γηπέδων στον κόσμο
10) Στάδιο Levi’s (Ηνωμένες Πολιτείες) – 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Βρίσκεται στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, το Levi’s Stadium χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για αγώνες NFL, αλλά φιλοξενεί και ποδοσφαιρικά παιχνίδια.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης είναι μεταξύ των ποδοσφαιρικών κολοσσών που έχουν παίξει στο στάδιο κατά τη διάρκεια αγώνων προετοιμασίας, ενώ το γήπεδο χωρητικότητας 75.000 θέσεων έχει φιλοξενήσει τρεις αγώνες MLS με την ομάδα San Jose Earthquakes.
Το Levi’s Stadium, που κατασκευάστηκε με κόστος 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα φιλοξενήσει αρκετούς αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.
9) Εθνικό Στάδιο της Σιγκαπούρης (Σιγκαπούρη) – 1,31 δισ. δολάρια
Το Εθνικό Στάδιο της Σιγκαπούρης, που άνοιξε τις πόρτες του το 2015, έχει χωρητικότητα 55.000 θέσεων για ποδοσφαιρικούς αγώνες και φιλοξενεί επίσης αγώνες ράγκμπι, κρίκετ και στίβου.
Έχει φιλοξενήσει τη Λίβερπουλ, τη Μπάγερν Μονάχου, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Άρσεναλ και την εθνική ομάδα της Βραζιλίας και κατασκευάστηκε με κόστος λίγο πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Την Τετάρτη, η Τότεναμ νίκησε με 5-1 τους Λάιον Σίτι Σέιλορς στο γήπεδο, ενώ την Κυριακή η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει τη Λέστερ.
8) Tottenham Hotspur Stadium (Αγγλία) – 1,33 δισεκατομμύρια δολάρια
Το σπίτι της Τότεναμ βρίσκεται στην όγδοη θέση αυτής της λίστας, έχοντας φιλοξενήσει και έναν επιλεγμένο αριθμό αγώνων του NFL από τότε που άνοιξε το 2019. Ένα στάδιο πολλαπλών χρήσεων, διαθέτει ένα αναδιπλούμενο γήπεδο ποδοσφαίρου, καθιστώντας το κατάλληλο για τη φιλοξενία και άλλων αθλημάτων και συναυλιών. Η κατασκευή του κόστισε περίπου 1,33 δισεκατομμύρια δολάρια.
7) Στάδιο AT&T (Ηνωμένες Πολιτείες) – 1,48 δισεκατομμύρια δολάρια
Το δεύτερο παλαιότερο στάδιο σε αυτή τη λίστα όσον αφορά τον χρόνο λειτουργίας του, το στάδιο AT&T βρίσκεται στο Άρλινγκτον του Τέξας και φιλοξενεί τα παιχνίδια της ομάδας του NFL, Dallas Cowboys. Το κόστος του ανήλθε σε 1,48 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το ESPN. Χωράει 80.000 άτομα, αλλά η χωρητικότητά του μπορεί να επεκταθεί σε 100.000, και πρόκειται να φιλοξενήσει αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.
Φιλοξένησε παιχνίδια για το International Champions Cup μεταξύ κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων το 2018 και ένα “φιλικό” El Clasico μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα τον περασμένο μήνα.
6) Στάδιο Yankee (Ηνωμένες Πολιτείες) – 1,5 δισ. δολάρια
Χτισμένο στη Νέα Υόρκη, το Yankee Stadium κατασκευάστηκε με το ιλιγγιώδες κόστος των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σύμφωνα με το Field of Schemes), και φιλοξενεί τόσο αγώνες των New York City για το MLS όσο και παιχνίδια των New York Yankees για το MLB.
Αυτή τη στιγμή έχει χωρητικότητα 28.743 ατόμων για ποδοσφαιρικούς αγώνες, αν και μπορεί να επεκταθεί σε συνολικά 47.309 άτομα. Ωστόσο, το στάδιο δεν έχει εγκριθεί για αγώνες της CONCACAF.
5) Στάδιο Γουέμπλεϊ (Αγγλία) – 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια
Το νέο Wembley άνοιξε ξανά το 2007, αφού το αρχικό γήπεδο κατεδαφίστηκε μεταξύ 2002 και 2003, σύμφωνα με την Telegraph. Συνολικά, το κόστος φέρεται να ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και το γήπεδο φιλοξενεί πλέον τελικούς κυπέλλου, διεθνείς αγώνες, συναυλίες, αγώνες πυγμαχίας και παιχνίδια NFL.
4) Στάδιο Mercedes-Benz (Ηνωμένες Πολιτείες) – 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια
Άλλο ένα στάδιο πολλαπλών χρήσεων σε αυτή τη λίστα, το Mercedes-Benz Stadium στην Αταλάντα της Τζόρτζια εκτιμάται ότι κόστισε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το Sports Illustrated. Με χωρητικότητα 71.000 θέσεων, το στάδιο φιλοξένησε το Super Bowl το 2019, ενώ η ομάδα του MLS, Atalanta United, δίνει σήμερα εκεί τους εντός έδρας αγώνες της.
3) Στάδιο MetLife (Ηνωμένες Πολιτείες) – 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια
Χρησιμοποιείται κυρίως για αγώνες NFL που αφορούν τις δύο ομάδες της Νέας Υόρκης, το στάδιο MetLife έχει κατασκευαστεί επίσης για να φιλοξενεί ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Στο σχεδιασμό του χρησιμοποιήθηκαν πτυσσόμενα καθίσματα για να μπορούν να διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες, ενώ το Σάββατο φιλοξένησε το παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Άρσεναλ. Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Σίτι, η Μπαρτσελόνα και η εθνική ομάδα της Βραζιλίας έχουν παίξει εκεί.
Το στάδιο MetLife φιλοξένησε επίσης το WrestleMania 35 του WWE – το πρώτο WrestleMania που είχε γυναικείο main event και το τελευταίο μέχρι σήμερα που διεξήχθη σε μία νύχτα.
2) Στάδιο Allegiant (Ηνωμένες Πολιτείες) – 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια
Το Allegiant Stadium στο Λας Βέγκας της Νεβάδα, που άνοιξε το 2020, έχει ήδη φιλοξενήσει 10 ποδοσφαιρικούς αγώνες, με αρκετούς από αυτούς να αφορούν τις εθνικές ομάδες των ΗΠΑ ή του Μεξικού. Το κόστος του ανέρχεται σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Fox Business.
Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει φιλοξενήσει άλλους δύο αγώνες, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αντιμετωπίζει την Μπορούσια Ντόρτμουντ και τη Μίλαν την Μπαρτσελόνα. Το στάδιο στεγάζει τα παιχνίδια των Las Vegas Raiders για το NFL.
1) SoFi Stadium (Ηνωμένες Πολιτείες) – 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Το ακριβότερο στάδιο σε αυτή τη λίστα με διαφορά από τα υπόλοιπα είναι το SoFi Stadium, που βρίσκεται στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Η κατασκευή του κόστισε το ιλιγγιώδες ποσό των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το The Athletic. Το στάδιο είναι συνιδιοκτησία της Kroenke Sports Entertainment και των ιδιοκτητών της Άρσεναλ.
Έχει επιστρατευθεί για να φιλοξενήσει μια σειρά από κορυφαία αθλητικά γεγονότα, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028. Με χωρητικότητα που μπορεί να φτάσει τις 100.000 θέσεις, το στάδιο έχει ήδη φιλοξενήσει τέσσερις ποδοσφαιρικούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένης της νίκης της Άρσεναλ με 5-3 επί της Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τετάρτης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ολυμπιακός ONEX: Τιμητική διάκριση στον Πάνο Ξενοκώστα, στην εκδήλωση ΕΒΕΠ
- Νέα εποχή στη θεραπεία καταγμάτων του ώμου -Από τη συντηρητική προσέγγιση στην ανάστροφη αρθροπλαστική
- Σκυλακάκης: Εντός εβδομάδας η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες – Τι είπε για το Εξοικονομώ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα «μαμούθ» 500 δισ. δολ. για την Τεχνητή Νοημοσύνη με κολοσσούς τεχνολογίας