Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Βίλες: Η ζήτηση φέρνει το «αμερικανικό» μοντέλο συνιδιοκτησίας στην Ελλάδα

Ηλίας, Κώστας & Εύα Παππά, ιδρυτές Owners

Στροφή σε νέα μοντέλα ιδιοκτησίας φέρνει η αυξημένη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα, ακόμα και από υποψηφίους με μικρότερη αγοραστική δύναμη.

Μία από τις τάσεις που αναζητά το χώρο της στην ελληνική αγορά είναι αυτή της συνιδιοκτησίας, μέσω της οποίας ένας αγοραστής μπορεί να κατέχει από το ήμισυ έως πολύ μικρότερα μερίδια μίας εξοχικής κατοικίας. Σύμφωνα με έρευνα της REMAX, το 65% των Ευρωπαίων εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη συνιδιοκτησία, με το 67% των Ελλήνων να φαίνονται ανοιχτοί στο μοντέλο, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 9η θέση. Οι χώρες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη συνιδιοκτησία, με την Τουρκία και τη Ρουμανία να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά της τάξης της τάξης του 79,9% και 75,6%, αντίστοιχα. Η οικονομική προσβασιμότητα αποτελεί το σημαντικότερο όφελος, με το 21,6% των Ευρωπαίων να θεωρεί τη συνιδιοκτησία ως τον μόνο τρόπο να αποκτήσει ένα δεύτερο σπίτι. Αναφορικά με την επενδυτική προοπτική, περίπου το 12,6% των Ευρωπαίων, βλέπουν τη συνιδιοκτησία ως στρατηγική επιλογή για τη διαφοροποίηση του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου.

Την τάση αυτή διέβλεψε η Owners, εταιρεία πώλησης και διαχείρισης εξοχικών κατοικιών, που ιδρύθηκε από τον Κώστα Παππά, στέλεχος προερχόμενο από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, τον Ηλία Παππά, με δραστηριότητα στην αγορά real estate των ΗΠΑ και τον Τάκη Σολωμό, fund manager και partner της Elikonos Capital Partners. Η εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα τη δραστηριότητά της, επιχειρώντας να φέρει στην ελληνική αγορά πολυτελή σπίτια με παροχή υπηρεσιών πλήρους διαχείρισης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν από το 1/2 έως το 1/6 μίας κατοικίας. Αυτό σημαίνει πως ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να αποκτήσει το 1/6 ενός ακινήτου 250 τ.μ. στη Μύκονο έναντι, π.χ. 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στελέχη, δεν επιτρέπεται η ενοικίαση των ακινήτων σε τρίτους από τους ιδιοκτήτες.

Όπως εξήγησε στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης, ο συνιδρυτής της Owners, Κώστας Παππάς, πρόκειται για ακίνητα ελεύθερα βαρών ή τακτοποιήσεων για τα οποία έχει υπογραφεί συμβολαιογραφικό προσύμφωνο, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς του ακινήτου από την εταιρεία άμεσα, με δέσμευση τιμής. Το ακίνητο καταχωρείται αποκλειστικά στην πλατφόρμα της εταιρείας για 90 ημέρες. Κατά την απόκτηση του ακινήτου η Owners δημιουργεί μία εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) για το ακίνητο. Μετά την πώληση των μεριδίων, η Owners γίνεται διαχειριστής των ακινήτων και πάροχος υπηρεσιών concierge, ενώ, όπως διευκρινίστηκε, αν υπαναχωρήσει ένας από τους υποψηφίους ιδιοκτήτες της κατοικίας, το μερίδιο παραμένει στην εταιρεία. 

Η εταιρεία αναλαμβάνει , έξοδα δικηγόρου, συμβολαιογραφικά έξοδα και ετήσια έξοδα διαχείρισης της κατοικίας για ένα χρόνο, στα οποία περιλαμβάνονται υπηρεσίες κοινής ωφελείας, φόροι ακινήτων, οικονομικές υπηρεσίες, ασφάλιση, συντήρηση κι επισκευές κατοικίας, διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, αμοιβή διαχείρισης, η χρήση εφαρμογής Owners, προμήθειες και βασικά είδη κατοικίας, το κόστος των οποίων φτάνει έως και τα 36.000 ευρώ ανά ακίνητο ετησίως. Παράλληλα, παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες που περιλαμβάνουν προσωπικό σεφ, μεταφορές, καθημερινή καθαριότητα, babysitting, οργανωμένα ταξίδια, ασφάλεια, ενοικίαση αυτοκινήτων, αγορά και παράδοση ειδών παντοπωλείου.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει στην πλατφόρμα της τέσσερις κατοικίες σε Άλιμο, Αρτέμιδα, Αράχωβα και Μύκονο, αξίας 600.000 έως 2,7 εκατομμυρίων ευρώ και στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο 18 εξοχικών τα οποία θα έχει πουλήσει και θα διαχειρίζεται έως το τέλος του 2026. Όπως ειπώθηκε, το μοντέλο αυτό απευθύνεται σε Έλληνες που αναζητούν εξοχική κατοικία με χαμηλότερο κόστος απόκτησης και συντήρησης, Έλληνες ομογενείς που θέλουν να αποκτήσουν δεύτερη κατοικία στη χώρα, επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα γα διακοπές, επιχειρηματίες που έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα και ταξιδεύουν συχνά και σε ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να πουλήσουν ένα ποσοστό της εξοχικής τους κατοικίας.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του ακινήτου, ο μεριδιούχος με 1/6 μπορεί να παραμείνει για οκτώ προγραμματισμένες περιόδους 3 έως 7 ημερών, μπορεί να προχωρήσει σε απεριόριστες κρατήσεις σύντομης ειδοποίησης (δηλαδή για κράτηση που γίνεται από 2 έως 30 ημέρες από την τρέχουσα ημερομηνία), ενώ η μέγιστη διάρκεια διαμονής είναι 14 ημέρες. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η ανώτατη διάρκεια διαμονής για όλους τους ιδιοκτήτες του σπιτιού, ακόμα και για αυτούς που έχουν μεγαλύτερο μερίδιο, όταν πρόκειται για περιόδους υψηλής ζήτησης.

Αντίστοιχα, ο μεριδιούχος που κατέχει το 1/2 του ακινήτου μπορούν να μείνουν 24 εβδομάδες, ενώ η μέγιστη διάρκεια διαμονής είναι 42 ημέρες.