• Real Estate

    Ελληνικό: Προχωρά η επένδυση του Σπύρου Λάτση για κατοικίες στη γειτονιά Little Athens


    Στη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει την ανάπτυξη κατοικιών προς ενοικίαση στο Ελληνικό, προχώρησαν χθες η Lamda Development και η κυπριακή Xeris Ventures του Σπύρου Λάτση, μεγαλομετόχου της παραχωρησιούχου του πρώην αεροδρομίου.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, που ιδρύθηκε χθες, φτάνει τα 44,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα και με όσα είχε ανακοινώσει η Lamda και καταβάλλεται κατά 80% από την Xeris Ventures (35,6 εκατ. ευρώ) και κατά 20% από την Ελληνικό ΜΑΕ (8,9 εκατ. ευρώ), ενώ το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η θυγατρική της Lamda και η εταιρεία του Σπύρου Λάτση θα συμμετάσχουν αμφότερα στο SPV μέσω διαδοχικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και δανείων μετόχων (shareholder loans), ενώ συμπεριλαμβανομένου του κόστους της γης, η συνολική επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 225 εκατομμύρια ευρώ.

    Το έργο θα αναπτυχθεί με το μοντέλο Built to Rent για τη δημιουργία περίπου 150 διαμερισμάτων στη γειτονιά Little Athens, ενώ πρόκειται για ακίνητο έκτασης 15,9 στρεμμάτων με συντελεστή δόμησης 1,8 και μικτή επιτρεπόμενη επιφάνεια κτιρίου περίπου 28.699 τ.μ.. Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί, η κοινοπραξία θα αναλάβει την κατασκευή τεσσάρων κτιριακών συγκροτημάτων, που αναμένεται να ξεκινήσει έως τις αρχές του 2026.

    Μέσω του συγκεκριμένου έργου, η Lamda Development εισέρχεται στη διαχείριση κατοικιών, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας και μέσω επαναλαμβανόμενων εσόδων (όπως είναι τα ενοίκια από τις κατοικίες) από το 2027 κι έπειτα, οπότε θα έχει μπει στις ράγες η πρώτη φάση του Ελληνικού, απόφαση που ελήφθη χάρη «στη ζήτηση για ποιοτικούς χώρους διαβίωσης στα νότια προάστια».

    Θυμίζουμε πως στη Little Athens θα αναπτυχθούν πέντε οικιστικά έργα κοντά στις λεωφόρους Ποσειδώνος και Αλίμου: ο πύργος Park Rise και τα συγκροτήματα Pavilion Terraces, Promenade Heights, Atrium Gardens και Trinity Gardens περιλαμβάνουν στο σύνολο 459 κατοικίες. Ήδη τα έσοδα από τις προκαταβολές για τα διαμερίσματα στη Little Athens έφτασαν τα 29 εκατ. ευρώ έως το τέλος του Αυγούστου και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια στο τέλος της πρώτης φάσης του έργου. Επίσης, στο τέλος του οκταμήνου η εταιρείας είχε προπωλήσει το 72% των 440 οικιστικών μονάδων των πέντε συγκροτημάτων διαμερισμάτων της περιοχής, με αποτέλεσμα να αποφασίσει το λανσάρισμα περίπου 450 κατοικιών, σχεδόν ισάριθμων με αυτές που έχει ρίξει στην αγορά.

    Η μέση τιμή πώλησης στη Little Athens διαμορφώνεται σε 7.600 ευρώ ανά τετραγωνικό και το μέσο περιθώριο κέρδους ανά κατοικία φτάνει τα 2.900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Υπενθυμίζεται πως οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό προσεγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ από την έναρξη του έργου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους η διοίκηση εκτιμά ότι οι συνολικές εισπράξεις θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να μη χρησιμοποιηθούν πιστωτικές γραμμές για το έργο, εκτός από τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των malls.



    ΣΧΟΛΙΑ