ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από τη διαδικασία των εγκρίσεων περνά η ανακατασκευή του κτιρίου της Διπλαρείου Σχολής στην πλατεία Θεάτρου σε ξενοδοχείο υπό το brand της Radisson, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία.
Πρόσφατα εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη της επισκευής και αποκατάστασης όψεων, των εσωτερικών διαρρυθμίσεων και της αλλαγής χρήσης του κτιρίου σε τρία αυτοτελή ξενοδοχειακά καταλύματα, ενώ έχει προηγηθεί ο χαρακτηρισμός του ακινήτου ως διατηρητέο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Πρόκειται για μία επένδυση πίσω από την οποία βρίσκονται ισραηλινά κεφάλαια, καθώς ανήκει στη Gnosis Investments, την εταιρεία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, μεταξύ άλλων, το υπό ανάπτυξη Radisson Red στη Μητροπόλεως, καθώς και την ιστορική βιομηχανία Κεράνη στον Πειραιά. To Radisson Theatrou Square Athens αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στα μέσα του 2024 και θα αποτελείται από δωμάτια και σουίτες επιφάνειας από 17- 30 τ.μ. με τον τελικό αριθμό δωματίων και εγκαταστάσεων να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα φιλοδοξεί να αποκτήσει με τη δημιουργία αγοράς τροφίμων στο ισόγειο, που «θα παρέχει μια ποικιλία κουζινών και επιλογών εμπνευσμένες από τις παραδοσιακές λαϊκές αγορές της περιοχής τις οποίες ένοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν στην πλατεία».
Ο όμιλος των 1.700 ξενοδοχείων σε ένα ιστορικό κτίριο
Αυτή είναι η δεύτερη συμφωνία της Gnosis Investments με τη Radisson, η οποία θα καταστεί η μοναδική διεθνής αλυσίδα με παρουσία στο ιστορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας. Όπως είχε αναφέρει ο Elie Milky, αντιπρόεδρος ανάπτυξης της Radisson – που λειτουργεί 1.700 ξενοδοχεία σε 120 χρόνια -, οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στην πλατεία Θεάτρου «καθιστούν πιο ελκυστικό τον προορισμό σε ένα lifestyle αγοραστικό κοινό». Πάντως, οι Ισραηλινοί είχαν ήδη επενδύσει στην περιοχή με το Selina Theatrou Square, που άνοιξε πριν από περίπου πέντε χρόνια.
Με επιτακτική την ανάγκη απόκτησης ιδιόκτητου κτηρίου, λόγω της αθρόας προσέλευσης μαθητών, η διοίκηση της Διπλαρείου Σχολής προέβη κατά την τετραετία 1928-1932 στην αγορά οικοπέδου και στην ανέγερση τετραωρόφου κτηρίου, στην Αθήνα στο σημείο. Το κτήριο εγκαινιάζεται το 1932 με την στέγαση και λειτουργία των Σχολών. To εμβληματικό κτίριο των 8.327 τ.μ. κατασκευάστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ηλιάδη και ήταν από τα πρώτα κτίρια της Αθήνας στο οποίο έγινε η χρήση μπετόν αρμέ.
Κατά τη γερμανική κατοχή το μέγαρο της Σχολής επιτάχθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο και έδρα πολλών υπηρεσιών. Επαναλειτούργησε το 1947 και επί χρόνια φιλοξενούσε τις σχολές ξυλογλυπτικής, ηλεκτρολογικών, επιπλοποιίας της Διπλαρείου σχολής ενώ το 1994 λειτούργησε το πρώτο ΙΕΚ σχεδιασμού επίπλου στην Ελλάδα. H εκμίσθωση του κτιρίου σε επενδυτές επιλέχθηκε από τους ιδιοκτήτες εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης των εξόδων συντήρησης. Χάρη στα έσοδα από την ενοικίαση, η ΕΒΕ – Διπλάρειος Σχολή μεταφέρεται σε ένα εξίσου ιστορικό κτήριο, την κατοικία του μεγάλου ευεργέτη των Σχολών, Αριστείδη Διπλάρη, ενώ η μετεγκατάσταση θα ολοκληρωθεί με την αποπεράτωση των εργασιών ανακαίνισης του νέου κτηρίου στην πλατεία Κοτζιά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί