ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Ωστόσο όπως λέει στη συνέντευξη του: Η αγορά ακινήτων «πάγωσε» λόγω της πανδημίας, με τη ζήτηση από το εξωτερικό να είναι ανύπαρκτη όπως δείχνει η «βουτιά» των επενδύσεων κατά 47,1% στο 7μηνο του 2020.
-Ερώτηση: Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά ακινήτων; Πόσο πιέστηκε από την πανδημία;
-Θ. Μητράκος: To 2019 ήταν μια χρονιά αξιόλογης ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς ακινήτων, με βασικές κινητήριες δυνάμεις τον τουρισμό και τη ζήτηση από το εξωτερικό. Οι προοπτικές της αγοράς διαγράφονταν ιδιαίτερα θετικές, με τις επενδύσεις, την κατασκευαστική δραστηριότητα και τις τιμές να εμφανίζουν αξιόλογους ρυθμούς αύξησης, ειδικά στις θέσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος. Οι θετικές τάσεις στην αγορά ακινήτων συνεχίστηκαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύθηκαν, και στο πρώτο δίμηνο του 2020.
Δυστυχώς όμως η πορεία ανακόπηκε βίαια από την τρέχουσα υγειονομική κρίση. Η πανδημία του κορoνοϊού και της COVID-19, με τα αναγκαία μέτρα της πολιτείας για τον περιορισμό της διάδοσής του, έχει αναπόφευκτα επηρεάσει δραματικά την ελληνική αγορά ακινήτων και τις ξένες άμεσες επενδύσεις στον κλάδο αυτό. Η ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία τροφοδοτούσε την ανάκαμψη της αγοράς τα τελευταία τρίμηνα πριν από την κρίση είναι πλέον ανύπαρκτη. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για συναλλαγές επί ακινήτων έχει καθηλωθεί τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και κυρίως από την πλευρά της ζήτησης, καθώς οι αβεβαιότητες για τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης και τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία είναι υψηλές. Αν και στις τιμές δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί πλήρως η επίπτωση των τρεχουσών συνθηκών, είναι σαφές ότι η αγορά (όπως και οι τιμές) παρουσιάζει επιβράδυνση και καταγράφεται πλέον μια στάση αναμονής.
Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη και τη διάρκεια της πανδημίας καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη και επισφαλή μια μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για την πορεία της αγοράς. Οι επενδυτές εκτιμάται ότι θα τηρήσουν στάση αναμονής στα επόμενα τρίμηνα, μέχρις ότου διαφανεί ομαλοποίηση της κατάστασης και κυρίως των υγειονομικών δεδομένων. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα θα παραμείνει στο χάρτη των ξένων επενδυτών καθώς καταγράφει πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ οι αποτιμήσεις των ακινήτων φαίνεται να είναι σε σχετικά πιο χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς.
-Ερώτηση: Ποια είναι η εικόνα στην αγορά οικιστικών ακινήτων, ποιες οι τάσεις και τα επίπεδα τιμών;
-Θ. Μητράκος: Όπως αποτυπώνεται στους δείκτες και τα στοιχεία που συλλέγονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η αγορά των διαμερισμάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 παρουσίασε σχετική ανθεκτικότητα στις τιμές, καταγράφοντας σε ετήσια βάση θετικούς αλλά επιβραδυνόμενους ρυθμούς αύξησης τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020 (4,1% το β΄ τρίμηνο του 2020, έναντι 6,6% το α΄ τρίμηνο του 2020).
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του γενικευμένου lockdown, δηλ. κατά το 2ο τρίμηνο του 2020, η σχετική τάση ήταν μάλλον σταθεροποιητική καθώς οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν οριακά (0,4%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επισημαίνεται ότι τα αναλυτικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τους δείκτες των τιμών ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος βασίζονται στις εκτιμήσεις των τραπεζών για την τρέχουσα εμπορική αξία των οικιστικών ακινήτων, γεγονός που καταδεικνύει ότι η επίδραση της πανδημίας δεν έχει ακόμα περάσει στις τιμές, παρά τη δραματική μείωση των επενδύσεων από το εξωτερικό σε ακίνητα, κατά 47,1% στο πρώτο 7μηνο του 2020
Επιπλέον, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κατασκευαστικό κλάδο των κατοικιών μειώθηκε κατά 11,6% το 9μηνο του 2020, αντανακλώντας την αβεβαιότητα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Επισημαίνεται πάντως ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι εγχώριες επενδύσεις στις κατοικίες ενισχύθηκαν σημαντικά (29,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2019), αν και ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο (α’ και β΄ τρίμηνο 2020: 0,9% και 1,2% αντίστοιχα).
-Ερώτηση: Η εικόνα στα επαγγελματικά ακίνητα είναι ανάλογη;
-Θ. Μητράκος: Τα επαγγελματικά ακίνητα μέχρι το τέλος του 2019 εμφάνισαν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης των τιμών, που στην Αθήνα άγγιξαν το 5,1% για τα γραφεία και 8% για τα καταστήματα. Οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) και άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια πραγματοποίησαν σημαντικές νέες επενδύσεις, που κατευθύνθηκαν προς χρήσεις ξενοδοχείων, γραφείων και καταστημάτων, ενώ κινητικότητα καταγράφηκε και στους αποθηκευτικούς χώρους.
Για το 2020 επίσης ήταν προγραμματισμένο πλήθος σημαντικών επενδύσεων και νέων έργων ανάπτυξης, η υλοποίηση μεγάλου μέρους των οποίων έχει προσωρινά τουλάχιστον ανασταλεί. Η αγορά στην παρούσα φάση τηρεί στάση αναμονής, ειδικά σε τομείς οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την πανδημία.
-Ερώτηση: Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε προσεχώς αυξημένη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους;
-Θ. Μητράκος: Η ταχεία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, η ανάγκη για ενίσχυση της τηλεργασίας, οι νέες προκλήσεις που προκύπτουν στις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών δημιουργούν νέες ανάγκες, οι οποίες φαίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο να μετατοπίζουν την επενδυτική ζήτηση προς νέους χώρους λιανικού εμπορίου, αποθηκευτικούς χώρους και διαμετακομιστικά κέντρα.
Αναφορικά με τους αποθηκευτικούς χώρους, από το τέλος του 2017 και μετά η ζήτηση φαίνεται να αυξάνεται σταδιακά. Ειδικά στη διάρκεια του 2019 έγιναν σημαντικές πράξεις ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ αξιόλογες επενδύσεις σε αποθηκευτικούς χώρους υλοποιήθηκαν και από ΑΕΕΑΠ για την ενίσχυση των χαρτοφυλακίων τους. Ωστόσο, ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς στην Ελλάδα αποτελεί η ύπαρξη μικρών ιδιοκτησιών, η παλαιότητα και οι χαμηλές προδιαγραφές του υπάρχοντος αποθέματος. Εκτιμάται ότι οι σημαντικές αποδόσεις των αποθηκευτικών χώρων υψηλών προδιαγραφών (που υπερβαίνουν το 7% ή και το 8%) και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική προσφορά αντίστοιχων ακινήτων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, θα οδηγήσουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στην ανάπτυξη νέων αποθηκευτικών χώρων σύγχρονων προδιαγραφών.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ