ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα κολλήματα στην εκτός σχεδίου δόμηση προκαλεί η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, καθώς οι δικαστές μπλοκάρουν την έκδοση οικοδομικών αδειών και την ανέγερση αγροτικών κτιρίων, κατά παρέκκλιση, όπως αυτή είχε οριστεί από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του 1985.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω της απόφασης 992/2023 το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μέσω της οποίας εγκρίθηκε παρέκκλιση από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις περί εκτός σχεδίου δόμησης για την κατασκευή αγροτικής αποθήκης, σε μη άρτιο γήπεδο στη Νότια Εύβοια.
Βάσει αυτής δημιουργείται δεδικασμένο που προστίθεται στην απόφαση 176/2023 με την οποία το ΣτΕ είχε παγώσει όλες τις οικοδομικές άδειες στην Πάτμο σε περιοχές που ήταν εκτός σχεδίου καθώς δεν είχαν «πρόσωπο» σε δημόσια οδό.
Αναλυτικότερα η σχετική απόφαση που θέτει σε κίνδυνο όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων και εκτάσεων αναφέρει ότι «η δίκη διατηρεί το αντικείμενό της, ως προς την έγκριση της παρέκκλισης, η οποία δεν εξαντλείται σε μία εφαρμογή, αλλά μπορεί να εφαρμοσθεί και στο μέλλον».
Τονιζόταν, δε, ότι «οι παρεκκλίσεις από τους πάγιους όρους δόμησης μιας περιοχής, και όταν ακόμη αναφέρονται σε ορισμένα ακίνητα, πρέπει να εντάσσονται στην κατηγορία με την οποία συνδέονται χωρικά και έχουν κανονιστικό χαρακτήρα.
Οι συγκεκριμένες αρχές ισχύουν και για τους όρους δόμησης των περιοχών εκτός σχεδίου, οι οποίοι, κατά την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν επιτρέπεται να είναι ευνοϊκότεροι των όρων εντός σχεδίου, ούτε να οδηγούν σε αλλοίωση του χαρακτήρα των εκτός σχεδίου περιοχών».
Τι αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα που είχε εκδοθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980 προέβλεπε την έγκριση παρέκκλισης από τους κατά τον κανόνα όρους της εκτός σχεδίου δόμησης. Επ΄αυτού στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι «δεν προβλέπουν νόμιμα κριτήρια για την έγκριση της παρέκκλισης».
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές δεν προκύπτει ο λόγος δημοσίου συμφέροντος που εξυπηρετείται με την παρέκκλιση, δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια οι υποκειμενικές και αντικειμενικές προϋποθέσεις για την έγκρισή της, ιδίως ως προς τον καθορισμό των δικαιούχων και τα ελάχιστα όρια εμβαδού, προσώπου και βάθους του γηπέδου για την έγκριση της παρέκκλισης, ενώ και όπου καθορίζονται ανώτατα ή κατώτατα όρια, το εύρος της απόκλισης είναι ανεπίτρεπτα μεγάλο.
Τι γίνεται με τα αγροτεμάχια
Η σχετική απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται και το ζήτημα των αγροτεμαχίων καθώς «ευνοείται η δόμηση μειονεκτικών αγροτεμαχίων, η κατάτμηση των αγροτικών κλήρων και η ενδεχόμενη οικοπεδοποίησή τους. Τέλος δεν προβλέπεται κλιμάκωση των όρων δόμησης ανάλογα με τον τυχόν ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής, αλλά όλες οι περιοχές αντιμετωπίζονται ομοιόμορφα».
Οι δικαστές επισημαίνουν, δε, ότι το παραπάνω οφείλεται στο γεγονός ότι οι διατάξεις αναπαράγουν τις ρυθμίσεις παλαιότερου ΠΔ της 6-17.10.1978, το οποίο θεσπίσθηκε πριν την αναμόρφωση της νομοθεσίας περί χωροταξίας, περιβάλλοντος και αρχαιοτήτων και δεν συντονίζεται με αυτήν.
Όπως προσθέτουν: «Οι πλημμέλειες του 1985 δεν θεραπεύονται κατά την αντιμετώπιση κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης, διότι τα κριτήρια για την έγκριση της παρέκκλισης πρέπει να ορίζονται εκ των προτέρων στον νόμο και όχι να τίθενται επ’ ευκαιρία της εκάστοτε εφαρμογής του», ενώ «η έγκριση της παρέκκλισης δεν αποτελεί εφαρμογή του νόμου με την έκδοση ατομικής διοικητικής πράξης, αλλά, κατ’ ουσίαν, κανονιστικό καθορισμό όρων δόμησης για κάθε συγκεκριμένο γήπεδο από το αποφασίζον όργανο, κατ’ ενάσκηση ανεπίτρεπτα ευρείας διακριτικής ευχέρειας».
Διαβάστε επίσης:
Αυτοκίνητο με βαρύ οπλισμό εντοπίστηκε στον Νέο Κόσμο
Χρηματιστήριο: Χορηγοί στο πάρτι Μυτιληναίος, Alpha, Πειραιώς και Jumbo
Σκέρτσος για οικονομικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Ξαναζεσταμένο φαγητό σε καινούργιο «πιάτο»
──────────────────
Εκλογές 2023