ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Να μειώσουν σημαντικά τα μισθώματα που ζητούν προκειμένου να διαθέσουν το ακίνητό τους σε μακροχρόνια μίσθωση, αντί της βραχυχρόνιας, υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες, εξαιτίας της έλλειψης ικανής ζήτησης.
Γενικότερα η αγορά τύπου Airbnb έχει πληγεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας μιας και ουσιαστικά αποτελεί τμήμα της τουριστικής βιομηχανίας, εκτός από ορισμένες – λίγες περιπτώσεις σε τουριστικές περιοχές, κυρίως κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό οδήγησε τους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να επιχειρήσουν να νοικιάσουν το ακίνητό τους μακροχρόνια.
Όπως εκτιμά ο Φώτης Τζάνος επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, GK Properties, η μείωση των εσόδων στην αγορά αυτή υπερβαίνει το 80%. Ακόμα και η απόπειρα να προσελκύσουν ενοικιαστές σε ακίνητα της περιοχής του Συντάγματος, με τιμές χαμηλότερες από αυτές στην προ κορονοϊό εποχή σε δευτερεύουσες περιοχές βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Κυψέλη) δηλαδή στην περιοχή των 35 με 40 ευρώ την ημέρα (έναντι τουλάχιστον 100 ευρώ που ήταν το σύνηθες κατά μέσο όρο στις καλές εποχές στο κέντρο της Αθήνας) είχαν πενιχρά αποτελέσματα. Εξαίρεση και ευχάριστη έκπληξη, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτέλεσε η περιοχή του Πόρτο Ράφτη στην οποία το Airbnb, όπως εκτιμάται, είχε ικανοποιητική πληρότητα αφού συγκέντρωσε την προτίμηση Ελλήνων εκδρομέων.
Τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι κυρίως μικρής επιφάνειας 30 τμ – 60 τμ, δηλαδή κατάλληλα για φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια και όχι για μια οικογένεια που χρειάζεται τουλάχιστον 2 υπνοδωμάτια. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι είναι επιπλωμένα (η συντριπτική τους πλειοψηφία) περιορίζει τη ζήτηση η οποία έχει επηρεαστεί και από τη μειωμένη κινητικότητα λόγω κορονοϊού (π.χ. δύσκολα αποφασίζει κάποιος σε συνθήκες αβεβαιότητας να φύγει από το πατρικό του σπίτι).
Ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν εγγράψει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, από τις αρχές Ιουνίου, βλέποντας ότι τα δεδομένα του τουρισμού δεν είναι αισιόδοξα κυρίως για τα ακίνητα στο κέντρο των Αθηνών, αποφάσισαν να τα διαθέσουν σε μακροχρόνια μίσθωση. Αρχικά, η τάση που επικράτησε ήταν η προσπάθεια να διαθέσουν το ακίνητο για 5 – 6 μήνες έως και 1 έτος, κρατώντας ουσιαστικά «στάση» αναμονής με σκοπό να επιστρέψουν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η ανταπόκριση από την πλευρών των ενοικιαστών δεν ήταν η αναμενόμενη αφού συνήθως κάποιος που αναζητεί στέγη δεν επιθυμεί να μετακομίσει ξανά σε διάστημα λίγων μηνών, ενώ και τα ζητούμενα μισθώματα θεωρούνται υψηλά. Τα σπίτια τύπου Airbnb είναι ανακαινισμένα και επιπλωμένα άρα οι προσδοκίες των ιδιοκτητών τους δεν συναντούν εύκολα αυτές των ενοικιαστών και σε αυτό προστίθεται η απογοήτευση από την απότομη μείωση του εισοδήματος που είχαν εξασφαλίσει τα τελευταία λίγα χρόνια όσοι ασχολήθηκαν με την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ως αποτέλεσμα και σύμφωνα με τα στοιχεία από συγκεκριμένα ακίνητα που έχει στη βάση δεδομένων του και διέθεσε στο mononews το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates η τάση στα μισθώματα ακινήτων προορισμένων για βραχυχρόνια μίσθωση που επιχειρείται να νοικιαστούν μακροχρόνια είναι πτωτική.
Για ακίνητο στο Μεταξουργείο η ζητούμενη τιμή μίσθωσης σήμερα σε σχέση με τον Ιούνιο έχει μειωθεί 16,6%, στο Νέο Κόσμο 23,5%, στο Παλαιό Φάληρο 16,9%, στο κέντρο της Γλυφάδας 25%, στα Ιλίσια 12,5%, στου Ζωγράφου 12,5%, στην Ακρόπολη, 11,7%, στο Κολωνάκι 10%, στην Κυψέλη 14,2%, τα Πατήσια 10%, στην Πλατεία Βικτωρίας 12,5%, στα Πετράλωνα 11% στο Πολύγωνο 10%, στα Εξάρχεια 11% κ.λ.π. (βλέπε σχετικούς πίνακες που ακολουθούν).
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας ακόμα και μετά τις μειώσεις σε πολλές περιπτώσεις οι ζητούμενες τιμές παραμένουν υψηλές καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερο μπορούν το χαμένο εισόδημά τους. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες άλλωστε τηρούν στάση αναμονής. Διαθέτουν τα ακίνητα τους προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας μέσω αγγελιών, ταυτόχρονα όμως, διατηρούν την εγγραφή σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική κράτηση βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα οι ιδιοκτήτες αν πραγματικά επιθυμούν να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες – παραδοσιακές μισθώσεις και όχι για λίγους μήνες, θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης. Το μηνιαίο μίσθωμα στις παραδοσιακές μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις βραχυχρόνιες ως εισόδημα. Τα δύο είδη διαφέρουν. Η βραχυχρόνια μίσθωση απαιτεί την ενεργή συμμετοχή του ιδιοκτήτη με προσωπική εργασία συχνά (καθαρισμός του ακινήτου, πετσέτες, σεντόνια, διάφορες εργασίες στο ακίνητο, διαδικασία άφιξης και αναχώρησης του εκάστοτε επισκέπτη), σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μισθώσεις που το μηνιαίο μίσθωμα είναι πραγματικό έσοδο χωρίς τακτική προσωπική εργασία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΤΑΙΠΕΔ: 9,5 εκατ. ευρώ στην ΤΕΚΑΛ για την αποκατάσταση του Λιμένα Βόλου μετά τις κακοκαιρίες Daniel και Elias
- ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κομβικός Πυλώνας της Πράσινης Μετάβασης
- Έρευνα ProRata: Οι καταναλωτές λένε «ναι» στις κλασσικές εκπτώσεις και γυρίζουν πλάτη στην Black Friday – Περίμεναν τα Χριστούγεννα
- Tράπεζα Πειραιώς: Τα κέρδη στις αγορές φέρνει άνοδο στις τιμές των αγροτικών προϊόντων