ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα βήμα πιο κοντά στην αναβάθμιση του εγκαταλελειμμένου Κτήματος Νάσιουτζικ προχωρά το Κτήμα Μπενάκη, αφού δημοσιοποιήθηκε προς διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενός έργου.
Βασική προσθήκη στο Κτήμα Νάσιουτζικ, που έγραψε ιστορία ως χώρος δεξιώσεων αλλά παραμένει κλειστό από το 2018, θα είναι ένα boutique hotel 1.500 τετραγωνικών μέτρων. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος της επένδυσης, αλλά ούτε και το χρονοδιάγραμμα, όμως όπως σημειώνεται στη μελέτη, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές επεμβάσεις στον εξοπλισμό, ώστε να καταστεί επισκέψιμο.
Το Κτήμα Νάσιουτζικ, που πέρασε στην ιδιοκτησία του Μουσείου Μπενάκη ως κληροδότημα του Γεωργίου Μπενάκη, εντάχθηκε στη Ζώνη Γ1 προστασίας της αμπελοκαλλιέργειας και οινοποιίας, χωρίς να δοθεί προσοχή στην ιδιαιτερότητα του από πλευράς φυσικής και λειτουργικής διαμόρφωσης του, με συνέπεια οι καθορισθείσες χρήσεις και όροι δόμησης να μην ανταποκρίνονται στον πραγματικό φυσικό χαρακτήρα του και να μην εξυπηρετούν τις ειδικές ανάγκες του κτήματος, όπως αυτό λειτουργούσε και πριν την θέσπιση της ΖΟΕ Μεσογαίας, και όπως σήμερα σχεδιάζεται να λειτουργήσει για κάλυψη των πρόσθετων λειτουργικών αναγκών του, μετά την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου – τη μελέτη του οποίου ανέλαβε η Δέκαθλον –, με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Μπενάκη.
Προς τακτοποίηση τα αυθαίρετα
Στη σημερινή μορφή του το Κτήμα δημιουργήθηκε με σταδιακές αγορές γεωτεμαχίων από τον Γιώργο Νάσιουτζικ, που συγκέντρωσε την έκταση των 37,8 στρεμμάτων. Ο Γιώργος Νάσιουτζικ απέκτησε το κτήμα στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα. Στους χώρους του δεξιώθηκε η πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, από Μπερλουσκόνι έως τη Μόνικα Μπελούτσι, ενώ διοργανώθηκαν γαμήλιες δεξιώσεις διασήμων που άφησαν εποχή.
Εντός της έκτασης υφίσταται κτιριακή υποδομή 3.426,33 τ.μ. κύριων χώρων και 2.766,10 τ.μ. βοηθητικών χώρων, που στεγάζουν εγκαταστάσεις φιλοξενίας, κοινωνικών εκδηλώσεων, συνεδρίων και την ιδιωτική συλλογή λαογραφικών εκθεμάτων. Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα για την αξιοποίηση του ακίνητου φέρεται να είναι πως τα περισσότερα από τα κτήρια αυτά ανεγέρθηκαν χωρίς οικοδομική άδεια. Ωστόσο, έχουν ήδη υποβληθεί από τον σημερινό ιδιοκτήτη «Φίλιππος Α.Τ.Ε.» 5 δηλώσεις τακτοποίησης που υπήχθησαν στις διατάξεις του Ν.4178/2013 περί αυθαιρέτων και μεταφέρθηκαν στην συνέχεια στον Ν.4495/2017 και βρίσκονται στη φάση της οριστικής υπαγωγής, έχει δε καταβληθεί μέρος των καταλογισθέντων προστίμων, συγκεκριμένα το 30%.
Σύμφωνα με το Μουσείο, στόχος είναι η διατήρηση και αναβάθμιση του Μουσείου Νάσιουτζικ στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Κτήματος Νάσιουτζικ που απαξιώνονται, και η αξιοποίηση του ακινήτου με συμπληρωματικές δραστηριότητες τουρισμού & αναψυχής, έτσι ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο «Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα» υπερτοπικής σημασίας, συνδεδεμένο με την παράδοση του «Οίνου» της Μεσογαίας προσφέροντας υπηρεσίες πολιτισμού σε συνδυασμό με τον εναλλακτικό τουρισμό και την αναψυχή, αποτελώντας μία θεματικού χαρακτήρα δραστηριότητα. Πέραν του ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις για κοινωνικές εκδηλώσεις έχουν παύσει να λειτουργούν ήδη από το 2018, η μουσειακή υποδομή δεν είναι προσιτή στο ευρύ κοινό και δεν δύνανται να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες συντήρησης της κτιριακής υποδομής και του πρασίνου στο σύνολο του ακινήτου.
Ο μέγιστος συντελεστής δόμησης στο ακίνητο διαμορφώνεται σε 0,2, το ανώτατο ύψος κάλυψης σε 20% και το μέγιστο ύψος κτιρίων θα διαμορφωθεί σήμερα με τον ΝΟΚ. Όπως αναφέρθηκε, στο Κτήμα θα δημιουργηθεί boutique hotel. Ο συνολικός πληθυσμός που θα εξυπηρετεί το Κτήμα αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε 700 άτομα, βάσει της εκτιμώμενης δυναμικότητας των κλινών του ξενοδοχείου και των κατοικιών, στις οποίες θα διαμένουν επισκέπτες. Στον πληθυσμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα που διανυκτερεύουν στο Κτήμα τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 82.
Το ακίνητο βρέθηκε στο προσκήνιο και με αφορμή διαμάχη τη διαμάχη του ανιψιού του Γιώργου Νάσιουτζικ, Νίκου, με το Μουσείο. Ο Νίκος Νάσιουτζικ απέστειλε εξώδικο κατά του Μουσείου Μπενάκη για παραβίαση διαθήκης και εσφαλμένη διαχείριση «που οδήγησε στην απώλεια εσόδων ύψους 2,5 εκατ. ευρώ», ενώ ο ίδιος είχε εκπαραθυρωθεί από τη διοίκηση ύστερα από 15 χρόνια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΚΤΕΡ: Από 31 Δεκεμβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την ΑΜΚ
- Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια νομοσχέδια συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν
- FIFA: Τι αλλάζει «επειγόντως» για τις μεταγραφές παικτών μετά την «υπόθεση Ντιαρά»
- ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμός €78 εκατ. για τη στατική και λειτουργική αποκατάσταση των στεγάστρων Καλατράβα στο ΟΑΚΑ