Σχεδόν τρία χρόνια μετά την πώληση των ασημικών της Άλφα Γκρίσιν, περιουσιακά στοιχεία του Βασίλη Γκρίσιν στους Παξούς βγαίνουν στο σφυρί.

Η εκποίησή τους θα αποτελέσει τον επίλογο μιας επιχειρηματικής διαδρομής, τον οποίο ο αυτοδημιούργητος απόγονος ρωσικής οικογένειας στρατιωτικών της εποχής των Τσάρων δεν είχε φανταστεί στην αρχή της δραστηριοποίησής του. Το 1985 ιδρύθηκε η Άλφα Γκρίσιν ως ομόρρυθμη εταιρεία, μετασχηματίστηκε σε Α.Ε. το 1989 και εισήχθη στο Χρηματιστήριο το 2004. Ήταν από τις πρώτες εταιρείας υποστήριξης κρίσιμων εφαρμογών (BCC – Business Critical Continuity).

Τη δεκαετία του 1960 μπήκε στην εμπορία αυτοκινήτων μέσω της Γκρίσιν – Παππάς, που δημιούργησε με τους Σπύρο Μαχμουρίδη και Βασίλη Παππά. Η Βελμάρ, όπως μετονομάστηκε η εταιρεία που είχε αναλάβει την αντιπροσωπεία της Ford, πουλήθηκε αργότρα στον Παναγιώτη Νίκα, ιδρυτή της αλλαντοβιομηχανίας και σήμερα ανήκει στον όμιλο Βασιλάκη.

Μετά την αυγή του μιλλένιουμ, ο όμιλος του Βασίλη Γκρίσιν ανέλαβε την αντιπροσώπευση των κλιματιστικών Panasonic, επεκτάθηκε στα ακίνητα και αργότερα, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στον τομέα της ενέργειας συνέπραξε με την Deutsche Bank για τη σύσταση της Deutsche Αeolia Α.Ε., με στόχο την ανάπτυξη και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, κοινοπραξία που έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η πτώση της Άλφα Γκρίσιν

Η πτώση της Άλφα Γκρίσιν ήρθε μετά το 2010 και επιταχύνθηκε την περίοδο που ο γιος του Βασίλη Γκρίσιν, Αλιόσα, πήρε το τιμόνι της εταιρείας, στο οποίο, πάντως, αργότερα επέστρεψε ο ίδρυτής της. Ενώ είχαν προηγηθεί προσπάθειες αναδιάρθρωσης ήδη από το 2016, μέσω και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το 2018 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση των Alpha, Eurobank, Εθνική και Eurobank Εργασίας Χρηματοδοτικές Μισθώσεις για υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Θυμίζουμε ότι στην Άλφα Γκρίσιν είχε συμμετοχή και η Intracom, ενώ τους Βασίλη Γκρίσιν και Σωκράτη Κόκκαλη συνέδεαν φιλικοί δεσμοί.

Η διοίκηση, επί ημερών Αλιόσα Γκρίσιν, καταλόγισε ευθύνες στις τράπεζες, εννοώντας ότι η εταιρεία είχε υποβάλει προτάσεις αναδιάρθρωσης που απορρίφθηκαν από τις πιστώτριες. Η εταιρεία εντάχθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το 2018, με τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες να ανέρχονται σε περίπου 26 εκατ. ευρώ. Το 2020 έπεσε επίσημα η αυλαία της Άλφα Γκρίσιν, με τη Grant Thornton να προχωρά, ως ειδική διαχειρίστρια, στην πώληση μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού των γραφείων της εταιρείας στη Νέα Σμύρνη και άλλων ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων.

Αυτή τη φορά βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα του Βασίλη Γκρίσιν στο Μογγονήσι, νησίδα των Παξών, στο νότιο τμήμα της οποίας έχει κατασκευαστεί πολυτελής κατοικία της γνωστής ιταλικής δυναστείας βιομηχάνων Ανιέλι. Πρόκειται για ένα μικρό νησί έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων, με θαμνώδη βλάστηση, μικρούς ελαιώνες και αμπελώνες, με χαμηλή στάθμη υποδομών καθώς το οδικό δίκτυο αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από χωμάτινες οδούς. Πάνω στο νησί υπάρχουν μεμονωμένες πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, ένα τουριστικό κατάλυμα, καθώς και μία επιχείρηση εστίασης με οργανωμένη παραλία και μικρή μαρίνα.

Ο πλειστηριασμός με επισπεύδουσα τη DoValue έχει προγραμματιστεί για την 20η Σεπτεμβρίου και αφορά το 1/2 εξ αδιαιρέτου ενός αγροτεμαχίου έκτασης 4.487,119 τ.μ., με τιμή εκκίνησης 81.303 ευρώ. Σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο είναι το1/2 ενός ελαιοκτήματος, έκτασης 4.457,78 τ.μ., με τιμή εκκίνησης 143.111 ευρώ, του οποίου η αγοραία αξία της πλήρους κυριότητας ανέρχεται σε 337.437 ευρώ. Για το ακίνητο είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια που αφορούσε στην ανέγερση διώροφης οικοδομής με υπόγειο και πισίνα, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί και αναθεωρήθηκε το 2016 για παράταση ισχύος έως το 2018. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η προβλεπόμενη οικοδομή θα έχει επιφάνεια ορόφου 54,02 τ.μ. και πισίνα 30,75 τ.μ..