ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις δικαστικές αίθουσες ετοιμάζεται να στείλει ξανά την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, εξαιτίας του διαγωνισμού για την εκμίσθωση ακινήτων στην έκταση των 97 στρεμμάτων του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης.
Όπως λέει στο mononews ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αυτή θα είναι η έσχατη λύση, στην περίπτωση που επιχειρηθεί να αρθούν πολεοδομικοί περιορισμοί που ισχύουν σήμερα και βάσει των οποίων οι χρήσεις γης στη συγκεκριμένη έκταση επιτρέπουν τη λειτουργία δομών πρόνοιας.
Θυμίζουμε πως στις αρχές του μήνα, το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης προκήρυξε διαγωνισμό για την εκμίσθωση τριών ακινήτων στο Μεγάλο Καβούρι, με τιμή εκκίνησης που αντιστοιχεί σε ελάχιστο βασικό ετήσιο μίσθωμα, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, με βάση την προκήρυξη, η Ιερά Αρχιεπισκοπή αναζητά εταιρείες με ετήσιο τζίρο 25 εκατομμυρίων την τελευταία τριετία ή επενδυτές – φυσικά πρόσωπα με καταθέσεις 15 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ακίνητα σε συνολική έκταση 97 στρεμμάτων που έχει μεταβιβάσει στην Εκκλησία το δημόσιο. Περιλαμβάνουν ένα ακίνητο 11,8 στρεμμάτων στο οποίο στεγάζονται οι κύριοι χώροι του Ορφανοτροφείου, ακίνητο 1.627 τ.μ. όπου λειτουργεί ήδη το εστιατόριο Ιθάκη του Βασίλη Σταθοκωστόπουλου και μία έκταση 3.885 τ.μ. όπου έχουν χτιστεί τέσσερις κατοικίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συμβάσεις μίσθωσης που είναι ήδη σε ισχύ (δηλαδή του εστιατορίου και των τεσσάρων παραθεριστικών κατοικιών), η Εκκλησία εισπράττει ποσό περί των 650 χιλιάδων ευρώ ετησίως. «Το σύνολο των εσόδων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση της περιουσίας του Ορφανοτροφείου προορίζεται και διατίθεται αποκλειστικά για την επίτευξη των φιλανθρωπικών σκοπών που προβλέπονται στο καταστατικό του», αναφέρει πρόσφατη ανακοίνωση του Ορφανοτροφείου, την οποία εξέδωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή ως απάντηση στις «αντεγκλήσεις» της δημοτικής αρχής.
«Η Εκκλησία δεν κάνει κάτι παράνομο, εκμισθώνει μία έκταση με τρεις οικοδομικές νησίδες για 99 χρόνια. Το ζήτημα όμως είναι πως ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών βαίνει διαρκώς μειούμενος. Το Ορφανοτροφείο πριν από 12 χρόνια φιλοξενούσε 45 παιδιά και σήμερα έχουν μείνει μόνο τέσσερα», λέει ο κ. Κωνσταντέλλος. «Όλα τα μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα ξεκίνησαν να λειτουργούν εγκαταστάσεις στα νότια προάστια και στο Κορωπί, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης. Αυτό αποδεικνύει πόσο κατάλληλη είναι η Βουλιαγμένη για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Πρόκειται, εξάλλου, για μία ιστορική εγκατάσταση, το Ορφανοτροφείο λειτούργησε ως το πρώτο δημοτικό σχολείο το 1927», προσθέτει.
Σύμφωνα με το Ορφανοτροφείο, τα ακίνητα αποκτήθηκαν δια αγοράς το 1927 και αναφορικά με τη λειτουργία του, τα ορφανά παιδιά θα μετεγκατασταθούν σε άλλο, πλέον κατάλληλο και εντός αστικού ιστού ακίνητο, τις εργασίες ανακαίνισης του οποίου θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου ο μισθωτής.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση, ο δήμαρχος εξηγεί πως μία έκταση όπου επιτρέπονται χρήσεις πρόνοιας με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 254, θα εκμισθωθεί έναντι 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ στο κάδρο μπαίνει πλέον και μία υποσχετική, βάσει της οποίας οι χρήσεις γης ή ο συντελεστής δόμησης θα τροποποιηθούν με ΕΣΧΑΣΕ ή ΕΣΧΑΔΑ. «Κλείνουν, δηλαδή, το μάτι στους επενδυτές, υποσχόμενοι ότι είτε με αυτόν τον τρόπο είτε με Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και επικαιροποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, οι χρήσεις θα αλλάξουν. Εκτός από την παύση λειτουργίας του Ορφανοτροφείου έπειτα από 100 χρόνια, αλλάζουν οι πολεοδομικοί περιορισμοί επί τα χείρω».
Φέρεται μάλιστα η Εκκλησία να βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ούτως ώστε να βρεθεί λύση για την αλλαγή των χρήσεων, με σκοπό αν βρεθεί επενδυτής για τη συγκεκριμένη έκταση να επιτραπεί η ανέγερση ξενοδοχείου και τουριστικών εγκαταστάσεων. «Ωφέλιμο για την περιοχή είναι να παραμείνει το πράσινο, να συνεχίσουν να λειτουργούν οι πέτρινες εγκαταστάσεις ως δομές πρόνοιας και η Εκκλησία να συνεχίσει την κοινωνική δράση της».
Ως εκ τούτου, ο δήμος θα «παίξει» το χαρτί της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας αν επιχειρηθεί να αλλάξει ο συντελεστής δόμησης ή οι χρήσεις γης με ΕΣΧΑΣΕ ή Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Όπως προαναφέρθηκε, η συνολική έκταση στην οποία ανήκουν τα υπό αξιοποίηση ακίνητα φτάνει ξεπερνά τα 90 στρέμματα. «Η επικαρπία των υπόλοιπων 80 στρεμμάτων ανήκει στο δήμο και η ψιλή κυριότητα στην Εκκλησία», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντέλλος.
«Είμαστε οπαδοί του μοντέλου της ήπιας ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται πολλά έργα, τα οποία όμως δεν πρέπει να αλλάξουν επί τα χείρω τη φυσιογνωμία της περιοχής. Αν εξαφανιστεί το σύνολο της βλάστησης της Βουλιαγμένης, θα υποβαθμιστεί και η αξία της ίδιας της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας».
Αυτή τη στιγμή στην κατοχή της Εκκλησίας βρίσκονται σχεδόν 380 στρέμματα, τμήμα των οποίων «δεσμεύεται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό». Ο κ. Κωνσταντέλλος εξηγεί πως «υπάρχει μια εκκρεμούσα πολεοδομική ρύθμιση». Με απόφαση του 1951 εγκρίθηκε το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της Βουλιαγμένης. «Τότε έδωσε 55% εισφορά σε γη, αλλά στη συνέχεια με τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου σχεδόν κάθε τετραετία, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που είχε δημιουργηθεί, ανατράπηκε. Από το 2004 έως το 2007 οι εκτάσεις ήρθαν ξανά στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας». Με απόφαση του 2021 εγκρίθηκε η επανεπιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε περίπου 264 στρέμματα αδόμητης γης στη Βουλιαγμένη, λόγω αρνητικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου στην περιοχή. «Αυτή η υπόθεση θα κριθεί στο ΣτΕ και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια», καταλήγει.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έρχεται νομοθέτηση για την επέκταση του συστήματος IRIS στο σύνολο των επιχειρήσεων
- Σε συναγερμό η Βρετανία: Έρχεται η «κακοκαιρία του αιώνα» – Μήνυμα από τις αρχές σε 4,5 εκατ. πολίτες
- ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Μ.: Σχόλια για το νέο Κ.Ο.Κ.
- Γεωργιάδης: Να εμπιστεύεστε το ΕΣΥ – Δεν με πτοεί η ιδεοληψία των αριστερών