Από family offices καλύφθηκε το 20% των κεφαλαίων που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας προσφοράς της Trade Estates.

Συγκεκριμένα, στη ΙΡΟ της ΑΕΕΑΠ της οποίας οι μετοχές διαπραγματεύονται από την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών συμμετείχαν 12 family offices της Ελλάδας – ορισμένα εφοπλιστικών συμφερόντων –, καθώς και τέσσερα funds του εξωτερικού, εκ των οποίων τα δύο είναι τα μεγαλύτερα του κλάδου.

Στην αύξηση συμμετείχαν οι ΑΕΔΑΚ των συστημικών τραπεζών που ήταν ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς, με τον Βασίλη Φουρλή να μιλά τονίζοντας στο mononews πως «είναι απόλυτα φυσιολογικό σε μια μεγάλη εισαγωγή να μπαίνουν και οι ΑΕΔΑΚ, μπαίνουν σε όλες τις εισαγωγές ως εταιρείες διαχείρισης». Σημειωτέον ότι από τα 56 εκατομμύρια που αντλήθηκαν, οι ΑΕΔΑΚ αγόρασαν μετοχές αξίας 12 εκατομμυρίων, ενώ 46.948 μετοχές αγόρασε η Euroxx.

Το ποσοστό ανάμεσα σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές μοιράστηκε σχεδόν ισομερώς, καθώς το 45,62% καλύφθηκε από το retail και το 54,38% από ειδικούς επενδυτές, ενώ 905.156 μετοχές διατέθηκαν δωρεάν σε στελέχη της Trade Estates.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καλύφθηκε πλήρως, μέσω της διάθεσης 28.169.015 νέων κοινών, ονομαστικών μετοχών κι ενώ η ζήτηση ανήλθε σε 29.484.114 μετοχές. Η τιμή διάθεσης ανά μετοχή διαμορφώθηκε σε 1,92 ευρώ εξασφαλίζοντας στην εταιρεία έσοδα των 56,6 εκατ. ευρώ, όταν ο ανώτατος στόχος είχε τεθεί στα 62 εκατομμύρια.

Κλείσιμο με πτώση στην πρώτη συνεδρίαση

Bάσει της τιμής εισαγωγής και της καθαρής αξίας ενεργητικού 2,49 ευρώ ανά μετοχή (χωρίς να συνυπολογιστεί στην αξία το Smart Park, καθώς εκκρεμεί το νομικό κλείσιμο της συναλλαγής με τη Reds), η μετοχή της Trade Estates εισήχθη στο Χ.Α. με discount σχεδόν 23%. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η μετοχή έκλεισε στα 1,84 ευρώ, πτωτικά κατά 4,17% σε σύγκριση με την τιμή εισαγωγής.

«Εμείς τολμήσαμε να πάρουμε την απόφαση να μπούμε στο Χρηματιστήριο, μπήκαμε και θα παραμείνουμε», συμπλήρωσε ο κ. Φουρλής και σχολιάζοντας το γεγονός ότι η αύξηση καλύφθηκε στην κατώτατη τιμή μετοχής πρόσθεσε πως «όλες οι εταιρείες ακινήτων διαπραγματεύονται με discount, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα discount παρόμοιο με τις υπόλοιπες ΑΕΕΑΠ. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανόδου των επιτοκίων», παραδεχόμενος ότι η μετοχή θα καταγράψει ποικίλες διακυμάνσεις.

«Μετά από 4 χρόνια εκπληρώνουμε την υποχρέωσή μας για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Παρά το δύσκολο μακροοικονομικό, κυρίως λόγω επιτοκίων, αλλά και γεωπολιτικό περιβάλλον, πήραμε τη γενναία απόφαση να προχωρήσουμε την εισαγωγή», είπε χτυπώντας το καμπανάκι το πρωί της Παρασκευής. Να σημειωθεί ότι πλέον η Trade Estates αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη ΑΕΕΑΠ, μετά την Prodea.

Με το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς να διαμορφώνεται σε περίπου 26%, στόχος της διοίκησης είναι να φτάσει στο 40%, μεσοπρόθεσμα και να αποτελέσει δείγμα «επενδυτικής υγείας», όπως έχει επισημάνει ο κ. Φουρλής. Προτεραιότητα είναι επίσης η διανομή μερίσματος δύο φορές το χρόνο – μέσω και προμερίσματος τον Ιούλιο – από το 80% έως το 90%. Η Fourlis κατέχει το 63,03% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ, ενώ τα ποσοστά των Autohellas και Latsco Hellenic Holdings διαμορφώνεται σε 9,73% και 3,12%, αντίστοιχα. Η ΑΕΕΑΠ έχει επενδυτικό πλάνο 180 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε το 2027 να διαθέτει χαρτοφυλάκιο 18 ακινήτων αξίας 700 εκατ., χωρίς σε αυτά τα έργα να υπολογίζονται νέες εξαγορές που τυχόν πραγματοποιήσει. Μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα θα ολοκληρωθεί η απόκτηση του Smart Park, μία εξαγορά 110 εκατ. ευρώ.