ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χρειαστήκαν 13 χρόνια για να βγει λευκός καπνός στις διαπραγματεύσεις της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Κλουκίνας – Λάππας, γνωστή από το σήμα Mothercare, και της εταιρείας που ελέγχει το ιστορικό Poseidonion Grand Hotel, με μήλο της έριδας, εργολαβικό αντικείμενο 2 εκατομμυρίων.
Και μπορεί το ποσό να ακούγεται μικρό, αλλά η υπόθεση είχε καταστεί επίδικη για μία δεκαετία και πλέον. Ήταν τέλη της δεκαετίας του 2010 όταν η θυγατρική τεχνική εταιρεία της εισηγμένης ανέλαβε έργα μεταξύ των οποίων και η επέκταση και ανακαίνιση του ξενοδοχείου που έφερε αέρα γαλλικής ριβιέρας στις Σπέτσες. Η διαμάχη περνούσε οριακά κάτω από τα ραντάρ των μετόχων της εισηγμένης – με δεδομένο κι ότι ο κύκλος εργασιών της τεχνικής εταιρείας είναι σαφώς μικρότερος της βασικής εμπορικής δραστηριότητας της Mothercare – μέχρι να ανακοινωθεί ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές.
Το γαϊτανάκι των δικαστικών αποφάσεων
Σημειωτέον ότι την ιδιοκτησία του ξενοδοχείου μοιράζονται το ίδρυμα Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών και οι οικογένειες Βορδώνη και Περρωτή, που βρίσκονται και στο τιμόνι του Poseidonion Grand Hotel. Η εταιρεία απαιτούσε από την Πρωτοβουλία Σπετσών, όπως λέγεται η εταιρεία που ελέγχει το ξενοδοχείο ποσό 2,3 εκατομμυρίων από το έργο ανακαίνισης. Για να κριθεί, μάλιστα, αυτή η αγωγή συγκροτήθηκε Διαιτητικό Δικαστήριο, στο οποίο οι ξενοδόχοι κατέθεσαν τον Μάρτιο του 2015 αγωγή, ζητώντας από την πλευρά τους 4 εκατ. ευρώ, επικαλούμενοι αντισυμβατική συμπεριφορά των εργολάβων, δηλαδή εκπρόθεσμη παράδοση του έργου, ποινικές ρήτρες, απαιτήσεις λόγω ελαττωμάτων και κακοτεχνιών του έργου και διαφυγόντα κέρδη.
Το Διαιτητικό Δικαστήριο έβγαλε τελικά απόφαση, βάσει της οποίας έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή των Κλουκίνα – Λάππα, απορρίφθηκε ως απαράδεκτη η ανταγωγή των ξενοδόχων και έγιναν δεκτές εν μέρει οι απαιτήσεις των τελευταίων για συμψηφισμό. Υποχρέωση της Πρωτοβουλίας Σπετσών ήταν να καταβάλει 1,7 εκατομμύρια, ωστόσο οι ιδιοκτήτες του Ποσειδωνίου άσκησαν δύο ενστάσεις αναστολής στο Εφετείο Αθηνών.
Αποτέλεσμα ήταν να απορριφθούν, όπως και οι δύο αγωγές ακύρωσης κατά της απόφασης, αλλά απτόητες, οι οικογένειες Βορδώνη και Περρωτή έφτασαν μέχρι τον Άρειο Πάγο, ασκώντας αίτηση αναστολής κατά της διαιτητικής απόφασης, η οποία επίσης απορρίφθηκε. Το 2020 εκδόθηκε μία ακόμα απόφαση του Άρειου Πάγου η οποία παρέπεμψε την υπόθεση προς επανεκδίκαση στο Εφετείο. Το Εφετείο με τη σειρά του επενεκδίκασε τον Μάιο του 2021 τη μία από τις δύο αγωγές ακύρωσης, την οποία απέρριψε με απόφαση του περασμένου Μαρτίου. Αντίδραση των Κλουκίνα – Λάππα ήταν να προχωρήσουν σε αναγκαστικές κατασχέσεις εις χείρας τραπεζών ως τρίτων, «μαζεύοντας» 325 χιλ. ευρώ.
Πέραν αυτών όμως, η κατασκευαστική της εισηγμένης είχε ασκήσει ήδη από το 2017 αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με αίτημα να ακυρωθούν δικαιοπραξίες των ξενοδόχων με τρίτους, που είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθούν τα αποτελέσματα των κατασχέσεων. Η συζήτηση για αυτήν την υπόθεση αναβλήθηκε, ενώ ασκήθηκε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία έγινε εν μέρει δεκτή από το Πρωτοδικείο το 2017.
Το ξενοδοχείο που θυμίζει Cote d’Azur
Όλο αυτό το γαϊτανάκι αγωγών και ανταγωγών έληξε τελικά την Τετάρτη, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό συμβιβασμού. Στην τεχνική εταιρεία των Κλουκίνας – Λάππας συμφωνήθηκε να καταβληθεί το ποσό των 2 εκατομμυρίων. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί θεωρούμε ότι είναι μια πολύ καλή λύση για εμάς. Καταρχήν γιατί πήραμε ένα ποσό της μετρητοίς το οποίο είναι πολύ σημαντικό στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Αφετέρου ήταν παρά πολλά τα χρόνια που ξοδέψαμε στο δικαστήριο, το κόστος ήταν μεγάλο σε όλα τα επίπεδα, άρα θεωρούμε ότι δικαιωθήκαμε απόλυτα. Διότι αναδείχθηκε η πραγματικότητα και αυτό συνιστά δικαίωση για εμάς», σχολίασε μιλώντας στο mononews η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου, Βιολέτα Λάππα.
Να σημειωθεί ότι το ποσό που συμφωνήθηκε να καταβληθεί στην τεχνική εταιρεία είναι μεγαλύτερο κι από τον κύκλο εργασιών της. Οι πωλήσεις της, που αφορούν στη βασική της δραστηριότητα, την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, ανήλθαν το 2021 σε 850 χιλ. ευρώ, το EBITDA έφτασε τα 490 χιλ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 308 χιλ. ευρώ.
Το ξενοδοχείο που έγινε μήλο ανάμεσα στις δύο επιχειρήσεις, μετρά ήδη έναν αιώνα ζωής. Ήταν όραμα του ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, άνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι του 1914 και σύντομα αναδείχθηκε σε σημείο κατατεθέν των Σπετσών και σημείο συνάντησης για την υψηλή κοινωνία της Αθήνας και μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η αρχιτεκτονική του (σχεδιάστηκε από τον Παναγιώτη Ζίζηλα) παραπέμπει σε ξενοδοχεία της Cote d’Azur, όπως τα φημισμένα Carlton των Καννών και Negresco της Νίκαιας, για αυτό κι έμεινε στην ιστορία ως το πιο μεγαλοπρεπές επαρχιακό κατάλυμα της εποχής του.
Στο νεόδμητο ξενοδοχείο ενσωματώθηκε, ως αρμονική προέκταση του, το μέγαρο Γουδή, ενώ η ανοικοδόμησή του χαρακτηρίστηκε ως «τεχνικό θαύμα« για τα δεδομένα της εποχής. Διέθετε 55 δωμάτια και ήταν το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα με εγκαταστάσεις λουτρών, για αυτό και συνέβαλε στο να κάνει τις Σπέτσες ένα τα πιο κοσμοπολίτικα ελληνικά θέρετρα μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Η πρώτη ανακαίνιση του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1965 ενώ η δεύτερη το 2009.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση