Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Prodea: Μέσα Ιουλίου οι εγγραφές για το πράσινο ομόλογο έως 300 εκατ. ευρώ

Prodea: Μέσα Ιουλίου οι εγγραφές για το πράσινο ομόλογο έως 300 εκατ. ευρώ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός

Περί τα μέσα μήνα εκτιμάται ότι θα «τρέξει» η διαδικασία των εγγραφών ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών για την έκδοση «πράσινου» κοινού ομολογιακού δανείου ποσού έως 300 εκατ. ευρώ με ελάχιστο τα 250 εκατ. και διάρκεια επτά έτη από την Prodea ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Το κεφάλαιο που θα συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της ΑΕΕΑΠ και την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων.

Η διάθεση των ομολογιών θα γίνει μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα, ενώ θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της η Prodea το διάστημα αυτό εξετάζονται ακίνητα συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ. Έμφαση δίνεται στους ποιοτικούς γραφειακούς χώρους και στις εμπορικές αποθήκες (logistics).

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία (τέλος Δεκεμβρίου 2020) το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ αποτελείται συνολικά από 359 εμπορικά ακίνητα, κυρίως καταστήματα και γραφεία συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 1.236 χιλ. τ.μ. , εκ των οποίων τα 315 βρίσκονται στην Ελλάδα, 26 στην Κύπρο, 14 στην Ιταλία, 2 στη Βουλγαρία και 2 στη Ρουμανία. Η εύλογη αξία τους συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών εγκαταστάσεων, των κατοικιών και οικοπέδων για ανάπτυξη κατοικιών προς πώληση ανέρχεται σε 2,123 δις ευρώ.

Για σήμερα στο μεταξύ η Prodea έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου 0,29 ευρώ ανά μετοχή. Θα γίνει μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της κατά ποσό 74,093 εκατ. ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης εκ των 255.494.534 κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών από 3 ευρώ σε 2,71 ανά μετοχή.

Η επιστροφή κεφαλαίου ζητήθηκε από τις εταιρείες Invel Real Estate (Netherlands) II B.V., Invel Real Estate B.V. και Anthos Properties A.K.E., υπό την ιδιότητά τους ως μετόχων οι οποίες εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 95,30% του μετοχικού της κεφαλαίου της Prodea.

Διαβάστε επίσης

Prodea: Εκδίδει «πράσινο» ομόλογο ύψους 300 εκατ. ευρώ