ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκονται οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ για το camping Κονιαβίτη στα Καμμένα Βούρλα, μία έκταση 800 στρεμμάτων και τις Ιαματικές Πηγές Θερμοπυλών, έκτασης 785 στρεμμάτων, με το σχέδιο να περιλαμβάνει ξενοδοχεία, αλλά και δημιουργία μαρίνας.
Το Ταμείο έχει αναρτήσει πρόσφατα προς διαβούλευση τις δύο αντίστοιχες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων είναι ένα από χειρόφρενα που θα λυθούν για να πάρει μπρος η αξιοποίηση των δύο assets, καθώς για τα Καμμένα Βούρλα εκκρεμεί το Προεδρικό Διάταγμα και η έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, ενώ και στις δύο περιπτώσεις στόχος του Ταμείου είναι να βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί στο τέλος του χρόνου.
Το ακίνητο με τα δύο ξενοδοχεία
Ο επενδυτής που αναζητάται για τις Ιαματικές Πηγές στις Θερμοπύλες θα βρει στο ακίνητο εγκαταλελειμμένες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 785 στρέμματα, αλλά η αξιοποιήσιμη έκταση περιορίζεται σε 115 στρέμματα λόγω αρχαιολογικών, δασικών και άλλων περιορισμών.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το ΕΣΧΑΔΑ που έχει εκπονηθεί ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις της αγοράς και εξασφαλίζει προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στον ενδιαφερόμενο επενδυτή τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην επιλογή των χρήσεων, ενώ έχει πάρει ήδη το πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού.
Μέσα στο ακίνητο βρίσκεται
-
το ξενοδοχείο «Αίγλη», ένα διώροφο κτίριο 1.337 τ.μ., με χαρακτηριστικό του τα μικρά μπαλκόνια των δωματίων με τα περίτεχνα κιγκλιδώματα. Το ξενοδοχείο ήταν γ΄ κατηγορίας, ανακαινίστηκε περίπου προ δεκαετίας αλλά δεν λειτούργησε μετά την ανακαίνιση, ενώ είναι δυναμικότητας 40 δίκλινων δωματίων,
-
το ξενοδοχείο «Ασκληπιός», διώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας 1.800 τ.μ., δ’ κατηγορίας, που λειτουργεί για τη στέγαση προσφύγων. Διαθέτει 44 δίκλινα δωμάτια (88 κλίνες) με κοινόχρηστους χώρους υγιεινής,
- κτίριο γραφείων διοίκησης, που λειτουργούσε έως το 2004 και έπειτα παραχωρήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Πλέον χρησιμοποιείται ως αστυνομικό τμήμα τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας.
- κτίριο εστιατορίου που χρησιμοποιείται για την σίτιση των προσφύγων και
-
υποστηρικτικές κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως τα κτίσματα ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και ο βιολογικός καθαρισμός.
Στο ακίνητο μπορούν να κατασκευαστούν κτίρια δύο ορόφων, υδροθεραπευτήριο, συνεδριακό κέντρο, ανοιχτές ή κλειστές πισίνες με ιαματικό νερό, μαζί με τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών μονάδων που είναι κλειστές.
Υπό τις ίδιες προϋποθέσεις θα διεξαχθεί και ο διαγωνισμός για το παλιό camping του ΕΟΤ στον Κονιαβίτη των Καμμένων Βούρλων, με τη διαφορά ότι αναμένεται έκδοση ΦΕΚ για την αναγνώριση της μίας από τις δύο ιαματικές πηγές που τροφοδοτούν το ακίνητο. Πρόκειται για μία έκταση 787 στρεμμάτων, από τα οποία τα 605 στρέμματα είναι προς αξιοποίηση.
Στο τμήμα των 533.000 τ.μ. προτείνονται χρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, ειδικών τουριστικών υποδομών, Ιαματικών Πηγών, κατοικίας (προσωπικού), retail, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων και εστίασης. Επιπλέον, σχεδιάζεται η κατασκευή μαρίνας χωρητικότητας 380 σκαφών, η οποία δύναται να φιλοξενήσει περί τους 3.200 χρήστες.
Από την παρακμή στην προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος
Η επιτρεπόμενη δόμηση θα ανέρχεται σε 52.300 τ.μ.. Εντός του ακινήτου βρίσκονται εγκαταστάσεις camping δυναμικότητας 250 θέσεων, για τροχόσπιτα ή σκηνές, 50 μικρά σπίτια 3 κλινών, κεντρικό γραφείο, πέντε εγκαταλελειμμένα καταστήματα (σούπερ μάρκετ, snack bar, αναψυκτήριο, εστιατόριο, disco),συγκρότημα bungalows 1.059 τ.μ. και αθλητικές εγκαταστάσεις 50 στρεμμάτων, με δύο γήπεδα μπάσκετ, ένα γήπεδο βόλεϊ κι ένα γήπεδο τέννις.
Σύμφωνα με τα οικονομικά του στοιχεία, το camping του ΕΟΤ είχε σοβαρές λειτουργικές ζημιές (της τάξης του τριπλάσιου η τετραπλάσιου των εσόδων), αφού τα ετήσια έσοδά του ήταν μάξιμουμ 60.000 και τα λειτουργικά του έξοδα 223.000 ευρώ, από το 2003 έως το 2010.
Εφόσον βρεθεί επενδυτής, αυτή θα είναι η επόμενη μέρα για τις Ιαματικές Πηγές των Καμένων Βούρλων, που έγιναν γνωστές περί το 1926, οπότε άρχισε να αναπτύσσεται η περιοχή. Αυτή θα αποτελέσει μία από τις περιπτώσεις των ιαματικών πηγών που προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον, από το 2006, όταν νόμος του υπουργείου Οικονομικών επέτρεπε την παραχώρηση προς ενοικίαση σε ιδιώτες των ιαματικών πηγών.
Ο νόμος αυτός είχε ως αποτέλεσμα επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε σοβαρές επενδύσεις ιδρύοντας υδροθεραπευτήρια, και μεγάλες, πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, που προσέλκυσαν και τη δημιουργία και άλλων μικρότερων και φθηνότερων καταλυμάτων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»