ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αγορά κατοικίας σήμερα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο.
Έπειτα από μια δεκαετή οικονομική κρίση και μια πανδημία, η αγορά των κατοικιών (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, βίλες, εξοχική κατοικία) θα αναδιαταχθεί και θα ξεκινήσει από μια νέα βάση.
Τα παραπάνω επισημαίνει σε σχετική ανάλυσή του ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος τ. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και Επιστημονικός Σύμβουλος της SOLUM Property Solutions, αναλύοντας τις θετικές και αρνητικές παραμέτρους που θα καθορίσουν την πορεία των τιμών σε αυτή την κατηγορία των ακινήτων:
Όπως επισημαίνει στη νέα κανονικότητα θα έχουμε, μεταξύ άλλων, πολύ μικρότερο ΑΕΠ, σημαντική ανεργία, μειωμένα διαθέσιμα στα νοικοκυριά (ιδίως αυτών που τα μέλη εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα), περιορισμένο δανεισμό από τράπεζες και όλο και χειρότερα δημογραφικά δεδομένα.
Στις θετικές παραμέτρους συγκαταλέγει την ανάγκη για σύγχρονες, πράσινες οικίες, τα μηδενικά σχεδόν επιτόκια των τραπεζών για τους καταθέτες που ωθούν κάποιους στα ακίνητα και τα χαμηλά επιτόκια για στεγαστικά δάνεια, αν και όπως σημειώνει, οι Έλληνες καμένοι στο παρελθόν από το δανεισμό είναι διστακτικοί.
Ακόμα, τα ακίνητα που βρίσκονται, λόγω κόκκινων δανείων, στα χέρια των τραπεζών ή των funds, αφού ωριμάσουν, θα βγουν στην αγορά και θα επηρεάσουν ως ένα βαθμό τις τιμές.
Η βραχυχρόνια μίσθωση θα ανασυνταχθεί και θα δημιουργηθούν νέες ισορροπίες.
Η χρυσή βίζα θα αρχίσει πάλι να κινείται με κάποιους ρυθμούς που θα τείνουν να θυμίζουν το 2019.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα πάντα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, θα δημιουργήσουν μια νέα βάση η οποία θα ποικίλει ανάλογα με την πόλη, την τοποθεσία, το μέγεθος του ακινήτου, την ποιότητα και την κατάστασή του.
Ταυτόχρονα οι νέες οικοδομές είναι λιγοστές και εφόσον βρίσκονται σε καλά σημεία, συναντούν ικανή ζήτηση. Άρα εκεί έχουμε ελαφρά αυξητικές τάσεις στις τιμές πώλησης.
Οι παλαιότερες κατασκευές, εφόσον βρίσκονται σε καλές θέσεις και έχουν το κατάλληλο μέγεθος, συνήθως πωλούνται εφόσον η τιμή είναι λογική, διότι ο αγοραστής θα διαθέσει και χρήματα για την ανακαίνισή τους.
Οι κατοικίες στις πόλεις που θα εξακολουθήσουν να έχουν φοιτητές, θα παρουσιάζουν σταθερή ζήτηση, εφόσον δεν θα μειώνεται ο αριθμός των φοιτητών.
Επίσης η τηλεργασία, για όσους συνεχιστεί, θα δημιουργήσει την ανάγκη ενός μικρού έστω χώρου για εργασία από το σπίτι.
Στα δημοφιλή νησιά μας (όπως πχ Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κέρκυρα) η ζήτηση προέρχεται και από ξένους και οι τιμές θα κινούνται ανοδικά, αλλά σε λογικό πλαίσιο.
Λόγω της αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να αποκτήσουν δικό τους σπίτι η λύση θα είναι το ενοίκιο.
Η εξοχική κατοικία θα έχει κάποια κινητικότητα και από ξένους, όπως πχ στη βόρειο Ελλάδα υπάρχει σχετική ζήτηση από Ρουμάνους, Βούλγαρους και άλλους βαλκάνιους για μικρά και σχετικά φθηνά σπίτια κοντά στη θάλασσα, ενώ άλλα μέρη έλκουν το ενδιαφέρον, Άγγλων, Γερμανών, Αράβων, Ρώσων, Κινέζων, Ισραηλινών και άλλων αγοραστών.
Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η αγορά κατοικίας έφτασε στο υψηλότερο σημείο της το 2007 όπου ο δείκτης ήταν 100. Στην δεκαετή κρίση της οικονομίας, το 2017 ο δείκτης έφτασε στο χαμηλότερο σημείο και έκτοτε άρχισε η σταδιακή άνοδος των τιμών.
Στην Αθήνα από το 2018 έως το 2020 παρατηρήθηκε αύξηση τιμών από 18 έως 19%, στη Θεσσαλονίκη 11 έως 14%, στις άλλες πόλεις 2 έως 6,5% και στις υπόλοιπες περιοχές από 3 έως 10%.
Ακόμη παρατηρούμε ότι τα ακίνητα είναι περίπου 27% έως και 38% πιο φθηνά από ότι το 2007.
Διαβάστε επίσης
Πιτσιλής: Αφορολόγητες οι δωρέες γονέων στα παιδιά τους μέχρι €150.000 για αγορά κατοικίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια
- Γιώργος Αλεξανδράτος (ΝΕΕ): Προτεραιότητα μας η ναυτική εκπαίδευση και η προσέλκυση νέων στη θάλασσα