• Real Estate

    Πότε θα φτάσει σε χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισ. η Noval Property

    Παναγιώτης Καπετανάκος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Noval Property

    Παναγιώτης Καπετανάκος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Noval Property


    Σε χαρτοφυλάκιο η αξία του οποίου θα προσεγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στοχεύει η Noval Property, η τελευταία ΑΕΕΑΠ που εισήχθη στο ελληνικό Χρηματιστήριο στο τέλος Μαΐου.

    Η εταιρεία διαχειρίζεται ήδη ακίνητα αξίας 570 εκατομμυρίων ευρώ και έχει σχεδιάσει επενδύσεις ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ, το 82% των οποίων αφορά σε ακίνητα που έχει ήδη στην ιδιοκτησία της η Noval.

    «Αναζητούμε επίσης ακίνητα που έχουν υπόλοιπο ανάπτυξης, αφού εκεί είναι η εμπειρία της εταιρείας», είπε κατά τη διάρκεια της πρώτης γενικής συνέλευσης της ΑΕΕΑΠ ως εισηγμένη, ο διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Καπετανάκος.

    Βάσει της συντηρητικής πρόβλεψης σχετικά με την αξία που θα αποκτήσουν τα υπό ανάπτυξη ακίνητα της Noval, όταν ολοκληρωθούν τα projects που έχει σχεδιάσει, το χαρτοφυλάκιο θα έχει αποκτήσει αξία 1 δισ. το αργότερο το 2030.

    Θυμίζουμε ότι οι μετοχές της Noval διαπραγματεύονται στο ταμπλό από τις 5 Ιουνίου, ενώ εισήχθησαν με τιμή 2,82 ευρώ και η εταιρεία συνέλεξε συνολικά περίπου 52 εκατ. ευρώ.

    «Με τα κεφάλαιά τους μας τίμησαν 4.752 επενδυτές, μεταξύ των οποίων 87 Έλληνες και ξένοι θεσμικοί. Στόχος είναι να μεγαλώσει εξίσου και η εσωτερική αξία του χαρτοφυλακίου, παράλληλα με την αξία των ακινήτων», σχολίασε ο κ. Καπετανάκος.

    Βασικός γνώμονας επενδύσεων της Noval είναι η ανταπόκριση στη ζήτηση για πράσινα κτίρια. Σύμφωνα με την παρουσίαση της διοίκησης στους μετόχους, το 25% του χαρτοφυλακίου αποτελείται από πράσινα πιστοποιημένα ακίνητα, ποσοστό που θα αυξηθεί σημαντικά αφού όλο το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει τέτοιου είδους αναπτύξεις.

    Πότε ξεκινά η επένδυση στο πρώτο εργοστάσιο της Βιοχάλκο

    Μία από τις επενδύσεις που ολοκληρώνει πριν από το τέλος του 2024 η Noval είναι το κτίριο μεικτών χρήσεων – διαμερισμάτων και γραφείων – στο Μετς, επί της Αρδηττού.

    «Έχουμε μισθώσει τον τελευταίο όροφο με μισθώματα διαμερισμάτων μεγαλύτερα από αυτά των πολυτελών κατοικιών του κέντρου της Αθήνας (σ.σ ξεπερνούν τα 25 ευρώ ανά τετραγωνικό). Αυτός ο τρόπος εκμετάλλευσης μπορεί να δώσει υπεραξία στην εταιρεία», είπε ο κ. Καπετανάκος.

    Να διευκρινιστεί πως από το μεικτό project, επιφάνεια 600 τετραγωνικών μέτρων θα καταλάβουν γραφεία.

    Επίσης, στα μέσα του 2025 θα ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του κτιρίου επί της Κηφισίας 199, που αγοράστηκε από τη Hellenic Energy (ΕΛΠΕ), ήταν εγκαταλελειμμένο επί χρόνια και θα μετατραπεί στο πρώτο κτίριο στην Ελλάδα με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

    Επίσης, σε ό,τι αφορά το πρώτο εργοστάσιο της Βιοχάλκο από την εποχή του μεσοπολέμου στην οδό Πειραιώς, έως το τέλος του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η πολεοδομική αδειοδότηση με την έκδοση του ΕΣΧΑΣΕ κι αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα πριν από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

    Χθες ανακοινώθηκε από την ΕΥ η δεσμευτική συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης δύο κτιρίων του υπό κατασκευή συγκροτήματος The Grid, που αναπτύσσεται από τις Noval Property και Brook Lane Capital, στο Μαρούσι.

    Το νέο, βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων θα καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου στο Μαρούσι, και αναμένεται να παραδοθεί στο πρώτο μισό του 2025 για τις απαραίτητες εργασίες, ώστε η μετεγκατάσταση της εταιρείας να ξεκινήσει μέσα στο 2026. Η EY θα μισθώσει δύο από τα τέσσερα κτήρια του συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας άνω των 12.230 τ.μ..

    Διαβάστε επίσης:

    Ανθρωποκεντρικά και πράσινα θα είναι τα νέα γραφεία της EY στο Μαρούσι

    Εταιρείες ακινήτων: Πώς διαπραγματεύονται οι μετοχές των τελευταίων εισαγωγών

    Prodea: Το σχέδιο για το free float και η εξαγορά της MHV



    ΣΧΟΛΙΑ