Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Σ. Ανδρεάδης: Μέσω ΕΣΧΑΣΕ η επένδυση 50 εκατομμυρίων στο ακατοίκητο νησί της Διαπόρου

Αναστάσιος Ανδρεάδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΣΤΑΝΤΑ

Αναστάσιος Ανδρεάδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΣΤΑΝΤΑ

Την υπαγωγή στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων φιλοδοξεί να πετύχει η ΣΤΑΝΤΑ, συμφερόντων του Σταύρου Ανδρεάδη, επίτιμου προέδρου της Sani/Ikos και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων,προκειμένου να προχωρήσει η ανάπτυξη του πράσινου τουριστικού συγκροτήματος στο Διάπορο, το «Σκορπιό της Χαλκιδικής».

Η εταιρεία ετοιμάζεται να υποβάλει φάκελο υπαγωγής στον Enterprise Greece, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία χωροθέτησης στρατηγικών επενδύσεων με προεδρικό διάταγμα, μέσω ΕΣΧΑΣΕ, αφού η επένδυση εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών επενδύσεων.

Η υποβολή αιτήματος αναμένεται έως το τέλος του χρόνου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.

Πρέπει, πάντως, να τονιστεί πως η αδειοδότηση μίας επένδυσης ως στρατηγική δεν επιταχύνει πάντα τις εξελίξεις, καθώς, όπως σημείωσε κατά την τοποθέτησή της στη στρογγυλή τράπεζα της 25ης Prodexpo, η Ναταλία Στράφτη, αναπληρώτρια CEO της Grivalia Hospitality, 10 τουριστικές επενδύσεις είναι παγωμένες εδώ και 18 μήνες στο Enterprise Greece, αναμένοντας την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής.

Να σημειωθεί εδώ ότι το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, η δημόσια διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, εισηγείται να επιτρέπονται τουριστικές εγκαταστάσεις σε ακατοίκητα νησιά.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, το νησί δεν έχει μόνιμους κατοίκους, έχουν όμως χτιστεί περίπου 30 παραθεριστικές κατοικίες, όπως είπε κατά τη συμμετοχή του στο ίδιο συνέδριο, ο Αναστάσιος Ανδρεάδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΣΤΑΝΤΑ.

«Είναι μία μικρή μονάδα πολύ υψηλού επιπέδου στη νήσο Διάπορο, μεταξύ της Σιθωνίας και του Αγίου Όρους. Φιλοδοξούμε ότι θα είναι ένα οικολογικό ησυχαστήριο με μεγάλα δωμάτια, σε μία υπέροχη τοποθεσία.

Πιστεύω ότι θα είναι και το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο ξενοδοχείο, καθώς το νησί, παρά τις ομορφιές του, δεν έχει υποδομές ενέργειες, επομένως θα λειτουργήσουμε βάσει ενός σύνθετου δικτύου ηλεκτροδότησης με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες αποθήκευσης», πρόσθεσε, μιλώντας για το δεύτερο έργο που έχει ανακοινώσει η βορειοελλαδίτικη εταιρεία.

Επενδύσεις 100 εκατομμυρίων στη βόρεια Ελλάδα

Το πρώτο είναι η ανάπλαση του ακινήτου πρώην ιδιοκτησίας της εβραϊκής οικογένειας Αλλατίνι στην ανατολική Θεσσαλονίκη. «Το έργο στα πρώην Κεραμεία Αλλατίνι είναι το πρώτο στο οποίο δίνεται με Προεδρικό Διάταγμα, άδεια ανέγερσης ουρανοξύστη 100 μέτρων και εμβαδού περίπου 30.000 τετραγωνικών μέτρων, σε ένα οικόπεδο επιφάνειας 82 στρεμμάτων στον αστικό ιστό της πόλης.

Παράλληλα με τη δημιουργία ουρανοξύστη, θα αναδειχθεί το σύνολο των διατηρητέων των παλιών Κεραμείων, ένα τμήμα του οικοπέδου που έχει εισφερθεί στο δήμο και θα χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές χρήσεις», είπε ο κ. Ανδρεάδης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το ακίνητο βρίσκεται πολύ κοντά σε στάση του μετρό Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργήσει στα τέλη του επόμενου μήνα. Η ανάπτυξη, θα περιλαμβάνει, εκτός από κατοικίες, ένα δημόσιο πάρκο 75 στρεμμάτων, «που είμαστε βέβαιοι ότι θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και των Θεσσαλονικέων».

Η εταιρεία βρίσκεται στη φάση της προμελέτης και είναι στη φάση συνεργειών με διεθνείς developers, ώστε να προχωρήσει το project.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε πριν από ένα χρόνο, οι αρχιτεκτονικές επιλογές υλοποίησης του ψηλού κτιρίου αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του ως τοπόσημου, το καθιστούν αναγνωρίσιμο στο σύνολο της πόλης και συνάδουν με τον χαρακτήρα και τους όρους προστασίας του διατηρητέου μνημείου βιομηχανικής ιστορίας «Αλλατίνη», ενώ εφαρμόζονται οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στα νέα κτίρια.

Στα χαρακτηρισμένα ως μνημεία κτίρια, δεν επιτρέπονται οι ακόλουθες χρήσεις: υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, εκθεσιακά κέντρα, καθώς και κέντρα διασκέδασης.

Διαβάστε επίσης:

Metlen: Ενδιαφέρον για τις ιταλικές EF Solare και Sorgenia σύμφωνα με το Reuters

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ομόφωνα εξελέγη Προέδρος της Eurometaux για 2η συνεχή θητεία

Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Δεν φεύγουμε από την ενέργεια – Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η πώληση του 37% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar