• Real Estate

    Στην επέκταση του Mediterranean Cosmos επενδύουν Orilina και Lamda

    Μάριος Αποστολίνας, Διευθύνων Σύμβουλος Orilina Properties – Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος Lamda Development


    Το δεύτερο deal της παραχωρησιούχου του Ελληνικού με την Orilina Properties περιλαμβάνει την επέκταση του μοναδικού mall που ελέγχει η Lamda στη Θεσσαλονίκη, του Mediterranean Cosmos.

    Όπως έγινε γνωστό, η Orilina, ΑΕΕΑΠ των Τρύφωνα Νάτση και Brevan Howard, απέκτησε τα όμορα στο εμπορικό κέντρο οικόπεδα 72 στρεμμάτων, με σκοπό να ανεγείρει κτίριο υψηλής ποιότητας. Το σχέδιο, αφορά συγκεκριμένα στην επέκταση του mall με ένα έργο μεικτής χρήσης, που σημαίνει ότι εκτός από εμπορικούς χώρους, στα 61,4 στρέμματα θα αναπτυχθούν και γραφεία. Θυμίζουμε ότι η έκταση στην Πυλαία Θεσσαλονίκης είναι ιδιοκτησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έχει μισθωθεί από τη Lamda έως το 2065.

    «Αξιοποιώντας την υπάρχουσα δυναμική του υφιστάμενου εμπορικού κέντρου, όπως και τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης», η κοινοπραξία των Orilina και Lamda (στην οποία η πρώτη θα έχει ποσοστό 80%) σχεδιάζει την ανέγερση κτιρίου 61 στρεμμάτων, με ανωδομή 12.300 τ.μ.

    Η μεγαλύτερη ανάπτυξη κερδοφορίας ανάμεσα στα εμπορικά

    Η επένδυση για την επέκταση του εμπορικού υπολογίζεται σε 22 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2021, το Mediterranean Cosmos είναι το πιο αποδοτικό mall της Lamda από άποψη ανάπτυξης EBITDA. Το retail EBITDA του εμπορικού σημείωσε άνοδο της τάξης του 24% το 2021, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 14,1 εκατομμύρια, ενώ φέτος επιστρέφει στον προ πανδημίας τζίρο.

    Mediterranean Cosmos

    Στην επάνοδο των τριών malls αναφέρθηκε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, κάνοντας σαφές πως οι τζίροι των καταστημάτων στη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου διαμορφώνονται σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά της περιόδου Απριλίου – Ιουνίου του 2019.

    Η κινητικότητα που διαφαίνεται στα malls της παραχωρησιούχου του πρώην αεροδρομίου λαμβάνει χώρα ενόσω προετοιμάζεται η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο, το 2023. Από την εταιρεία έχει αποεπενδύσει η αμερικανική Varde Partners και έχει αγοράσει το ποσοστό της (31,7%) έναντι 109 εκατ. ευρώ η Lamda, ενώ επόμενο βήμα είναι να εισφερθεί σε αυτή το mall του Αμαρουσίου (τώρα περιλαμβάνει το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos), τα δύο νέα εμπορικά του Ελληνικού και το νέο asset που ετοιμάζεται να εξαγοράσει, έτσι ώστε να αποτελέσει επενδυτικό καταφύγιο. Κατόπιν, η Lamda Malls θα μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ, με την εισηγμένη να είναι ανοιχτή στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία.

    Η «όμορη» επένδυση της Orilina

    Σχεδόν 3 εκατ. ευρώ θα δαπανήσει αποκλειστικά η Orilina στα υπόλοιπα 10 στρέμματα της έκτασης που εξαγόρασαν οι δύο εταιρείες από κοινού. Σε αυτή την περίπτωση, στο πλάνο της ΑΕΕΑΠ είναι η ανάπτυξη γραφειακών χώρων ή και κατοικιών, δεδομένης της ζήτησης που καταγράφει η περιοχή, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο, αλλά και από εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως είναι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

    Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες είναι η δεύτερη στη διάρκεια του Μαΐου, αφού η Orilina είχε ήδη κάνει γνωστή τη στρατηγική συνεργασία με τη Lamda, με φόντο το Ελληνικό, όπου θα αναπτυχθεί κτίριο κατοικιών και άλλων βοηθητικών εγκαταστάσεων, έως 4.565 τ.μ. καθώς και yacht club με χώρους εστίασης, αναψυχής, ευεξίας, εκδηλώσεων, έως 1.225 τ.μ.. Πρόκειται για επένδυση 70 εκατομμυρίων, η οποία θα αποτελείται από μία ιδιωτική λέσχη, με σύγχρονη κάβα, καθώς και μπαρ δίπλα στη μαρίνα προσβάσιμο στο κοινό. Το τμήμα της οικιστικής ανάπτυξης θα αποτελείται από επώνυμες κατοικίες με θέα στη θάλασσα.



    ΣΧΟΛΙΑ