• Real Estate

    Δεύτερη ευκαιρία για το πρώην «στρατηγείο» της ΝΔ στη Ρηγίλλης

    Γιάγκος και Θοδωρής Αγιοστρατίτης

    Γιάγκος και Θοδωρής Αγιοστρατίτης


    Στην τελική ευθεία φέρεται να μπαίνει η αξιοποίηση του χαρακτηρισμένου ως μνημείο κτίριο της Ρηγίλλης 18, που στέγαζε επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

    Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων καλείται να εγκρίνει σήμερα τη νέα μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου, το οποίο ανήκει στο ΕΚΠΑ και στο ίδρυμα Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδου, αλλά έχει μισθωθεί για 50 χρόνια στη The Margi, των αδελφών Γιάγκου και Θοδωρή Αγιοστρατίτη.

    Παρότι το υπουργείο Πολιτισμού θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει την αλλαγή χρήσης του κτιρίου σε κατοικία, με αποκατάσταση υφιστάμενου ισογείου κτίσματος στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και την κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο για τη διαμόρφωση χώρων φιλοξενίας δεν έχει αλλάξει.

    Η έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού έρχεται πέντε χρόνια μετά τις πρώτες ανακοινώσεις περί μίσθωσης του κτιρίου στην εταιρεία Αγιοστρατίτη και εκτός από την πανδημία, τα σχέδια αξιοποίησης του πρώην διατηρητέου έχουν καθυστερήσει εξαιτίας της περίπλοκης αδειοδοτικής διαδικασίας.

    Εξάλλου, εκτός από πλούσια ιστορία, τα πρώην γραφεία της ΝΔ έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που παραπέμπει στα γαλλικά hotels privés με μεγάλους χώρους υποδοχής, ευρύχωρα δωμάτια, ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο κλιμακοστάσιο και μεγάλο κήπο.

    Το υπουργείο καλείται επίσης να εγκρίνει τη μελέτη συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου και των διακοσμητικών στοιχείων του νεοκλασικού.

    Το κτήριο της οδού Ρηγίλλης 18

    Το κτίριο είναι χτισμένο σε οικόπεδο 1.017 τ.μ. στην οδό που φέρει το όνομα της δολοφονημένης γυναίκας του Ηρώδη του Αττικού.

    Επί 38 χρόνια είχε ταυτιστεί με τη Νέα Δημοκρατία τουλάχιστον μέχρι το 2011, όταν ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε τη μεταφορά των κεντρικών γραφείων του κόμματος στη Συγγρού.

    Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά, για λογαριασμό του Αλέξανδρου Διομήδη, καθώς φιλοξένησε την κατοικία του πρωθυπουργού και πρώτου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Προ πανδημίας, το 2019, είχε γίνει γνωστό πως το επενδυτικό πρόγραμμα για την ανακατασκευή του κτιρίου έχει προϋπολογισμό 1,68 εκατ. ευρώ και το μηνιαίο μίσθωμα είχε διαμορφωθεί σε 16.000 ευρώ, πλέον χαρτοσήμου, ωστόσο δεν είναι σαφές αν έχει γίνει αναπροσαρμογή.

    Οι δραστηριότητες των Αγιοστρατίτη στον τουρισμό

    Η Margi, με παρουσία στα νότια προάστια και τον Άγιο Σώστη Μυκόνου, έχει στην ιδιοκτησία της ακίνητο στην Κέα – εκτός από το μισθωμένο ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας – για μελλοντική αξιοποίηση ως χώρο φιλοξενίας.

    Τα αδέλφια Αγιοστρατίτη λειτουργούν το Margi στη Βουλιαγμένη, το beach restaurant Krabo στο Καβούρι, τη Margi Farm στα Καλύβια και από το 2021 το πρώην εστιατόριο «Ακτή», το οποίο μίσθωσαν σε δημοπρασία του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αντί 305.000 ευρώ το μήνα. Το 2022 ο τζίρος της Margi έφτασε τα 14,4 εκατ. από 9 εκατομμύρια ευρώ το 2021 και σημείωσε καθαρά κέρδη 5,7 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιες είναι οι ακριβότερες περιοχές της Αττικής για αγορά σπιτιού – Εξωφρενικά ποσά έως 12 χιλιάδες/τ.μ.

    Noval Property: Πώληση γραφείων στην Αθήνα έναντι 79.500 ευρώ

    Λονδίνο: Πωλητήριο σε αρχοντικό πτωχευμένου μεγιστάνα για $34 εκατομμύρια



    ΣΧΟΛΙΑ