ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
A Jewel Made In Greece, η Πρεμιέρα της ‘ΑΡΚΑΝΤΙΑ’, ο Φεβρουάριος της Φιλανθρωπίας, Πρωτοχρονιάτικη γιορτή Danaos Shipping
Αυστηρούς όρους, που περιορίζουν δραματικά τον όγκο, το ύψος και την έκταση της έπαυλης, που προτίθεται να κτίσει ο εφοπλιστής δρ. Γιάννης Κούστας σε οικόπεδό του στις Σπέτσες, θέτει το υπουργείο Πολιτισμού με απόφασή του, η οποία έρχεται σε συνέχεια της σχετικής ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Όπως έχει γράψει το mononews, το ΚΑΣ εξετάζοντας σε συνεδρίασή του, της 1ης Οκτωβρίου το αίτημα για την ανέγερση διώροφης κατοικίας με υπόγειο στο συγκεκριμένο ακίνητο γνωμοδότησε αρνητικά όσον αφορά την αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία κατατέθηκε.
Σε γενικές γραμμές η μεγάλη κάλυψη του οικοπέδου και ο τεράστιος, «μονολιθικός» όπως χαρακτηρίζεται, όγκος του κτίσματος με τα επιμέρους χαρακτηριστικά, που στο σύνολό τους έρχονται σε αντίθεση με τις αναλογίες του δομημένου περιβάλλοντος και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού υπήρξαν οι βασικές αιτίες για την απόφαση αυτή, που υπογράφηκε πριν από λίγες μέρες, στις 13 Νοεμβρίου και έχει στην διάθεσή του το mononews.
Χωρίς να παραλείπεται όμως στην απόφαση, και η ιδιαίτερη μέριμνα, που υποχρεούται να λάβει μια νέα αρχιτεκτονική μελέτη -εφ΄όσον υπάρξει αυτή- ως προς το γειτονικό εκκλησάκι του 1822 της Παναγίας Αρμάτας, το οποίο προστατεύεται ως μνημείο από τον Αρχαιολογικό Νόμο.
Γιγαντιαίο κτίσμα
Κατόπιν αυτών είναι στην διακριτική ευχέρεια του κ. Κούστα, αν θα προχωρήσει στην ανέγερση του σπιτιού με τους περιοριστικούς όρους που τίθενται ή αν τελικώς εγκαταλείψει το σχέδιό του. Γιατί ο δρόμος φαίνεται μεν ανοιχτός, ο ίδιος όμως, ενδέχεται να μην ενδιαφέρεται πλέον για μία κατοικία, η οποία μπορεί να μην πληροί τις προδιαγραφές του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο στην συνεδρίαση του ΚΑΣ όσο και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων τον περασμένο Μάρτιο, η εικόνα που σχηματίσθηκε, ύστερα και από τις αυτοψίες που είχαν πραγματοποιήσει τα συγκεκριμένα όργανα, ήταν ενός γιγαντιαίου κτίσματος, που θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με το περιβάλλον. Κι αυτό ενώ οι Σπέτσες υπόκεινται σε ειδικούς όρους περιορισμών δόμησης καθώς είναι χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακός οικισμός με Π.Δ. (21-11-1981).
Εδώ να προσθέσουμε και την εμπλοκή, που ενδεχομένως προκύψει με τον δήμο Σπετσών, λόγω της εκφρασμένης θέσης του -είχε πραγματοποιήσει και παράσταση στην συνεδρίαση του ΚΑΣ- για τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου του νησιού στην περιοχή της Παναγίας Αρμάτας.
Συγκεκριμένα ο δήμος προτίθεται, όπως είχε καταθέσει στο Συμβούλιο να σταματήσει την οικοδόμηση στην περιοχή Παλιό Λιμάνι όπου βρίσκονται πέντε οικοδομικά τετράγωνα, τα δύο εκ των οποίων, ιδιοκτησίας του εφοπλιστή. Η ανέγερση κατοικίας προγραμματίζεται να γίνει στο ένα από αυτά, στο ΟΤ445, που έχει έκταση περίπου 1666 τ.μ. ιδιοκτησίας της εταιρείας «UBERISE ENTERPRISES LTD» του Γιάννη Κούστα.
Στόχος του δήμου είναι, όπως έχει ανακοινωθεί, η ανάπλαση της έκτασης στο πλαίσιο ενός master plan, που προβλέπει την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων.
Οι όροι ανέγερσης
Σύμφωνα με την απόφαση η νέα αρχιτεκτονική μελέτη, που μπορεί να καταθέσει ο εφοπλιστής οφείλει κατ΄ αρχάς να είναι σύμφωνη με τους ειδικούς όρους δόμησης του χαρακτηρισμένου, παραδοσιακού οικισμού των Σπετσών ενώ το κτίσμα να συνάδει με τον ναό της Παναγίας Αρμάτας, καθώς και με το χαρακτηρισμένο «…ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και τόπο, παρουσιάζοντα ιδιαίτερο φυσικό κάλλος ή ενδιαφέροντα από απόψεως αρχιτεκτονικής ή ιστορικής…» νησί.
Όσον αφορά με τους επιπλέον όρους ζητείται:
Η μείωση της κάλυψης, της δόμησης, του ύψους και του όγκου του κτηρίου, ώστε να «απομακρύνεται» κατά το δυνατόν από την Παναγία Αρμάτα, προκειμένου να ελαττωθεί και η οπτική επαφή με αυτήν.
Η προσαρμογή του κτηρίου στην κλίση του εδάφους και την ιδιαίτερη τοπογραφία του οικοπέδου. Κι αυτό γιατί η μη αρμονική τοποθέτηση του κτηρίου στο επικλινές οικόπεδο το εμφανίζει σαν να εδράζεται σε οριζόντιο επίπεδο που δεν ανταποκρίνεται στην υπάρχουσα τοπογραφία του οικοπέδου.
Ο επανασχεδιασμός και η υποβάθμιση του τμήματος του κτηρίου που βρίσκεται κοντά στον ναό της Παναγίας Αρμάτας, ώστε να απελευθερωθεί η θέαση από το εν λόγω μνημείο προς τον οικισμό και το λιμάνι.
Αλλαγή αρχιτεκτονικής μελέτης
Ακόμη, ως προς την αρχιτεκτονική του κτηρίου θα πρέπει, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού να γίνεται σαφής διάσπαση των όγκων, χωρίς αυτό πάντως, να στερεί τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους, είτε μέσω του υπογείου, είτε μέσω του ισογείου, ώστε το κτήριο να μην εμφανίζεται ως μονολιθικός όγκος. Επίσης να αφαιρεθούν τα μη βατά δώματα που λειτουργούν ως «λαιμοί» που συνδέουν όγκους, καθώς πρόκειται για στοιχεία, που δεν προβλέπει το Π.Δ. για τους ειδικούς όρους δόμησης του νησιού.
Όσον αφορά τις όψεις ζητείται η μείωση των κενών, διότι η ύπαρξή τους δεν συναντάται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού. Και τέλος να εξετασθεί και η δυνατότητα μείωσης των μπαλκονοπορτών χωρίς εξώστη, δεδομένου ότι κι αυτό είναι ένα στοιχείο που απαντάται σπάνια στο νησί και να αντικατασταθούν από παράθυρα.
Σημειώνουμε, ότι ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία του Γιάννη Κούστα το 2004 έχοντας άδεια οικοδόμησης από το 1988. Νωρίτερα ωστόσο, από το 1990 και μετά την έκδοση της πρώτης άδειας οικοδόμησης, η οποία δεν αξιοποιήθηκε ο δήμος Σπετσών ζήτησε μα αγωγή του στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς να λάβει την κυριότητα του συγκεκριμένου οικοπέδου και του διπλανού του λόγω χρησικτησίας. Η διένεξη, αρχικά με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες και στη συνέχεια με τον κ. Κούστα διήρκησε 30 χρόνια και τελικώς, το 2020 ο Άρειος Πάγος δικαίωσε τον εφοπλιστή οριστικά και αμετάκλητα.
Διαβάστε επίσης