ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τέσσερις επενδύσεις ύψους άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ ολοκληρώνει το 2024 η Dimand.
Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στο πλαίσιο συζήτησης στην οποία συμμετείχε κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου Prodexpo, την επόμενη χρονιά θα παραδοθούν στους χρήστες ο Πύργος του Πειραιά, το μεικτό συγκρότημα του Μινιόν στην Πατησίων, το Hub26 στη Θεσσαλονίκη (γραφειακό συγκρότημα, όμορο με τις εγκαταστάσεις της παλιάς ζυθοποιίας Φιξ, τις οποίες αξιοποιεί επίσης η Dimand), καθώς και το campus που θα φιλοξενήσει την έδρα της PwC στη λεωφόρο Κηφισίας, ακίνητο που έχει πουληθεί στη Eurobank έναντι 74 εκατ. ευρώ.
Το 2027 θα δρέψουν καρπούς οι επενδυτές
Μιλώντας για την εμπειρία του ως επικεφαλής εισηγμένης εδώ και 15 μήνες εταιρείας, ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε πως από το 2017 η Dimand λειτουργούσε στο πρότυπο εισηγμένης, χάρη στις συνεργασίες με τις EBRD και HIG Capital. «Τα κέρδη θα πιστωθούν στους μετόχους που μας πίστεψαν το 2026 – 2027 κι αυτό δε διαφέρει σε τίποτα από αυτό που λέγαμε προ της δημόσιας προσφοράς».
Αναφερόμενος στη στρατηγική της Dimand εν μέσω παγκόσμιων αναταράξεων, εξήγησε πως «πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί από την περίοδο 2020-2022 που ξεκινήσαμε τις τοποθετήσεις μας. Ο δρόμος δεν είναι ασφαλτοστρωμένος» και πρόσθεσε πως «έχω βαρεθεί να απαντάω σε ξένους γιατί δεν πάμε στο εξωτερικό, νιώθουμε ότι έχουμε δουλειά για τα επόμενα 30 χρόνια στην Ελλάδα.». Ωστόσο, «η λίστα των ενδιαφερομένων γεμίζει και αδειάζει με ασύλληπτο ρυθμό. Η μεταβλητότητα της δικής μας δουλειάς έχει εκτοξευθεί σε ταχύτητα, πρέπει να αποκτάς προσαρμοστικότητα και επιλεκτικότητα».
Σε ό,τι έχει να κάνει με το δανεισμό και τον κίνδυνο των αυξημένων επιτοκίων, είπε ότι από 3,2% τα επιτόκια αυξήθηκαν σε 6,5% μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. «Όμως μετά ήρθαν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα διατηρήσουν το κόστος χρήματος στο 4% αλλά επειδή τα έργα διαρκούν περισσότερο, η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη».
Λόγο έκανε για τα αχαρτογράφητα εδάφη στα οποία βαδίζει σήμερα η αγορά real estate, επισημαίνοντας πως την παράλληλα «υπάρχει εξεζητημένη ζήτηση, ανεβαίνουν οι αξίες, τα επιτόκια έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη, οι πρώτες ύλες και το κατασκευαστικό κόστος αυξάνεται, τα έσοδα από πωλήσεις και ενοίκια έχουν κάποια όρια. Μέσα στο 2024 όλες οι εταιρείες του χώρου θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στο συγχρονισμό των αριθμών που παράγουν το έργο.
»Πόσο αγοράζουμε, πόσο νοικιάζουμε, πόσο θα καθυστερήσει ένα έργο». Τόνισε, πάντως, πως «η κρίση έφερε τους κροίσους, το φαινόμενο αυτό θέλει διαχείριση κι εθνική στρατηγική για να διατηρηθεί. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι τα πολλαπλά άγνωστα μέλλοντα, αυτό στην περίπτωση της Dimand μας έχει αναγκάσει να έχουμε ένα μηνιαίο σύστημα που προσπαθούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στα έργα και στην εταιρεία. Ο πόλεμος άλλαξε, εξαφανίστηκαν οι Ισραηλινοί από τα Ζαγοροχώρια και μπορεί να φέρει ανθρώπους από το Ισραήλ να ζήσουν και να επενδύσουν εδω. Όσο για την κλιματική αλλαγή, αναρωτιέται κανείς αν όλα αυτά που φτιάχνουμε έχουν πρόβλεψη απεναντι σε αυτά τα σημαντικά φαινόμενα».
Διαβάστε επίσης
Dimand: Οριστική συμφωνία για την αγορά της πρώην ζυθοποιίας Φιξ
Dimand: Αύξηση 52% στα λειτουργικά κέρδη εξαμήνου- Στα €22,5 εκατ. τα ταμειακά διαθέσιμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κικίλιας: Αναβαθμίζουμε το 112 για πρώτη φορά μετά το 2014
- Αθηναϊκός και Novibet ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αγωνιστική περίοδο 2024-25
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής