Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Prodea: «Λήξη συναγερμού» για το Porto Paros

Άρης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea

Έως το Μάιο του 2025 κλείνει αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία εξαγοράς της κυπριακής τουριστικής MHV από την Prodea, ένα deal συνολικού ύψους 346 εκατ. ευρώ. Η ΑΕΕΑΠ είχε εξαγοράσει το 55% της κυπριακής εταιρείας (ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 80%) έναντι 254 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024, ενώ στο πλαίσιο υποχρεωτικής πρότασης εξαγοράς μετοχών υπέγραψε σύμβαση αγοράς μετοχών υπό αίρεση με την εταιρεία Flowpulse Limited, συμφερόντων Γ. Παπαλέκα, στις 3 Ιουλίου. Οι μετοχές αντιστοιχούν στο εναπομείναν 20% και η εξαγορά θα πρέπει να έχει συντελεστεί έως τις 31 Μαΐου του 2025. Το τίμημα θα ανέλθει σε 92,3 εκατομμύρια και θα καταβληθεί σταδιακά σε δόσεις.

Όπως αναφέρει στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις, η Prodea «φιλοδοξεί να καταστήσει την MHV την κορυφαία εταιρεία φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών στη Νότια Ευρώπη και να προσφέρει για πρώτη φορά την ευκαιρία στους επενδυτές, μέσω της εταιρείας που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτόν τον συναρπαστικό και ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο». Στο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων της, η MHV διαθέτει το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol, το Nammos Limassol, το LPM Restaurant & Bar, το Park Tower Residences και το The Landmark Nicosia στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα επεκτείνεται με το Nikki Beach Resort και το Porto Paros.

Στο μέτωπο των ξενοδοχειακών επενδύσεων, η Prodea διευθέτησε το ζήτημα με την εξαγορά του τετράστερου Porto Paros, αφού υπήρχαν ορισμένες διαφορές με τους πρώην ιδιοκτήτες, οι οποίες δεν επέτρεπαν τη μεταφορά των νόμιμων τίτλων ιδιοκτησίας στην ΑΕΕΑΠ. Εν τέλει, στις 4 Σεπτεμβρίου η θυγατρική MHV Bluekey υπέγραψε το συμβολαιογραφικό προσύμφωνο για την ολοκλήρωση της απόκτησης ξενοδοχειακής μονάδας, με το οριστικό συμβόλαιο να αναμένεται να υπογραφεί εντός του τέταρτου τριμήνου του 2024, αφού τροποποιήθηκε η σύμβαση αγοραπωλησίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σημειωτέον ότι η αύξηση των εσόδων της Prodea κατά 30% στα 113 εκατομμύρια οφείλεται κυρίως στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της MHV.

Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ

Κατά τα λοιπά, η εταιρεία εμφάνισε μείωση των λειτουργικών κερδών, αντίστοιχα κατά 1,9% στα 86 εκατ. ευρώ και κατά 13% στα 41 εκατ. ευρώ. Εντός του πρώτου εξαμήνου ολοκληρώθηκαν επενδύσεις 303 εκατομμυρίων, ενώ πωλήθηκαν ακίνητα 82,6 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το σχέδιο της Prodea για την αποεπένδυση από non core assets. Η συνολική αξία των ακινήτων υπό διαχείριση έφτασε τα 3,15 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο διάστημα η Prodea ολοκλήρωσε την απόκτηση οικοπέδων στο Μαρούσι, όπου θα ανεγείρει γραφειακό campus, απέκτησε τη Δείγμα Επενδυτική, η οποία κατέχει το Agora Sygrou, πρώην ιδιοκτησίας Παπαθεοχάρη, όπως και το Αθηνών Αρένα στην Πειραιώς. Επίσης, ολοκλήρωσε την απόκτηση οικοπέδων στον Ασπρόπυργο με σκοπό την ανέγερση σύγχρονου κέντρου αποθήκευσης και διανομής 100.000 τ.μ., την απόκτηση ακινήτου όμορου με την έδρα της στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης στο Μοναστηράκι, ώστε τα γραφεία της να επεκταθούν, ενώ ολοκληρώθηκε η πώληση 18 ακινήτων έναντι 39 εκατομμυρίων, στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Εθνική Τράπεζα.

Παρόλο που τρέχει την ανάπτυξη έργων όπως το συγκρότημα πεντάστερου ξενοδοχείου με πύργους γραφείων και κατοικιών The Landmark Nicosia, το βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων στο Μαρούσι, εμπορικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο και το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στις Κυκλάδες, η Prodea αναφέρει ότι έχει περιορισμένη έκθεση σε έργα ανάπτυξης ακινήτων σε σχέση με το σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, επομένως η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους να αναμένεται να εξισορροπηθεί ως ένα βαθμό από τα αυξημένα έσοδα από μισθώματα. Παράλληλα, έχει ήδη συνάψει σύμβαση αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου για 919.484 ευρώ, με το ποσοστό των δανείων με σταθερό επιτόκιο ή με αντιστάθμιση επιτοκιακού κινδύνου να ανέρχεται σε 85,3%.