• Real Estate

    Prodea: Το σχέδιο για το free float και η εξαγορά της MHV

    Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, Πρόεδρος Prodea

    Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, Πρόεδρος της Prodea, Ιδρυτής της Invel Real Estate


    Tο υπόλοιπο 20% της τουριστικής MHV επίκειται να αποκτήσει η Prodea, η οποία στις αρχές του χρόνου εξαγόρασε το 80% της εισηγμένης στο κυπριακό Χρηματιστήριο εταιρείας από τον Γιάννη Παπαλέκα, επενδύοντας 250 εκατομμύρια ευρώ.

    Η κίνηση, που προαναγγέλθηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ, σχεδιάζεται έτσι ώστε να ενισχυθεί το τουριστικό αποτύπωμα της Prodea σε Ελλάδα και Ιταλία. «Σε όλα όσα επενδύουμε θέλουμε το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο, αφού είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές», είπε ο Άρης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea, με τον πρόεδρο Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου να σχολιάζει πως «υπάρχει σημαντική υπεραξία που προσδοκούμε να έχουμε από έργα που έχει ξεκινήσει η MHV». Σημειωτέον πως η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται εντός δωδεκαμήνου και η θα πραγματοποιηθεί στην ίδια τιμή ανά μετοχή της MHV. Επομένως, η Prodea πρόκειται να επενδύσει περίπου επιπλέον 64 εκατ. ευρώ για το 20% της εταιρείας, που συνδέεται με την Invel, διαχειρίστρια του ποσοστού των βασικών μετόχων της Prodea.

    Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, έγινε λόγος για τη διασπορά των μετοχών της Prodea, η οποία ανέρχεται στο 18%, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού 5% του Γ. Παπαλέκα. «Όσοι αγόρασαν τη μετοχή, το έκαναν με τη λογική του σταθερού μερίσματος και της μακροχρόνιας απόδοσης», διευκρίνισαν τα στελέχη σχολιάζοντας την εμπορευσιμότητα της μετοχής, ενώ έγινε σαφές πως δεν είναι άμεσα ορατό το ενδεχόμενο placement εξαιτίας των συνθηκών, που θα απαιτούσαν πώληση των μετοχών με μεγάλο discount, που ζητείται να φτάσει έως και το 30%. Πάντως δε θεωρείται απίθανο ένα placement ακόμα και στις διεθνείς αγορές, από το 2025 κι έπειτα.

    Να σημειωθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια η Prodea έχει προχωρήσει σε πωλήσεις ακινήτων αξίας 500 εκατομμυρίων που έφεραν διανεμόμενα κέρδη ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, με την εταιρεία να έχει καταγράψει υπεραξία 7%. Πιθανό exit που επίκειται είναι αυτό από τον Πύργο Πειραιά, από τον οποίο και η Dimand έχει δηλώσει πως θα εξέλθει πιθανότατα εντός του 2024.

    Ακίνητα αξίας 650 εκατομμυρίων ευρώ στο pipeline

    Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της Prodea προβλέπει έργα ύψους 518 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ακίνητα που θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιό της θα έχουν αξία μεγαλύτερη των 650 εκατομμυρίων ευρώ, όταν αυτό ολοκληρωθεί και τα έσοδα από ενοίκια θα φτάσουν τα 27 εκατομμύρια στο τέλος του 2027.

    Να σημειωθεί εδώ ότι έως το τέλος του 2023, η Prodea ήταν ιδιοκτήτρια 338 ακινήτων, αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα 146 εκατομμύρια έφτασαν τα έσοδα από τα ενοίκια την ίδια χρονιά. Επιπλέον, το 86% των μισθωτικών συμβάσεων είναι κλειστές. Να θυμίσουμε πως το EBITDA διαμορφώθηκε σε 230 εκατ. και οι ελεύθερες ταμειακές ροές τα 141 εκατομμύρια ευρώ.

    Όπως σχολίασε ο κ. Καρυτινός, στρατηγικός στόχος της Prodea είναι η αλλαγή της σύνθεσης και ποιότητας χαρτοφυλακίου. «Μπαίνουμε πλέον σε αναπτύξεις σε τρεις τομείς, στα πράσινα γραφεία, στα ξενοδοχεία και στις αποθήκες, εκμεταλλευόμενοι το θετικό μομέντουμ στην ελληνική αγορά».

    Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ΑΕΕΑΠ είναι τα γραφεία, που έχουν αξία 1,2 δισ., ενώ μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου, τα πράσινα γραφεία θα αποτελούν περίπου το 50% του χαρτοφυλακίου της. Επιπλέον, στο portfolio θα έχουν προστεθεί το επόμενο διάστημα logistics αξίας 250 εκατομμυρίων.

    Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, τα έσοδα από τις πωλήσεις θα ανέλθουν σε 340 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων όμως και των πολυτελών διαμερισμάτων που αναπτύσσονται στα θέρετρα που κατασκευάζει η Prodea στην Κύπρο και πωλούνται ακόμα και αντί 15.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα έσοδα από τα μισθώματα κατοικιών διαμορφώνονται σε 2,3 εκατομμύρια ετησίως.

    Οι μεγαλύτερες επενδύσεις που υλοποιεί η ΑΕΕΑΠ αυτό το διάστημα είναι το συγκρότημα γραφείων στην Κηφισίας (στα οικόπεδα όπου βρίσκονταν τα Αηδονάκια και η Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά) και ένα logistics park 100.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ