ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χρήσεις κατοικίας και φιλοξενίας θα καταλάβουν τα τετραγωνικά του πύργου που αναπτύσσουν από κοινού στο Ελληνικό, Brooklane και Lamda Development.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάπτυξη χώρων γραφείων στον πύργο μεικτής χρήσης απομακρύνεται, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει τον ουρανοξύστη των 150 μέτρων – με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις – να «μοιράζεται» σε διαμερίσματα και πολυτελές ξενοδοχείο. Παρόλο που η οριστική συμφωνία της Lamda με την αμερικανική επενδυτική δεν έχει υπογραφεί ακόμα, επιδίωξη είναι στον πύργο των περίπου 50.000 τ.μ. να κατασκευαστούν σχεδόν 100 πολυτελή διαμερίσματα και ξενοδοχείο δυναμικότητας τουλάχιστον 110 κλειδιών. Στόχος είναι το ξενοδοχείο αλλά και μέρος των κατοικιών να λειτουργήσουν υπό την ομπρέλα διεθνούς ξενοδοχειακού σήματος.
Ο πύργος σχεδιάστηκε εξαρχής να αποτελέσει ένα από τα αρχιτεκτονικά τοπόσημα στο πλαίσιο της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου. Ανήκει στο σύμπλεγμα του επιχειρηματικού πάρκου (μαζί με το mall επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης και τον πύργο γραφείων), τα σχέδια του οποίου υπογράφει το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο Aedas με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, που συνεργάζεται με το ελληνικό γραφείο A&M Architects του Μιχάλη Μαυρολέων.
Παραδοτέος το 2026
Θυμίζουμε ότι η Lamda ανακοίνωσε τη συμφωνία πλαίσιο με τη Brooklane τον Ιανουάριο του 2022. Το αρχικό σχέδιο ήθελε τον πύργο να αποτελείται από γραφεία α’ κατηγορίας κατά τα πρότυπα LEED και WELL, ξενοδοχείο, συνεδριακές εγκαταστάσεις, καταστήματα και χώρους εστίασης. Η ανάπτυξη θα γίνει μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αγοράσει το οικόπεδο, στην οποία η Brooklane θα συμμετάσχει με 70% και η παραχωρησιούχος του πρώην αεροδρομίου με 30% – κατά το πρότυπο της σύμπραξης της Lamda με την ΤΕΜΕΣ για δύο ξενοδοχείο στο παραλιακό μέτωπο. Μένει να φανεί αν το κόστος κατασκευής του πύργου στο βόρειο τμήμα της ανάπλασης θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ποσό στο οποίο είχε προϋπολογιστεί η επένδυση.
Σύμφωνα με το πιο πρόσφατα δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα της Lamda, ο πύργος μεικτών χρήσεων αναμένεται να αδειοδοτηθεί εντός του 2023 και να αποπερατωθεί στο τέλος του 2026, εντός της φάσης των έργων της πρώτης πενταετίας. Το σχέδιο που καταρτίζει η Lamda για τον ουρανοξύστη φέρεται να ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση για χώρους κατοικιών. Εκτός από τα διαμερίσματα του Μarina Τower και τις παραθαλάσσιες βίλες, η εισηγμένη σχεδιάζει πολυκατοικίες γύρω από το πάρκο του Ελληνικού, προσιτές κατοικίες(με τιμές που θα διαμορφώνονται σε 6.000 – 7.000 ανά τ.μ.) στα σύνορα με τον Άλιμο και στη γειτονιά της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς και πολυκατοικίες 15 ορόφων.
Όσον αφορά τις χρήσεις φιλοξενίας, υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα δύο ξενοδοχεία 160 και 200 κλειδιών στη μαρίνα και την παραλία του Αγίου Κοσμά (στα οποία την πλειοψηφία έχει η ΤΕΜΕΣ), Hard Rock και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αναπτύξουν στο πλαίσιο της επένδυσης για το καζίνο, πεντάστερο με δυναμικότητα 3.447 κλινών.
Η Brooklane
Ο ουρανοξύστης του commercial hub θα είναι μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις της Brooklane στην Ελλάδα, όταν ολοκληρωθεί. Το fund έχει στο τιμόνι του τον Aziz Francis, διαχειριστή κεφαλαίων που έχει θητεύσει στη Morgan Stanley. Εκτός από το έργο στο Ελληνικό, η Brooklane συμμετέχει (κατά 50%, μαζί με τη Noval Property) στην ανάπτυξη γραφειακού συγκροτήματος 50.000 τ.μ. στο Μαρούσι, στη θέση του παλιού εργοστασίου της Kodak.
Έχει επίσης εξαγοράσει το South Polis στο Φαληρικό Δέλτα (πρώην ιδιοκτησίας του Μπάμπη Βωβού), το οποίο η Brooklane απέκτησε από την Alpha Bank έναντι 30 εκατομμυρίων. Μετά το λουκέτο της Village Cinemas στο ακίνητο, η Brooklane σχεδιάζει την κατασκευή γραφείων, ενώ βασικός μισθωτής του συγκροτήματος είναι η Jumbo.
Διαβάστε επίσης:
Γεώργιος Κουμπενάς: Πρωτοβουλίες για χάραξη εθνικής στρατηγικής στην κρουαζιέρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση