Με ώθηση από τις μεγάλες αναπτύξεις ο κλάδος των γραφείων έδειξε ότι ακόμα και εν μέσω πανδημίας είναι πολύ… σκληρός για να πεθάνει.

Χάρη στο βελτιωμένο κλίμα και στα μεγάλα projects που έχουν ολοκληρωθεί, η αγορά των γραφείων στην Αθήνα κατέγραψε πέρσι ανάπτυξη της τάξης του 10%, ενώ 80.000 τετραγωνικά κατέληξαν σε μισθωτές, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έρευνα της Cushman & Wakefield Proprius.

1

Η Λεωφόρος Κηφισίας ήταν η πιο ελκυστική αγορά γραφείων κατά το δ’ τρίμηνο του 2021, ακολουθούμενη από το κέντρο της Αθήνας. Η ακτινογραφία των ερευνητών στα deals αυτής της περιοχής δείχνει ότι η Κηφισίας χαρακτηρίζεται από μικρομεσαίες συναλλαγές (ακίνητα μικρότερα των 3.000 τ.μ.), που μάλιστα αντιπροσωπεύπυν των 95% των μισθώσεων.

Τα κριτήρια βιωσιμότητας εξακολουθούν να είναι ψηλά στη λίστα με τα ζητούμενα, αφού οι χρήστες εστιάζουν όλο και περισσότερο στα πιστοποιημένα πράσινα κτίρια που βρίσκονται σε επιχειρηματικούς κόμβους, με στόχο να ενθαρρύνουν την επιστροφή στην εργασία στο γραφείο, πιο τακτικά. Μάλιστα, τα κριτήρια ESG θεωρούνται τόσο απαραίτητα, ώστε να μεγαλώνουν το χάσμα μεταξύ της κύριας και της δευτερογενούς αγοράς, ενώ και η ευελιξία στα συμβόλαια παραμένει ζωτικής σημασίας ειδικά για τους χρήστες του κλάδου της τεχνολογίας.

100.000 τ.μ. προστίθενται στο κτιριακό δυναμικό της Αθήνας

Η περιορισμένη διαθεσιμότητα ποιοτικών κτιριακών ακινήτων στις «καλές» περιοχές της πρωτεύουσας έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση των ενοικίων, με τους ερευνητές να σημειώνουν πως τα έργα που θα ολοκληρωθούν θα δείξουν το δρόμο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή 101.000 τ.μ. γραφείων, που αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2022, ενώ οι μακροπρόθεσμες πρόσθετες αναπτύξεις γραφείων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 250.000 τ.μ..

Ενδεικτικά, στο pipeline των επενδυτών είναι η ανάπτυξη 50.000 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας – όπου οι αποδόσεις φτάνουν το 5,8% – 33.500 τ.μ. στα βόρεια προάστια (Κηφισίας, Μεσογείων και Αττική Οδό) και 99.450 τ.μ. στα νότια της πόλης (Συγγρού και Βουλιαγμένης). Τα γραφεία σε βόρεια και νότια προάστια αποδίδουν κατά 6% και 6,3%, αντίστοιχα.

Ένας Γερμανός πρωταγωνιστής στα deals του δ’ τριμήνου

Η έρευνα κατατάσσει στις συμφωνίες – κλειδιά του δ’ τριμήνου του 2021 την πώληση του ιστορικού κτιρίου του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά στο γερμανικό fund Εhret+Κlein. Το κτίριο προσφέρει περίπου 3.500 τ.μ. εκμισθώσιμου χώρου, που είναι κενός από το 2007 και θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων.

Τα σημαντικότερα από τα projects που ολοκληρώθηκαν το ίδιο διάστημα είναι κτίριο γραφείων 3.180 τ.μ. στη βορειοανατολική Αθήνα από τη New Eleven Capital του Ηρακλή Κουνάδη, η ανακατασκευή του έτερου κτιρίου του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου από την Trastor και η κατασκευή κτιρίου του “Κυανός Σταυρός” 3.600 τ.μ. στη Βασιλίσσης Σοφίας από την Ten Brinke.

Οι πρωταγωνίστριες ΑΕΕΑΠ & οι νέες αφίξεις από τον Άλιμο μέχρι το Μαρούσι

Στις νέες αφίξεις των γραφείων στην Αθήνα συγκαταλέγεται η ανάπλαση του συγκροτήματος της Φαμάρ στον Άλιμο από τη Grivalia, που ανακατασκευάζει και τα παλιά γραφεία της Φοίνιξ Ασφαλιστική στη Σταδίου. Τα πρώτα της γραφεία πιστοποιημένα κατά LEED ετοιμάζει η Briq Properties στην Ποσειδώνος, ενώ επί χάρτου έχει η Trastor και τα πράσινα γραφεία στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

Η Prodea έχει στα σκαριά την ανάπτυξη γραφειακού συγκροτήματος στο ακίνητο των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Μαρούσι, ολοκληρώνοντας παράλληλα τα νέα projects στη Λεωφόρο Συγγρού, εκ των οποίων ένα έχει μισθωθεί στη Generali.

Στο Μαρούσι παραδίδεται άμεσα και το Kaizen Campus από την κοινοπραξία των Dimand – Prodea, που θα καταστήσει λειτουργικό και τον Πύργο του Πειραιά, ενώ κύρια χρήση θα είναι τα γραφεία και στο υπό ανακατασκευή Μινιόν της Πατησίων.

Η Noval Properties θα χτίσει στη θέση του παλιού εργοστασίου της Kodak νέο συγκρότημα γραφείων, σε συνεργασία με τη Brooklane.

Διαβάστε επίσης:

Τιμές Μονακό στο Ελληνικό

Οι κινήσεις του Ελληνικού Στρατού στη σκακιέρα του real estate

Dimand: Σόλο “διεκδικητής” του ακριβότερου φιλέτου της Αίγινας