Στην τρίτη θέση βάσει αξίας χαρτοφυλακίου, των ΑΕΕΑΠ που διαπραγματεύονται σήμερα στο Χρηματιστήριο στοχεύει η Briq Properties μέσω της συμφωνίας με την επίσης εισηγμένη Intercontinental International, η οποία συνδυάζει συγχώνευση και εξαγορά μετοχών.

Όπως λέει στο mononews η Άννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της Briq Properties (στην οποία θυμίζουμε πως βασικός μέτοχος είναι ο Θεόδωρος Φέσσας), είναι η πρώτη φορά που δύο ελληνικές ΑΕΕΑΠ αντίστοιχου μεγέθους αποφασίζουν να συγχωνευθούν. «Πρόκειται για μία συνέργεια, που καταλήγει σε μία win – win συμφωνία», σημειώνει. Χθες ανακοινώθηκε η συμφωνία που υπέγραψε η Briq Properties με την Intercontinental International και τη βασική της μέτοχο με 78,6%, Ajolico Trading Ltd στην οποία συμμετέχει η οικογένεια Χαλικιά.

1

Το deal θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια και αναμένεται να βγάλει από το ταμπλό την Intercontinental International έως το τέλος του 2023. Σε πρώτη φάση, η Briq θα εξαγοράσει από την Intercontinental International 17 ακίνητα αξίας 60,57 εκατομμυρίων, που αντιστοιχούν στο 53,4% του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και περιλαμβάνουν τα core assets της εισηγμένης.

38 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση στους μετόχους της ICI

Στα σημαντικότερα ακίνητα της ICI περιλαμβάνονται εμπορικά κτίρια, όπως κατάστημα της Πλαίσιο στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, τα γραφεία που φιλοξενούν σήμερα την PwC στη λεωφόρο Κηφισίας, το κτίριο γραφείων της FrieslandCampina (NOYNOY) στο Μαρούσι και μικρότερα καταστήματα με μισθωτές την Πατσέας, τη Bread Bactory και τη Σκλαβενίτης. Αφού ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, το πιθανότερο έως τον Ιούνιο, η Intercontinental International θα προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου και διανομή μερισμάτων από την πώληση των ακινήτων στους μετόχους της. Συγκεκριμένα, στους μετόχους θα αποδοθούν περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ, αρχικά.

Στη συνέχεια, η BriQ θα αγοράσει το 26% των μετοχών της Intercontinental International από τη βασική της μέτοχο, Ajolico, έναντι 10,2 εκατομμυρίων ευρώ. Τέλος, η Briq θα προχωρήσει σε συγχώνευση με απορρόφηση της Intercontinental International με έκδοση νέων μετοχών της Briq. Για κάθε υφιστάμενη μετοχή της ICI θα εκδοθούν περίπου 1,4178 νέες μετοχές της Briq, ενώ οι μέτοχοι της BriQ θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό κοινών μετοχών που κατέχουν. Στην Briq Properties, η οποία θα παραμείνει εισηγμένη, ποσοστό 76,5% θα διακρατούν μέτοχοι της Briq και 23,5% του κεφαλαίου, μέτοχοι της Intercontinental International.

Εκτιμάται ότι, μετά τη συναλλαγή, το free float της Briq Properties θα διατηρηθεί «σε καλά επίπεδα», κατώτερα, πάντως, του 45,6%, ποσοστό στο οποίο κινείται σήμερα. Στόχος επίσης είναι να αποκτήσει η μετοχή της ΑΕΕΑΠ μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα – σημειωτέον ότι χθες έκλεισε στα 2,02 ευρώ. Θυμίζουμε πως από το 45,6% της ελεύθερης διασποράς, 25% ανήκει σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, 20,6% σε άλλους ιδιώτες μετόχους, ενώ Θεόδωρος Φέσσας και Ευτυχία Κουτσουρέλη ελέγχουν το 37,6% και 16,8%, αντίστοιχα. Το ποσοστό ελεύθερης διασποράς της ICI ανέρχεται σε 21,4%. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η κεφαλαιοποίηση της ICI φτάνει τα 67,7 εκατ. και της Briq Properties τα 72,2 εκατομμύρια ευρώ.

Διπλασιασμός χαρτοφυλακίου

Αφού ολοκληρωθεί το deal, η Briq Properties θα έχει καταφέρει να διπλασιάσει τo χαρτοφυλάκιό της σε έναν χρόνο, υπερβαίνοντας το στόχο των 150 εκατομμυρίων για το 2023. Σήμερα, το portfolio της εισηγμένης έχει αξία 130 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024 υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει τα 250 εκατομμύρια. Σε ό,τι αφορά τη δομή της θα τροποποιηθεί επίσης σημαντικά, καθώς θα είναι πλέον ιδιοκτήτρια ακινήτων του συνόλου των κλάδων real estate (εμπορικά, logistics, ξενοδοχεία), ωστόσο σημαντικό μερίδιο θα εξακολουθήσουν να έχουν οι αποθήκες, στις οποίες η Briq επενδύεi τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ. Σήμερα σχεδόν το ήμισυ των ακινήτων της (48,6%) είναι logistics και το 27,5% γραφεία. Επιπλέον, αποκτά μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά, καθώς η Intercontinental International διαθέτει ακίνητα σε Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη περιφέρεια.

Επί του παρόντος, η Briq «τρέχει» την ολοκλήρωση του logistics center 40.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο (με χρήστη την Infoquest, που διανέμει και τα προϊόντα Apple), πρόσφατα εκμίσθωσε αποθηκευτικό κέντρο στον Κηφισό στη LeroyMerlin, ενώ είναι ιδιοκτήτρια του πρώτου επώνυμου ξενοδοχείου της Σκιάθου, που λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Radisson.

Διαβάστε επίσης

HIG: Σε διαβούλευση η επένδυση των 244,2 εκατ. ευρώ για logistics park στον Ασπρόπυργο

Lamda Development – ΤΕΜΕΣ: Ιδρύθηκαν οι εταιρείες ειδικού σκοπού για τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία στο Ελληνικό

Μ. Ευμορφίδης για το ξενοδοχείο στο Κουκάκι: Απροκάλυπτη η αυθαιρεσία του κράτους