Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Sotheby’s: Τι επηρεάζει την αγορά πολυτελούς κατοικίας; – Οι δύο παράγοντες-κλειδιά

Μια πολυτελής κατοικία 28 εκατομμυρίων δολαρίων στο Locust Valley της Νέας Υόρκης

Μια πολυτελής κατοικία 28 εκατομμυρίων δολαρίων στο Locust Valley της Νέας Υόρκης. Πηγή: Dynamic Media Solutions

Οι εκλογικές αναμετρήσεις σε όλο τον κόσμο αναμένεται να έχουν σοβαρό, αν και προσωρινό αντίκτυπο στις πολυτελείς κατοικίες, σύμφωνα με τη νέα ενδιάμεση έκθεση Luxury Outlook του οίκου Sotheby’s International Realty.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό που διαπιστώσαμε όταν μιλήσαμε με συναδέλφους και μετά από έρευνα σε διάφορα μέρη του κόσμου, είναι ότι φαίνεται να υπάρχει μια προσωρινή μείωση στη συναλλακτική δραστηριότητα, που σχετίζεται άμεσα με τις εκλογές», σημειώνει  ο Chief Marketing Officer Bradley Nelson, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έκθεσης.

Η έκθεση αναφέρεται σε εκλογικές αναμετρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έως  τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική έως την Ινδία.

Η Christie-Anne Weiss του TTR Sotheby’s International Realty στην Ουάσιγκτον σημειώνει:

«Από την εμπειρία μου, αυτό που βλέπουμε ξανά και ξανά είναι ότι η αγορά μας παρουσιάζει ύφεση γύρω στον Οκτώβριο», τον μήνα πριν από την ημέρα των εκλογών.

«Μόλις ολοκληρωθούν οι εκλογές, επέρχεται η κανονικότητα. Είναι η ψυχολογία του αγοραστή, οι άνθρωποι δεν παίρνουν σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις όταν υπάρχει επικείμενη αβεβαιότητα», συνεχίζει.

Επίσης, οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν απλώς τη συμπεριφορά των αγοραστών, αλλά αναμένεται να περιορίσουν και την προσφορά.

«Ενδέχεται να δεχτείτε ότι αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή», σημειώνει ο Nelson.

«Έτσι μπορεί να παραμείνετε εκτός αγοράς μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές,. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη πρακτική», προσθέτει.

Οι επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων

Σύμφωνα με τον Nelson, «Τα επιτόκια παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό επηρέασε αναπόφευκτα και τις τιμές».

Στην έκθεση του Sotheby’s αναφέρεται επίσης ότι «αν αρχίσουν να πέφτουν τα επιτόκια, οι άνθρωποι θα αγοράσουν. Αν παραμείνουν ψηλά, ο κόσμος θα αποστασιοποιηθεί».

Η έκθεση αναφέρει συναλλαγές πολυτελών ακινήτων στη Βραζιλία, όπου τα ποσοστά έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν.

Η Βραζιλιάνα χρηματίστρια Renata Victorino, η οποία λέει ότι «οι πιο εύποροι αγοραστές δεν εξαρτώνται από τον δανεισμό, αλλά για τους επενδυτές, η μείωση των επιτοκίων κάνει τα ακίνητα μια πιο ενδιαφέρουσα επιλογή».

Δεδομένου ότι «κάθε εμπειρογνώμονας που ρωτήσαμε για την έκθεση προβλέπει ότι οι τιμές δεν θα ξεκινούν με τον αριθμό “5” μέχρι το 2025», ο Nelson τονίζει ότι υπάρχει πιθανότητα οι συναλλαγές πολυτελείας να παραμείνουν συγκριτικά υποτονικές για το υπόλοιπο του έτους.

Μια «καλή στιγμή για αγορά»

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν προσφορές. Καθώς η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά, οι τιμές για τα πολυτελή ακίνητα σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να παραμένουν σταθερές, επισημαίνει ο Nelson.

Είναι ένα φαινόμενο, τονίζει, που μπορεί να αποδοθεί τουλάχιστον εν μέρει σε «μια λογική παλαιότερης γενιάς, οι άνθρωποι της οποίας θα είχαν πουλήσει το σπίτι τους για να μειώσουν τις δαπάνες, αλλά πραγματικά επιλέγουν να γεράσουν εκεί».

Αυτό είναι το αποτέλεσμα δύο παραγόντων: «Αναζητούν τις ευκαιρίες και βλέπουν ότι αυτά που βρίσκουν είναι εξίσου ακριβά με το μεγαλύτερο σπίτι που έχουν ήδη», λέει ο Nelson.

Ο δεύτερος παράγοντας, όπως υποστηρίζει, είναι ότι έχουν συσσωρεύσει τόσο πολύ πλούτο στη διάρκεια της ζωής τους, που μπορούν πραγματικά να αντέξουν οικονομικά οποιαδήποτε κόστος συντήρησης, και να μείνουν στη θέση τους για περισσότερο διάστημα.

Έτσι, η προσφορά φαίνεται να είναι περιορισμένη.

Όμως, η μείωση των επιτοκίων αναμένεται να επαναφέρει περισσότερους αγοραστές στην αγορά, ενώ ο ανταγωνισμός θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα για τα λίγα σπίτια που είναι διαθέσιμα.

Με αυτή τη πιθανότητα στον ορίζοντα, «τώρα είναι πραγματικά μια πολύ ελκυστική στιγμή για αγορά», σημειώνει ο Nelson.

Διαβάστε επίσης: 

Σπας Ρούσεφ: Ποιος είναι ο Βούλγαρος μεγιστάνας που παντρεύει την κόρη του στη βίλα – παλάτι στο Πόρτο Χέλι

Μπερνάρ Αρνό και Ανδρέας Δρακόπουλος: Μόδα και Τέχνη

Παλόμα Πικάσο: Τρυφερές αναμνήσεις από τον Πικάσο με άρωμα πορτοκαλιάς