ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη μικρή διαθεσιμότητα των φοιτητικών κατοικιών, τις οποίες, ιδιαίτερα στην Αθήνα, οι γονείς ψάχνουν με το κυαλί, διείδαν οι εταιρείες ακινήτων, που κάνουν τα βήματά τους στη συγκεκριμένη αγορά, μέσω εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων.
Πρόσφατα, η Prodea έκανε γνωστό ότι αναπτύσσει συγκρότημα διαμερισμάτων στην Κυψέλη, στο πλαίσιο των επενδύσεών της στην αγορά των κατοικιών, στην οποία θα ρίξει κεφάλαια 200 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών και το συγκεκριμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο, όπως όλα, αναπτύσσει η ΑΕΕΑΠ και θα λειτουργεί ομάδα developers η οποία συνεργάζεται με την Prodea. Μάλιστα, η πολυκατοικία στην Κυψέλη είναι το πρώτο βήμα της Prodea εκτός «προνομιούχων περιοχών», όπως τα βόρεια προάστια και το Ελληνικό, όπου θα χτιστούν τα πρώτα της έργα προς ενοικίαση και πώληση.
Το χορό των επενδύσεων στις φοιτητικές εστίες ξεκίνησε, πάντως, η Premia Properties, που είχε ανακοινώσει ήδη από τα τέλη του 2021 τη συμφωνία με την Hamlet Student Flats, μια συναλλαγή που ολοκληρώθηκε το φετινό πρώτο τρίμηνο. Η Premia έβαλε στο χαρτοφυλάκιό της τρία ακίνητα σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για 153 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα συνολικού εμβαδού 7.764 τ.μ. στο κέντρο της Πάτρας, στην Κυψέλη και στη Βαλαωρίτου στη Θεσσαλονίκη, που αναπτύχθηκαν και λειτουργούνται από την Hamlet Student Flats, με παροχές όπως ηλεκτρικός εξοπλισμός, Wi-Fi και υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης.
Σημειωτέον ότι το τελευταίο στη συμπρωτεύουσα ανήκει στην Εκκλησία και μισθώνεται μακροχρόνια στην Premia. Τα συνολικά έσοδα από τα μισθώματα αυτών των serviced apartments προβλέπεται να ανέλθουν σε 640 χιλ. ευρώ ετησίως, με υπογεγραμμένες μισθώσεις διάρκειας 20 ετών, κλάδος στον οποίο η εταιρεία σκοπεύει να επεκταθεί, με 1.000 διαμερίσματα σε ορίζοντα πενταετίας.
Επένδυση σε φοιτητικές κατοικίες υλοποιεί και η Intrakat, η οποία έχει μικρότερη μέχρι ώρας έκθεση στο real estate. Η κατασκευαστική επέλεξε να τοποθετήσει κεφάλαια σε μία από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις, την Πάτρα, όπου θα αναπτύξει κτίριο εστιών σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Έχει, μάλιστα, εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια, σύμφωνα με ενημέρωση της Intrakat, που φέρεται να μείνει εκεί, αφού η νέα διοίκηση έκανε γνωστό ότι θα επενδύσει περαιτέρω στο real estate.
Αθήνα: Ζητούν ενοίκιο 450 ευρώ για γκαρσονιέρα της δεκαετίας του ’70
Πάντως, θα φανεί αν οι κινήσεις αυτές ανοίξουν την πόρτα και σε άλλες επιχειρήσεις, αφού η εύρεση φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο έχει μετατραπεί σε δύσκολη εξίσωση. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75%, ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες και έχει επεξεργαστεί το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.
Με βάση τα ίδια στοιχεία, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι συγκεκριμένες κατοικίες αποτελούν μόλις το 12,47% και περιλαμβάνουν κυρίως γκαρσονιέρες, ενώ σχεδόν οι 7 στις 10 έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 351 έως 450 ευρώ. Το μεγαλύτερο απόθεμα βρίσκεται σε περιοχές όπως τα Κάτω Πατήσια, η Πλατεία Βικτωρίας, η Πλατεία Αττικής, το Γκύζη, η Κυψέλη και ο Κολωνός και οι αγγελίες μιλούν για σπίτια, το νεότερο των οποίων είναι κατασκευής του 1980.
Στα δυτικά προάστια, τα φοιτητικά σπίτια έχουν σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα με ελάχιστες εξαιρέσεις σε ακίνητα μη ανακαινισμένα κατασκευής του 1970. Στις περιοχές των νοτίων προαστίων, οι ιδιοκτήτες 7 εκ των 10 κατοικιών έως 50 τ.μ., ζητούν ενοίκιο από 401 έως 500 ευρώ, με τα φθηνότερα να αντιστοιχούν σε μόλις 2,52% των σπιτιών. Το ίδιο και στον Πειραιά, όπου το 5 στις δέκα κατοικίες έως 50 τ.μ., έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 351 έως 450 ευρώ.
Θεσσαλονίκη: Με προσιτό ενοίκιο 1 στις 4 φοιτητικές κατοικίες
Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη είναι πιο ενθαρρυντική, καθώς διαθέτει ομοιόμορφη κατανομή των διαθέσιμων προς μίσθωση φοιτητικών κατοικιών σε συνάρτηση με το ζητούμενο ενοίκιο. Το 25,1% έχουν ενοίκιο έως 300 ευρώ, το 22,9% έως 350 ευρώ και το 24,3% έως 400 ευρώ. Τα 3 στα 10 σπίτια είναι κυρίως γκαρσονιέρες από 21 τ.μ. έως 30 τ.μ., κατοικίες που ως επί των πλείστον είναι κατασκευής 1970-1980.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί