Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Το άνοιγμα του Μινιόν το επόμενο στοίχημα της Dimand για το 2024

Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Piraeus Tower και της Dimand

Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand

Οι πωλήσεις των Δικαστηρίων Πειραιά, του νέου κτιρίου της Παρευξείνιας Τράπεζας και κατοικιών στη Μύκονο τετραπλασίασαν τα έσοδα της Dimand το πρώτο εξάμηνο του 2023, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε 16,6 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι έχουν παραδοθεί οι γραφειακές εγκαταστάσεις της PwC στο Μαρούσι και έχει εγκαινιαστεί το πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης στη δυτική πύλη της πόλης, επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη Dimand είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης των εμπορικών και γραφειακών χρήσεων του ιστορικού Μινιόν στην Ομόνοια.

Θυμίζουμε πως στο Μινιόν θα εγκατασταθούν Inditex και ΔΕΗ. Επιφάνεια 6.000 τ.μ. μισθώνει η Zara για αποθήκες στο δεύτερο υπόγειο και για κατάστημα στο -1, στο ισόγειο και στους δύο πρώτους ορόφους, ενώ τα τα γραφεία της Zara θα καταλάβουν 2.200 τ.μ. στον τρίτο και τέταρτο όροφο. Στους υπόλοιπους ορόφους θα φιλοξενηθούν γραφεία της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο της καλύτερης αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του συνόλου του Μινιόν, η θυγατρική εταιρεία προχώρησε στην τροποποίηση της διάρκειας μίσθωσης δύο εκ των τριών ενεργών συμβάσεων μίσθωσης. Η νέα συμφωνημένη διάρκεια των δύο μισθώσεων ορίζεται πλέον στα 23 έτη από 20 έτη που είχαν οριστεί στις αρχικές συμβάσεις μίσθωσης του πρώην πολυκαταστήματος, όπως κάνει γνωστό η εισηγμένη στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις.

Όπως έχει κάνει γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις υποψήφιους αγοραστές για τον Πύργο Πειραιά (η μισθωτική του απόδοση πλησιάζει το 6%), ενώ έως τα μέσα του 2025 η ρευστότητα από τις πωλήσεις θα είναι 100 εκατομμύρια και θα παραχθεί κερδοφορία 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Εντός του πρώτου εξαμήνου 2024 η Dimand προχώρησε έναρξη λειτουργίας του Πύργου Πειραιά, υπέγραψε τη σύμβαση μεταβίβαση ακινήτου έτοιμο προς χρήση (turnkey property) επί της οδού 26ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη προς την Παρευξείνια Τράπεζα, στο οποίο θα στεγαστούν τα νέα γραφεία της τράπεζας, ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση προς την Τράπεζα Πειραιώς του ακινήτου επί των οδών Σταδίου και Κοραή, στο οποίο θα στεγαστούν υπηρεσίες της τράπεζας κατόπιν ανακατασκευής αυτού από τη Dimand. Μάλιστα, το έργο αποτελεί μέρος της στρατηγικής συνεργασίας της τράπεζας με την εισηγμένη, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.

Αυξημένη κερδοφορία από τα exits

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματά της, τα λειτουργικά έξοδα της Dimand αυξήθηκε το ίδιο διάστημα σε 18,13 εκατομμύρια από 5,4 εκατ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2023, εξαιτίας της αύξησης του εργολαβικού κόστους στα 7,6 εκατομμύρια που αποτελείται αποκλειστικά από τις δαπάνες κατασκευής των ακινήτων για λογαριασμό των πελατών, ΤΑΧΔΙΚ και Παρευξείνιας Τράπεζας, της αύξησης των εσόδων από κατασκευαστικά έργα, και του κόστους 4 εκατ. των κατοικιών στη Μύκονο που πωλήθηκαν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. To EBITDA αυξήθηκε επίσης κατά 56% στα 17,3 εκατομμύρια, ενώ τα καθαρά κέρδη αναπτύχθηκαν κατά 70% στα 13,8 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός αριθμός των επενδυτικών έργων υπό διαχείριση έργων της Dimand είχε στο τέλος του εξαμήνου συνολική εύλογη αξία 429,3 εκατ. ευρώ και συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης κατά την ολοκλήρωσή τους 1,16 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει εννέα

επενδυτικά έργα σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης, σε αστικές περιοχές ανά την Ελλάδα, με χρήσεις γραφείων, οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, κατοικιών, εγκαταστάσεις logistics καθώς και μικτών χρήσεων, συνολικής εύλογης αξίας 189 εκατομμυρίων και 680 εκατ. κατά την ολοκλήρωσή τους.