ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Οικοδομικός Κανονισμός αποκτά ακόμα έναν ορισμό, τον 97ο που αφορά τα ψηλά κτήρια, όσα δηλαδή οικοδομούνται με ειδικά διατάγματα, όπως είναι οι 6 πύργοι στην ανάπτυξη του Ελληνικού.
Στο νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος στο άρθρο 100 «Ορισμοί – Τροποποίηση άρθρου 2 ν. 4067/2012» ορίζεται: «Ψηλά κτήρια είναι τα κτήρια που έχουν ύψος μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο στο άρθρο 15, βάσει ειδικών όρων δόμησης που έχουν ορισθεί με ειδικά διατάγματα.»
Βάσει του προαναφερόμενου άρθρου 15 το ύψος των κτηρίων συναρτάται με τον συντελεστή δόμησης (π.χ. για συντελεστή δόμησης έως και 0,4, είναι 10,75 μ., για συντελεστή δόμησης έως και 1,6, ύψος 19,50 μ., για συντελεστή δόμησης έως και 2,6, ύψος 26,00 μ. και για συντελεστή δόμησης 2,6 και άνω, το δεκαπλάσιο του επιτρεπόμενου συντελεστή με μέγιστο ύψος 32,00 μ.).
«Θέλουμε τα ψηλά κτήρια, εκεί που υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και προχωράμε στις αναγκαίες ρυθμίσεις» σημειώνει μιλώντας στο mononews ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου.
Η νέα ρύθμιση δεν αφορά μόνον τον ορισμό του τι είναι ψηλό κτήριο. Στο άρθρο 104 του νέου νομοσχεδίου που τροποποιεί τα άρθρα 11, 12 και 13 ν. 4067/2012 ορίζεται ότι στα ψηλά κτήρια, δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης οι ακόλουθοι χώροι, εφόσον υλοποιούνται εντός της επιτρεπόμενης κάλυψης:
– Όροφοι ή τμήματα ορόφων που περιλαμβάνουν αποκλειστικά ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του κτηρίου και την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του, για τη διαχείριση και εξοικονόμηση νερού, ΑΠΕ, μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), για χρήση υδατοδεξαμενής ή δεξαμενής συλλογής λυμάτων ή πισίνας, όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς που τις διέπουν.
– Χώροι που απαιτούνται από τους εκάστοτε ισχύοντες κανονισμούς για την ενεργητική και παθητική πυροπροστασία, ιδίως κλιμακοστάσια διαφυγής και ανελκυστήρες .
– Όροφοι που απαιτούνται για τη στατική επάρκεια του κτιρίου ή/και για λόγους αντισεισμικής προστασίας, εφόσον σε αυτούς δεν εγκαθίσταται καμία κύρια χρήση.
– Οι στεγασμένοι χώροι στάθμευσης που απαιτούνται κατά τις οικείες διατάξεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κτηρίου και οι απαραίτητες για τη λειτουργία των χώρων αυτών εγκαταστάσεις (υπέργεια γκαράζ), εφόσον υλοποιούνται εντός της επιτρεπόμενης κάλυψης και μέχρι ύψος που δεν υπερβαίνει το 10% του συνολικού ύψους τους.
Απαντώντας στο ερώτημα για τη σκοπιμότητα της ρύθμισης σε ό,τι αφορά τον μη συνυπολογισμό των προαναφερόμενων εγκαταστάσεων στον συντελεστή δόμησης ο κ. Οικονόμου σημειώνει ότι «και στα συνήθη κτήρια οι βοηθητικές εγκαταστάσεις του είδους αυτού δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Το ίδιο συμβαίνει και με την θερμομόνωση. Στα ψηλά κτήρια πολλές βοηθητικές εγκαταστάσεις δεν μπορεί να βρίσκονται μόνον στα υπόγεια. Για ευνόητους λόγους ασφαλείας μπαίνουν και ενδιάμεσα».
Όσο για το αν πρόκειται για «φωτογραφική» ρύθμιση ενόψει του Ελληνικού ο υφυπουργός, αφού επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση δεν απορρίπτει τα ψηλά κτήρια, προσθέτει, πως τα ύψη και οι συντελεστές δόμησης στη μεγάλη αυτή ανάπτυξη έχουν θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά) το οποίο έχει επεξεργαστεί και εγκρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ως εκ τούτου δεν αλλάζουν.
Στο Ελληνικό προβλέπονται 6 ψηλά κτήρια – πύργοι ειδικής αρχιτεκτονικής έως 200 μέτρα και ένας αριθμός κτηρίων έως 70 μέτρα.
Ο ένας πύργος που θα κατασκευαστεί είναι αυτός που θα στεγάσει το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο και έχει χωροθετηθεί στη ζώνη Ανάπτυξης Α-Α1, η οποία έχει ονομαστεί Γειτονιά Τουρισμού, Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου.
Το δεύτερο ψηλό κτήριο με κατοικίες (marina residential tower) σχεδιάζεται στην περιοχή Πολεοδόμησης ΠΜ-Π1 (Γειτονιά της Παραλίας του Αγίου Κοσμά). Ψηλό κτήριο ως Πολυδύναμο Κέντρο Πολλαπλών Λειτουργιών και Εκδηλώσεων θα κατασκευαστεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο (metropolitan park arena). Επίσης ψηλά κτήρια θα είναι: Κτήριο γραφείων στην περιοχή προς πολεοδόμηση ΑΠ-4 (office tower). Κτήριο ξενοδοχείου στην περιοχή προς πολεοδόμηση ΑΠ-4 (hotel tower) και κτήριο κατοικιών στην περιοχή προς πολεοδόμηση ΑΠ-2 (promenade residential tower).
Στην Αθήνα σήμερα το ψηλότερο κτήριο είναι ο Πύργος των Αθηνών με ύψος 103 μέτρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike